1:4
(1:2, 0:1, 0:1)

První krok do nového roku Dukle vyšel

04.01.2003 / Eva

Už podruhé v letošní sezóně čekala na hokejisty Dukly Jihlava dlouhá cesta do Opavy. Zatímco v prvním případě se však zpět na Vysočinu vraceli s prázdnou, tentokrát odjížděli bohatší o tři body. Konečný výsledek 1:4 se zrodil po třetinách 1:2, 0:1 a 0:1. Prvoligová premiéra v roli hrajícího kouče tak Petru Vlkovi vyšla přesně podle představ.

Článek obsahuje také videozáznamy všech branek a zajímavých momentů včetně nefalšované americké bitky mezi Hlouchem a Najdkem!

04.01.2003, 1. liga ČR - 29. kolo

HC Slezan Opava

Šlupina - Přibyla, Vnenk, Vavrečka, Kramný, Vilášek, Vosátko - Duba, Harazim, Lhotský - Mikšan, Najdek, Žůrek - Horný, Boháč (38. Kříž), Šebesta - Suchánek, Sochorek, Zdeněk
1

HC Dukla Jihlava

Suchan - Šmarda, Ficenc, Staněk, Vrábel, Duben, Malena - Rytnauer, Bakus, Hlouch - Adamčík, Altrichter, Jantovský - Zdráhal, Kaňkovský, Mareš - Mokrejš, Říha, Vlk, Čachotský
4
Branky: 1. Duba (Harazim) - 6. Kaňkovský (Zdráhal), 9. Mokrejš (Malena), 24. Bakus (Rytnauer, Ficenc), 53. Říha (Vrábel). Rozhodčí: Jeřábek - Hlavatý, Lipina. Vyloučení: 5:13, navíc Boháč a Najdek (oba Opava) na 5 minut, Čachotský, Hlouch na 5 minut a Kaňkovský (všichni Jihlava) na 10 minut. Využití: 0:0. Oslabení: 0:1. Diváci: 1050.

Hráč zápasu: Jaroslav Suchan (Jihlava)

Videozáznamy:
1:0 Lukáš Duba
1:1 Petr Kaňkovský
1:2 Petr Mokrejš
1:3 Oldřich Bakus
1:4 Vladimír Říha
Srážka Suchana s Mikšanem
Bitka Najdka s Hlouchem
(vše formát WMV, velikost cca 110 kb)

Průběh utkání

Diváci v ochozech opavského zimního stadionu se ještě ani nestačili pořádně usadit a už je ze sedadel zvedal útočník Lukáš Duba. Tomu totiž stačilo ke vstřelení vedoucího gólu pouhých 26 vteřin hry. 1:0. Proti studené sprše však byla tentokrát Dukla dostatečně imunní. V 5. minutě se sice musela bránit první přesilovce Opavy, ale z vlastní nevýhody si nakonec dokázala vytvořit výhodu. Ve středním pásmu si puk vyměnili Zdráhal s Kaňkovským, a posledně jmenovaný střelou z úhlu překvapil brankáře Šlupinu. 1:1. Podobnou pozici si pak ke skórování vybral také další Petr v dresu Dukly, Mokrejš, který přijel jihlavský celek do Opavy posílit z extraligového Zlína a v 9. minutě se tak vedení přiklonilo na stranu hostů. 1:2. Blízko opětovnému srovnání skóre měl ve 14. minutě Vosátko, ale naštěstí pro Duklu trefil pouze tyč. „ Začali jsme velmi dobře a už po 26 vteřinách hry jsme se ujali vedení. Jenže pak namísto toho, abychom v klidu vyčkávali na další chybu hostů, tak jsme začali bláznit a té naší hře najednou chyběl jakýkoliv řád. Navíc jsme udělali hrubku při přesilovce a Dukla toho dokázala využít," zlobil se po zápase na své svěřence opavský kouč Josef Doboš.

Soustředění Jardy Suchana - foto:  hcslezan.cz
Soustředění Jardy Suchana

Na začátku druhé části přežili jihlavští hokejisté další soupeřovu přesilovku a krátce poté, co se vyloučený Ficenc vrátil na led, trefil volné místo pod horní tyčkou Šlupinovi klece kapitán Oldřich Bakus. 1:3. V 28 minutě zazvonili opavští hráči Suchanovi podruhé na tyč a pak na dlouhou dobu ovládl hru hlavní rozhodčí Jeřábek. Vylučoval snad i za křivý pohled a rozhodně nešetřil ani vyššími tresty. Jako první putoval předčasně do sprch domácí Boháč, po chvilce se však zřejmě ono rozhodnutí muži v pruhovaném rozleželo v hlavě a tak jako kompenzaci vyloučil na pět minut plus do konce také jihlavského Tomáše Čachotského. Celkem nakonec v utkání tento „žonglér s tresty" vynesl nad hráči obou týmů 25 ortelů, což dohromady činilo neuvěřitelných 146 trestných minut.

Radost po třetím gólu - foto: hcslezan.cz
Radost po třetím gólu

Do posledního dějství vtrhli domácí s odhodláním co nejdříve stáhnout dvougólový náskok Dukly a podle toho také dění na ledové ploše vypadalo. Převážnou většinu času se hrálo v jihlavském obranném pásmu a hosté se ke Šlupinovi dostávali jen velmi obtížně. Když už se jim to ale podařilo, byl z toho čtvrtý gól. Tvrdou střelou propálil ve 53. minutě domácího brankáře Vladimír Říha a bylo rozhodnuto. 1:4. Ve zbývajících minutách už pak diváky zaujala pouze bitka opavského Najdka s Hlouchem, ze které vyšel vítězně domácí útočník. Alespoň v tomto směru tedy nakonec Slezan vyhrál. Mnohem důležitější jsou však tři body a ty se tentokrát stěhovali na Vysočinu. Radost přímo na ledové ploše tak mohl vůbec poprvé se svými svěřenci prožívat také Petr Vlk, který se v Opavě představil ve své nové roli hrajícího jihlavského trenéra. „ Kdybychom hráli celý zápas tak jako poslední třetinu, mohli jsme dnes Duklu porazit," byl přesvědčen domácí kouč Doboš.

Ohlasy trenérů

Josef Doboš ( Opava ): „ Po vítězství v Chomutově si kluci zřejmě mysleli, že vítězství proti Jihlavě přijde samo, a že tudíž můžou hrát bez disciplíny. Bohužel, tak se ale hokej nehraje. Začali jsme velmi dobře a hned po 26 vteřinách jsme se ujali vedení. Jenže pak namísto toho, abychom v klidu vyčkávali na další chybu hostů, tak jsme začali bláznit a té naší hře najednou chyběl jakýkoliv řád. Navíc jsme udělali hrubku při přesilovce a Dukla toho dokázala využít. Tolik přesilovek a my jsme se při nich skoro nedostali do soupeřova obranného pásma. Kdybychom hráli celý zápas tak jako poslední třetinu, mohli jsme dnes Duklu porazit. Škoda, přišla docela solidní návštěva a mohli jsme těm lidem tady ukázat, že hrát umíme i doma."

Jiří Režnar ( Jihlava ): „ Bylo to pro mě takové divné, stát na lavičce týmu, který hraje proti Opavě, ale jak se říká: Koho chleba jíš, toho píseň zpívej a já jsem moc rád, že jsme tady dnes vyhráli. Hned na začátku nového roku hrajeme dvakrát venku a tři body z toho dnešního utkání jsou proto hodně cenné. Samotné utkání bych snad ani příliš nehodnotil. Bylo poznamenané velkým množstvím vyloučených. Trenérská práce Petra pokračuje dál tak jako na začátku roku, jen s tím rozdílem, že se zapojuje do tréninku jako hráč. My potřebujeme zkušeného hokejistu, který celou svou kariéru prožil v extralize a může ty zkušenosti předat mladým, jako je třeba Vláďa Říha, nebo Tomáš Čachotský. Samozřejmě jsme moc rádi i za Petra Mokrejše, se kterým počítáme do play off . Doufám, že se nějakým způsobem dohodneme se Zlínem a Petr s námi bude nejen hrát, ale i trénovat."