6:2
(2:0, 1:2, 3:0)

Dukla má jistotu druhého místa

08.02.2003 / RTD

Jihlavští hokejisté si pro letošní playoff zajistili nejvýhodnější pozici v historii jejich působení v I. lize. V předposledním zápase nadstavbové části totiž zvítězili nad Prostějovem 6:2 a v celkové tabulce je tak v posledním kole už nikdo nemůže předstihnout.
08.02.2003 17:30, 1. liga ČR - 39. kolo

HC Dukla Jihlava

Sáblík - Ficenc, Chmelíř, Vrábel, Šefčík, Malena, Duben, Staněk - Rytnauer, Bakus, Hlouch - Adamčík, Altrichter, Jantovský - Zdráhal, Kaňkovský, Martynek - Říha, Vlk, Čachotský
6

LHK Jestřábi Prostějov

Maláč - Ševčík, Karlíček, Světlík, Homer, Vlček, Faltýnek - Buďa, Lipina, Smejkal - Šakarov, Sýkora, Hradecký - Janeček, Zima, Antonovič
2
Branky: 3. Čachotský (Vlk, Chmelíř), 3. Bakus (Rytnauer, Vrábel), 35. Bakus (Kaňkovský, Hlouch), 46. Kaňkovský (Ficenc, Zdráhal), 52. Chmelíř (Bakus, Čachotský), 59. Kaňkovský (Adamčík, Šefčík) - 21. Lipina (Buďa, Karlíček), 21. Šakarov. Rozhodčí: Kubeš - Novák, Špringl. Vyloučení: 6:10. Využití: 2:0. Oslabení: 0:0. Diváci: 2607.

Hráč zápasu: Oldřich Bakus (Jihlava)

Průběh utkání

Slovy klasika: "Úkol zněl jasně!" Dukle v dnešním utkání k definitivě stačilo získat pouhý bod. To při tříbodovém systému znamenalo jediné, pokud Prostějov nezvítězí po šedesáti minutách, budou moci Jihlavští v závěrečném kole už jen v klidu sledovat boj o poslední volná místa pro playoff. Ve vyřazovací části by je pak už čekalo mužstvo ze sedmé příčky tabulky. Dukla však v letošním roce na svém ledě soupeřům místo bodů rozdává spíše brankové příděly, a v tomto trendu chtěla rozhodně pokračovat.

foto: Jihlavské listy
foto: Jihlavské listy

Úvod vyšel domácím skvěle, už po 141 sekundách vedli 2:0. První branku vstřelil na začátku třetí minuty po přihrávce hrajícího trenéra Petra Vlka Tomáš Čachotský. A už o dvacet sekund později překonal podruhé prostějovského gólmana Maláče kapitán Dukly Oldřich Bakus. Stejný hráč vyzkoušel pozornost branáře hostí i v páté minutě, tentokrát však Maláč jeho pohotovou střelu z otočky kryl. První vážnější šanci si hosté vypracovali až v polovině první třetiny. Útočník Janeček vypálil od kruhu, jeho střelu však zastavila maska jihlavského brankáře Sáblíka. Další příležitost Hanáků měl v šestnácté minutě zkušený Aleš Zima, který se vrátil z angažmá v ruské Superlize, gólman Dukly si však i s jeho střelou poradil. A když si na druhé straně střelu Jantovského v osmnácté minutě vykopl betonem, skončila první třetina 2:0.

foto: Jihlavské listy
foto: Jihlavské listy

Zatím co v první dvacetiminutovce hosté na pozornou jihlavskou obranu v čele s gólmanem Sáblíka recept nenašli, v první minutě druhé třetiny se dokázali prosadit hned dvakrát. Už ve třinácté sekundě po perfektní přihrávce Budi trefil prázdnou branku Petr Lipina. A na konci dvacáté první minuty překonal brankáře Dukly Petr Šakarov, který své sólo jihlavskou obranou napodruhé proměnil, 2:2. Jeho brance předcházela hrubá chyba obránce Michala Vrábela, po níž ho o pět minut později v sestavě nahradil trenér Jiří Režnar Pavlem Staňkem. Vyrovnání domácí na pár minut rozhodilo, ale od poloviny utkání již patřil led pouze jim. Ve třicáté čtvrté minutě byl vyloučen za hákovaní Hradecký a Dukla hrála přesilovku. Při ní hostujícího gólmana prověřil Zdráhal, o chvíli později mohla Kaňkovského střelu dorazit nová tvář Dukly třinecký Rostislav Martynek, ale Maláče jihlavští hráči dokázali překonat až ve třicáté páté minutě. To u levé tyče prostějovské branky našel Oldřicha Bakuse krásnou přihrávkou Kaňkovský a nejlepší jihlavský střelec měl už jednoduchou práci, 3:2. Do konce třetiny se pak už skóre neměnilo, protože Jantovského střelu ve třicáté šesté minutě zastavila horní tyč prostějovské branky.

Ve třetí třetině se do listiny střelců už dokazali prosadit pouze domácí. Hosté se totiž místo snahy o vstřelení branky uchýlili k nesmyslně tvrdé a záludné hře, která byla sudím Kubešem zaslouženě odměňována dvouminutovými tresty. Ve čtyřicáté šesté minutě tedy mohl využít výhody dvou mužů v poli Petr Kaňkovský, a stejný hráč potrestal nedisciplinovanost prostějovských hráčů i v padesáté deváté minutě. Mezi dva góly nejlepšího muže kanadského bodování Dukly se navíc v padesáté druhé minutě dokázal vklínit se svým zásahem Lukáš Chmelíř, který v pátou jihlavskou branku přetavil přečíslení tří na jednoho.

Jihlava tak dokázala vyhrát i šestý domácí zápas v letošním roce. Na svém ledě se znovu představí příští neděli a bude věřit, že svou vítěznou šňůru protáhne i do playoff.

Ohlasy trenérů

Kamil Přecechtěl (Prostějov) se na tiskovku po zápase nedostavil s tím, že novinářům vzkázal, že prostějovští trenéři mají od vedení zakazáno se vyjadřovat k záležitostem uvnitř klubu i na ledě.

Jiří Režnar (Jihlava): Měli jsme dobrý vstup do utkání, naše dvě branky Prostějov trochu zmrazily. To samé se ale stalo ve druhé třetině nepochopitleně nám. Po přestávce jsme šli na led s tím, že jsme si něco řekli v kabině, ovšem naše hra spíš pak vypadala, jako by jsme si neřekli vůbec nic. Dostali jsme dvě branky, ale naštěstí si to pak naši hráči uvědomili. Na třetí třetinu jsme stáhli hru na tři útoky aby se kluci dostali více do tempa, protože jsou tak zvyklí hrát. Nás není moc a tak jsem chtěl před utkáním šetřit síly před playoff. Zápas jsme tak začali hrát na čtyři lajny s tím, že ti co táhli tým celou sezónu, by si mohli relativně trošičku odpočinout. U nás je to ale asi už zaběhnuté na ty tři útoky a když jsme začali hrát na čtyři a někteří hráči se nedostali tolik na led, nebylo to to pravé ořechové. Tak jsme to pak stáhli na tři a kvalita naší hry šla zase nahoru. Kluci se dostali do obrátek a myslím si, že poté hráli dobrý hokej.