5:1
(4:1, 1:0, 0:0)

Nepovedená sezóna se na Dukle vůbec nepodepsala

18.03.2005 / Doudy

Z počátku utkání se zdálo, že Jihočeši dle předpokladů opanují zápas, potvrdila to i úvodní branka z hole Jiřího Šimánka. Pak se ovšem stalo něco, co Horácký zimní stadion nepamatuje od návštevy Jaromíra Jágra a famózního vítězství nad Kladnem. Jihlavské nakoplo brzké vyrovnání z hole Petra Altrichtera a domácí poté zapnuli brankostroj takové kadence, že svého soupeře doslova a dopísmene rozstříleli. Dvěmi trefami do červenobílého se na účtu utkání 5:1 podepsal i Michal Jeslínek a pomohl tak nasměrovat tým z Vysočiny k jednozápasovému vedení v sérii hrané na 4 vítězná utkání.
18.03.2005 17:30, Extraliga - 53. kolo

HC Dukla Jihlava

Masalskis - Šmarda, Kuchyňa, Ficenc, Punčochář, Devečka, Malena, Zajac - Jeslínek, Bakus, Čachotský - Vostřák, Vala, Klimt - Padělek, Říha, Lubina - Rytnauer, Altrichter, Hlouch
5

Banes Motor České Budějovice

Turek (41. Chábera)- Martínek, Krstev, Neckář, Ference, Gřegořek, Gýna, Mucha, Kotaška - Dvořák, Prospal, Pletka - Rob, Brabenec, Kropáč - Sailer, Bělohlav, Šimánek - Hřebejk, Musil, Havelka
1
Branky: 13. Altrichter (Hlouch, Rytnauer), 14. Jeslínek (Bakus, Ficenc), 16. Padělek (Lubina), 17. Jeslínek (Devečka), 33. Lubina (Padělek, Devečka) - 12. Šimánek (Brabenec). Rozhodčí: Rejthar, Šindler - Pešek, Kareš. Vyloučení: 9:9, navíc Říha (JIH) a Bělohlav (CEB) oba 10 min. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 7200. Střely na branku: 32:34. Průběh utkání: 0:1, 5:1.

Průběh utkání

Do utkání vstoupili lépe podle předpokladů favorizovaní hosté. Hned v osmé vteřině utkání se před Masalskisem zjevil osamocený Pletka, ale jeho střela z otočky se jihlavské kleci vyhnula. Když o chvíli později při početní výhodě nastřelil tvrdou ranou budějovický zadák Martínek tyč, zdálo se, že je s Duklou zle a je jen otázkou času, kdy bude v dnešním utkání poprvé kapitulovat. Hra se ovšem zanedlouho poté vyrovnala a i domácí se začali tlačit před Turkovu svatyni. I přesto se však o úvodní branku zápasu postarali hosté z jihu Čech a nastartovali tak brankovou mašinérii, která se na Horáckém zimním stadionu strhla ve druhé desetiminutovce zápasu. Ve 12. minutě se dokázal po přečíslení před Masalskisem s ledovým klidem prosadit Jiří Šimánek a poprvé a také naposledy v dnešním zápase vtiskl budějovickým hráčům široký úsměv do tváří, 0:1. Hráči v červenožlutých dresech si ale nenechali nic líbit a hned v následující minutě srovnali s hosty krok. Roman Hlouch totiž objel klec Jihočechů, kotouč se odrazem o Romana Turka dostal před jeho svatyni, tam jej nejrychleji našel Petr Altrichter, blafákem poslal maskovaného muže v barvách rivalů „na párek“ a poslal kotouč do odkryté klece, 1:1. Ozvěnou se ještě nepřestalo nést radostné „góóól“ z úst domácích fandů a už tu byl další důvod k radosti. Tomáš Ficenc totiž zavezl kotouč do útočného pásma, kde jej předal Odřichu Bakusovi a ten nezištně našel před Romanem Turkem zapomenutého Michala Jeslínka, jenž už neměl velký problém dnes večer poprvé překonat dezorientovaného brankáře hostí, 2:1. Náskok domácích se ještě zvýšil zanedlouho po vyloučení Bělohlava v 16. minutě. Ladislav Lubina našel perfektní přihrávkou, která "měla oči", našlápnutého Aleše Padělka, jenž uháněl sám na dnes ne příliš jistého brankáře Calgary Flames hájícího v tomto ročníku červenobílé barvy. Vyškolil jej bezchybnou kličkou do bekhendu a rychlým zakončením, takže budějovický gólman se za kotoučem stačil jen ohlédnout, 3:1. A aby toho gólového zrní nebylo pro jihlavské nenasytné fandy málo, udeřila Dukla do konce prvního dějství ještě jednou. Na modré se podařilo Michalu Jeslínkovi vypíchnout budějovickým obráncům kotouč, dostat se do nájezdu na Romana Turka, před kterým zakvedlal rukama jako zkušená kuchařka při výrobě těsta na bábovku a poté jej propálil nad jeho pravým betonem, 4:1. Bylo dokonáno, mohlo se jít do kabin.

Od začátku prostřední části hry poněkud opadlo šílené tempo ze závěru třetiny předchozí, i nadále však měla optickou převahu domácí Dukla. Ve 27. minutě pohrdl hat-trickem Michal Jelínek, jehož vyslal na zteč budějovické klece rychlou kolmou přihrávkou Tomáš Čachotský. Střelec večera si však tentokrát vylámal na Romanu Turkovi zuby. Jinak si ale počínal jeho spoluhráč, zkušený harcovník a lišák extraligových kluzišť Ladislav Lubina. Po nepovedeném pokusu o střelu v podání Aleše Padělka se totiž právě on dostal ke kotouči, dobruslil si až před maskovaného muže v brance hostí a našel skulinku v jeho postoji, 5:1. Jihlavané se poté přestali kamkoliv hnát a iniciativu převzali Budějovičtí, celek z Vysočiny ale podržel několika přesnými zásahy lotyšský reprezentant mezi jihlavskými tyčemi Edgars Masalskis.

Do závěrečného dějství již obě mužstva nastupovala spíše z povinnosti, zkušenostmi ošlehaného mistra světa Romana Turka nahradil v brankovišti Jihočechů mladík Jan Chábera. A nutno dodat, že byl snad jediným hráčem na straně hostů, kterému dnes nebylo po zápase co vytknout. Jeho první velká chvíle přišla v polovině 47. minuty, když Lukáš Říha uvolnil spoluhráče Ladislava Lubinu, kterému ale mladý gólman nenechal v dolních prostorách branky příliš místa a jihlavský matador namířil svůj projektil mimo budějovické tyče. Jan Chábera dokázal zlikvidovat i nájezd nejlepšího extraligového střelce v červenožlutých barvách Pavla Vostřáka, který využil laxnosti při rozehrávce soupeře, stop mu vystavil až semafor v podání jihočeského mladíka. Poslední větší vzrušení dnešního večera přineslo sekání Tomáše Klimta, které pobouřilo reprezentačního útočníka Václava Prospala, který to dnes také díky zvýšené pozornosti soupeře neměl lehké, a poslalo domácí celek do třech. Dvojnásobnou početní výhodu ale nesehráli hosté vůbec dobře, a protože čtyřbrankový rozdíl dával vzhledem k nedostatku času jistou odpověď na otázku, který z týmů lépe vkročí do barážové série hrané na čtyři utkání, dohrál se zbytek duelu v poklidném tempu tak, aby již nedošlo ke zbytečným zraněním a ušetřili se síly na bitvu, kterou bude pokračovat prolínací soutěž hned dalšího dne.

Ohlasy trenérů

Josef Jandač (České Budějovice): "Po první brance a získání vedení jsme začali chybovat a nabídli jsme soupeři šance vstřelit laciné branky. Nedařilo se nám ani v útoku, Jihlava výborně bránila a my jsme se nedokázali prosadit. Prohra je varováním, zítra se ale začíná od nuly."

Richard Farda (Jihlava): "Rozhodně jsme nečekali, že dáme pět branek. Tolik jsme dali v extralize za čtyři zápasy. Měli jsme trochu štěstí, dokonale nám vyšla úvodní třetina. První vítězství ale mnoho neznamená, série bude hodně těžká."

Fotogalerie utkání

Fotogalerie