4:0
(1:0, 1:0, 2:0)

Ani podruhé nepřinesla Budvar Aréna Jihlavským výhru

23.03.2005 / Tomáš Kučera

Nešťastný zápas sehrála jihlavská Dukla ve středu večer v Budvar Aréně. Celkem pět vyloučených v první třetině potrestali Budějovičtí vedoucím gólem a i když Jihlava několikrát v prostřední části mohla vyrovnat, udeřil znovu Václav Prospal. Hosté se sice nevzdali, ale až do konce utkání nedokázali výtečného Turka překonat ani jednou. České Budějovice vedou v sérii nad Jihlavou 3:1 a k postupu do extraligy jim chybí již jen jediné vítězství.
23.03.2005 17:30, Extraliga - 56. kolo

Banes Motor České Budějovice

R. Turek - Martínek, Krstev, S. Neckář, Ference, Gřegořek, Gýna, Kotaška - R. Dvořák, Prospal, Pletka - Rob, Brabenec, Kropáč - Sailer, Štrba, Šimánek - Havelka, Musil, Hřebejk.
4

HC Dukla Jihlava

Masalskis - Devečka, Malena, Ficenc, Punčochář, Kuchyňa, Šmarda, Zajac, Dobrovolný - Vostřák, Vala, Klimt - Jeslínek, Bakus, Čachotský - A. Padělek, L. Říha, Lubina - Rytnauer, Altrichter Hlouch.
0
Branky: 5. Prospal (Martínek, Ference), 36. Prospal (Martínek, Ference), 47. Pletka (Prospal, Dvořák), 57. Dvořák (Pletka, Prospal). Rozhodčí: Husička, Bolina - Chytil, Pospíšil. Vyloučení: 8:10. Využití: 2:0. Diváci: 6421. Střely na branku: 25:17. Nejlepší hráči: Prospal, Dvořák, Turek.

Průběh utkání

Poté, co vděční domácí fanoušci předali pamětní prsten kanadskému obránci Ferencovi, začala se bitva o důležitý čtvrtý zápasový bod. A hosté začali zhurta, bohužel však svůj potenciál vrhli špatným směrem a dva fauly v rychlém sledu, z nichž ten Klimtův byl úplně zbytečný, domácí potrestali. První vyloučený sice již vstoupil na led, ale utěšená souhra tria Ference - Martínek - Prospal nebyla pro Masalskise k vyřešení - 1:0. Počtvrté za sebou se tak Jihočeši ujali vedení, ale tentokrát s ním naložili mnohem lépe, než o den dříve. Také proto, že hráli hned pětkrát proti oslabenému soupeři. Žádná z mnoha šancí se už ale gólově neujala, nejblíže k úspěšné střele byl Rob, ale jeho bomba břinkla pouze o břevno, podobně neúspěšně se vedlo i Šimánkovi, Martínkovi či Gřegořkovi, jejichž pokusy skončily vedle nebo na pozorném lotyšském brankáři. Hosté hrozili skutečně jen sporadicky, nejagilnějším střelcem byl Vostřák, ale ani ten nevyvedl Turka ze zimního spánku

Druhé dějství se začalo přesně opačně, než se první skončilo. Několik přesilovek po sobě hráli hosté, ale jejich snaha byla ve středu velice nevýrazná. Zaskočit mohl domácí opět Vostřák, ale na jeho střelu si počkala tyč domácí branky. V polovině zápasu se lámal chléb a Jihlavští to opět disciplinárně nezvládli. Nejprve Štrba poněkud teatrálně upadl po háčku Altrichtera, nabídnutou výhodu domácím ještě zjednodušil Kuchyňa, když při svých zkušenostech naprosto naivně skolil Šimánka a domácí měli opět velkou početní výhodu. Naprosto shodnou kombinací jako v předchozí třetině se blísklo zámořské trio Ference - Martínek - Václav Prospal a pro toho už neexistovala lehčí práce, než střelba do opuštěné klece - 2:0. Šance pro hosty však stále žila, zejména když i oni dostali možnost hrát dvojnásobnou přesilovku. Jenže duo Štrba - Sailer nepůjčilo jihlavské pětce vůbec puk a když zatáčejícího Sailera převálcoval zbytečně Rytnauer, byla velká výhoda ta tam. Za této situace skončila druhá třetina.

V závěrečné části zkusili hosté poněkud otevřít hru, ale žádný ofenzivní kolotoč jejich skupinka fanoušků neviděla. Navíc taková hra byla vodou na mlýn pro jihočeské mužstvo. Po brejkových situacích mohl skórovat zejména Kropáč a Pletka, ale jejich snahu zmařil vždy pohotovými přesuny Masalskis. Když i nadále Jihlava neohrožovala Turkův klid, vzala si touš do parády opět první formace domácích a k obrovskému jásotu zaplněné haly se znovu střelecky prosadila. Prospalova obrýlená přihrávka našla mezi kruhy zcela osiřelého Pletku, který mohl nejen vystřelit, ale svou střelu si následně ještě v klidu dorazit - 3:0. Touto brankou se domácí definitivně uklidnili a zbytek zápasu dohráli v takřka exhibičním tempu za gargantuovského jásotu domácích tribun. Na hokeji málo vídané mexické vlny se valily tribunami a přerušila je jen a pouze nejhezčí akce zápasu. Prospal opět předložil puk přes pásmo Dvořákovi, jemuž ho ještě tečí lehce spracoval Pletka, a domácí rychlobruslař v samostatném úniku nedal padajícímu Lotyšovi naději, když přes něj puk jen lehce dloubl - 4:0. Pak se již jen hlídala Turkova nula a burácející ochozy mohly skandovat oslavná hesla. Jihočechům k návratu do extraligy chybí poslední krůček. Jihlava se ovšem jistě bez boje nevzdá...

Ohlasy trenérů

Josef Jandač (České Budějovice): "Bylo důležité, že jsme se dostali do vedení. Čekali jsme pak na příležitosti, nabídly se nám přesilovky a opět jsme jednu využili. Za stavu 2:0 jsme hru kontrolovali, takže jsme dneska neměli takové nervy jako v úterý. Chceme poděkovat divákům, že vytvořili skvělou atmosféru. I lidem na náměstí, město teď žije hokejem. Doufám, že je nezklameme a v Jihlavě rozhodneme o postupu."

Kamil Konečný (Jihlava): "Úroveň utkání poznamenal ten úterní zápas. Oba týmy ztratily hodně sil a bylo to cítit. Nám docházely síly už v průběhu první třetiny, protože jsme její polovinu odehráli v oslabení. Podali jsme slušný výkon, dostali jsme obě branky po přesilovkách pět na tři a v závěru jsme museli hru otevřít. Soupeř toho využil. Blahopřeji všem, zdůrazňuji všem, kteří proti nám dnes nastoupili. Všechny mohu ujistit, že hráče za další dva dny nabudíme, přestože teď jsou hodně skleslí a nemají bojovnou náladu. Možná, že jsme byli i častěji faulujícím mužstvem, to já nemohu posoudit, ale určitě jsme byli častěji vylučovaným. Víc k tomu mohu říci až zítra."

Fotogalerie utkání

Fotogalerie