Výměna mezi Duklou a Plzní. Petr Straka do Jihlavy, směr Škoda Tomáš Kubalík. V Dukle končí i Petr Ulrych

24.01.2018 / Tomáš Lysý

Dukla oznamuje změny ve svém kádru. Jihlavský dres bude nově oblékat útočník Petr Straka, který přichází z Plzně. Pětadvacetiletý křídelník si prošel všemi mládežnickými reprezentacemi, v NHL naskočil do třech zápasů za Philadelphii a loni působil na farmě v Albany s Janem Mandátem. Před sezonou se vrátil do Plzně, kde ve 43 zápasech nasbíral 12 bodů (8+4) a ve dvou utkáních nastoupil i za národní tým. Opačný směr nabírá Tomáš Kubalík. Sedmadvacetiletý forvard, který do Jihlavy přišel na začátku extraligového ročníku a ve 32 zápasech zapsal také 12 bodů (5+7), se tak po devíti letech vrací do mateřského klubu a rodného města. V Jihlavě končí také obránce Petr Ulrych, jenž byl v poslední době minimálně vytížen.

Petr Straka je rodákem z Plzně a zároveň i odchovancem plzeňského hokeje. V jejím dresu nakoukl do mládežnických týmů U-16, U-17 i U-18. V roce 2009 si zahrál na mistrovství světa hráčů do 18 let. Poté odešel do kanadské juniorky. Tři sezony působil v Rimouski, ze kterého se dvakrát dostal na mistrovství světa juniorů (2011, 2012), a čtvrtý rok v Baie-Comeau. Sezonu 2013/2014 strávil v Adirondack Phantoms na farmě Philadelphie. V dresu Letců si odbyl o rok později premiéru v NHL, během 3 zápasů posbíral dvě asistence. Podstatnou část sezony znovu strávil na farmě Philadelphie, ale již v Lehigh Valley. Loni se přesunul do Albany Devils (farma New Jersey), kde nastupoval mj. s jihlavským odchovancem Janem Mandátem.

Před probíhající sezonou se vrátil do Plzně a dostal pozvánku do reprezentace na srpnový přípravný dvojzápas proti Slovensku. Úvodní extraligový zápas nového ročníku mu vyšel výborně, dvěma góly se podílel na výhře Plzně 5:1 proti Litvínovu. „Hledali jsme ofenzívní posilu. Věříme, že s Petrem přijde posílení koncové fáze. Takto jsem s ním i komunikoval. Měl zájem jít do Dukly a ví o své roli,“ říká jihlavský jednatel Bedřich Ščerban na adresu útočníka, který letos v extralize nasbíral 12 bodů (8+4). S Tomášem Kubalíkem má vedle Plzně společný i draft do NHL týmem Columbus Blue Jackets. Modrokabátníci si Petra Straku vybrali ve druhém kole roku 2010 jako celkově 55. v pořadí.

Profil Petra Straky na eliteprospects.com

Petr Straka s číslem 23 před brankou Jakuba Škarka během utkání 9. kola TELH mezi Plzní a Duklou (2:1 pr.). Foto: Tomáš Buksa

Tomáš Kubalík přišel do Dukly prakticky na začátku sezony, červenožlutý dres poprvé oblékl 22. záři na ledě Pardubic. Fanoušci si budou jistě pamatovat třeba jeho gól tři vteřiny před koncem zápasu proti Chomutovu, kterým Jihlava dokonala vyrovnání z 0:3 na 3:3. Postupně se dostával do výborné formy. Na začátku prosince při domácím utkání s Mladou Boleslaví vstřelil gól dokonce v oslabení, jenže ve třetí třetině kvůli krvavému zranění v obličeji po zásahu ex-jihlavského Jiřího Říhy odstoupil a tři týdny nehrál. Po návratu stihl „Kubalda“ v jihlavském dresu dalších 11 zápasů. Den po výhře v Litvínově vešel ve známost jeho přesun do mateřské Plzně, jíž je odchovancem. „Tomáš Kubalík sám požádal o trade. S příchodem Petra Straky jsme si potřebovali udělat i finanční prostor, takže je tato výměna výhodná z více hledisek,“ sděluje Bedřich Ščerban.

Tomáš Kubalík odehrál v Dukle 32 zápasů s bilancí 5 branek a 7 asistencí. Foto: Tomáš Buksa

Obránce Petr Ulrych okusil extraligu v dresu Bílých Tygrů, kde působil během sezon 2010/2011 – 2015/2016. Více ale nastupoval na prvoligové farmě v Benátkách nad Jizerou a loni zamířil do Kladna. Během semifinále WSM Ligy hrál za Rytíře právě proti Jihlavě, kam v přípravném období na probíhající extraligovou sezonu zamířil. Za Duklu odehrál 29 zápasů s bilancí čtyř asistencí. „Petr Ulrych nedostával tolik prostoru a bylo jasné, že již nebude využíván. Dohodli jsme se na rozvázání smlouvy, aby si mohl hledat jiný klub,“ doplňuje šéf Dukly.

Petr Ulrych si připsal v jihlavském dresu čtyři asistence. Naposledy ale nastoupil těsně před Vánoci ve smolném utkání v Pardubicích, kde Dukla prohrála gólem z ofsajdu minutu a půl před koncem výsledkem 2:3. Foto: Tomáš Buksa

HC Dukla Jihlava děkuje Tomáši Kubalíkovi a Petru Ulrychovi za odvedené služby a přeje jim hodně štěstí nejen v další hokejové kariéře, ale i v osobním životě.