Dukla je známá dobrou prací s mládeží. Bedřich Ščerban proto přednášel na semináři ČSLH

01.06.2018 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Na konci května 2018 pořádal Český svaz ledního hokeje (ČSLH) seminář pro menší kluby na téma práce s mládeží a novinky akce Pojď hrát hokej. Po Čechách a Moravě byl seminář i uprostřed republiky – v Jihlavě, a během akce měla významné slovo Dukla Jihlava. „Svaz mě oslovil a řekl, že Dukla je známá dobrou prací s mládeží a s tím, že má hodně odchovanců v A-týmu. Protože jsme na špičce, co se týče vlastních odchovanců v Áčku, tak jestli bychom se podělili o naše know-how s ostatními kluby a prezentovali jim, jak to tady děláme a jaká je naše filozofie,“ prozrazuje jednatel Dukly Bedřich Ščerban.

O jakou akci se přesně jednalo? „Český svaz ledního hokeje (ČSLH) pořádá tři semináře – na Moravě, v Čechách a uprostřed republiky, takže k tomu je Jihlava ideálním místem. Na seminář se zvaly kluby, aby se jim prezentovaly věci ohledně akce Pojď hrát hokej, představily se jim novinky, co ČSLH dělá a zároveň aby proběhl seminář pro menší kluby ohledně práce s mládeží,“ sděluje šéf Dukly s tím, že svaz oslovil právě Duklu a klubového jednatele Bedřicha Ščerbana, aby na akci vystupoval. „Přednášel jsem pro menší kluby o práci s mládeží. Svaz mě oslovil a řekl, že je Dukla známá dobrou prací s mládeží a s tím, že má hodně odchovanců v A-týmu. Až nadměrně hodně, že jsme na špičce, co se týče vlastních odchovanců v Áčku. A jestli bychom se podělili o naše know-how s ostatními kluby a řekli a prezentovali jim, jak to tady děláme a jaká je naše filozofie,“ doplňuje jednatel.

Odchovanci Dukly v A-týmu za poslední tři sezony

V postupové sezoně 2016/2017 bylo v A-týmu Dukly:
16 odchovanců (Sáblík, Škarek, Dobrovolný, Pospíchal, Szathmáry, Šidlík, Váňa, Anděl, Čachotský, Čermák, Důras, Protasenja, Zeman, Vála, Mejzlík, Peschout),
1 hráč, jenž přišel v mladším dorostu ve věku 14-15 let (Půža),
3 hráči přicházející ve věku 16-17 let jako starší dorostenci (Brož, Dundáček, Jícha) a David Březina, jenž hrál za klub do žákovské kategorie a jako junior se vrátil z Pardubic.
Tedy 21 hráčů ze 40, kteří byli na soupisce.

Během extraligového ročníku 2017/2018 figurovalo na soupisce Áčka:
9 odchovanců (Škarek, Pospíchal, Šidlík, Váňa, Anděl, Čachotský, Čermák, Zeman, Protasenja),
2 hráči, kteří přišli jako mladší dorostenci ve věku 14-15 let (Kořenář, Půža),
1 hráč přicházející jako starší dorostenec ve věku 16-17 let (Brož).
Do soutěžních zápasů naskočilo 12 odchovanců z celkového počtu 38 hráčů, kteří v sezoně 2017/2018 prošli A-týmem.

Aktuální soupiska pro letní přípravu čítá 22 hráčů, na kterých je:
8 odchovanců (Mareš, Pospíchal, Vála, Váňa, Anděl, Čachotský, Čermák, Zeman),
1 hráč přicházející do Dukly jako mladší dorostenec (Půža),
2 hráči příchozí jako starší dorostenci (Brož, Veleba).
Tedy 11 hráčů z 22, navíc vinou školních povinnosti se zatím do přípravy nezapojili další talentovaní starší dorostenci (např. Adam Najman).

Foto: Zdeněk Drla

Bedřich Ščerban poté odpovídal i na dotazy, přičemž nejvíce zaujaly "Volnočasové aktivity." Dukla vyhrazuje každý týden v průměru 4-5 hodin na ledě (dle časového vytížení obou stadionů) mládeži či krasobruslařkám. Zájemci mohou zdarma přijít a dělat na ledě, co se jim zlíbí, např. zdokonalovat se při střelbě, technice, práci s pukem, bruslení apod. Celkově se na Volnočasové aktivity vyhrazuje 200 hodin ledu ročně (nákladově se jedná cca o 400 tisíc Kč ročně).

Gólmani Dukly v NHL

Dukle se obzvláště daří na poli gólmanském. Klubový odchovanec David Rittich se po roční anabázi na farmě ve Stocktonu výrazně prosadil do Calgary Flames, za které odchytal v sezoně 2017/2018 celkem 21 zápasů. Navíc byl nominován na MS v hokeji v Dánsku 2018. V létě 2017 podepsal smlouvu se San José gólman Josef Kořenář, který do Dukly přišel před ročníkem 2012/2013 ve čtrnácti letech. Draft má před sebou další velký talent české brankářské školy a odchovanec klubu Jakub Škarek. Smlouvu s Nashville Predators nedávno podepsal brankář Miroslav Svoboda - sice už jako hráč Plzně. Ovšem tento gólman si udělal velké jméno v sezoně 2016/2017, kdy přišel do Dukly z nevydařených štací v Havířově a Šumperku a stal se základním stavebním kamenem jihlavského postupu do extraligy.

„Co se výchovy gólmanů týče, tak je to naše výkladní skříň a v tomhle jsme velmi úspěšní. Pokud si započítáme nějaké zásluhy na Mírovi Svobodovi, který k nám přišel jako gólman, kdy se mu lámalo, jestli bude profi gólman nebo nebude, tak dnes odchází NHL. Kuba Škarek stoprocentně uspěje na draftu NHL. Dohromady to budou čtyři gólmani, kteří se objevili v NHL a mají vztah ke klubu nebo v Dukle působili a my jsme se podíleli na jejich výchově,“ říká Bedřich Ščerban.

Videorozhovor Bedřicha Ščerbana k jeho přednášce o výchově mladých hokejistů v Dukle

Autor videa: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla