Extraliga juniorů už zná svůj formát. Nově se bude hrát vždy prodloužení

12.06.2018 / Zdeněk Drla, hokej.cz

DHL extraliga juniorů už zná svůj formát - základní část i nadstavbu. Přichází i novinka v podobě "povinného" prodloužení ve všech utkáních. V některých duelech tak budou ve hře hned čtyři body.

Jak už bylo dříve zveřejněno, čtyřiadvacet účastníků bude územně rozděleno do čtyřech základních skupin po šesti, kde se utkají čtyřkolově každý s každým. Poté budou následovat nadstavbové skupiny.

Tři nejlepší týmy z každé skupiny postoupí po základní části do skupiny „O pořadí v play off“. Zde se bude hrát dvoukolově každý s každým (22 zápasů) s tím, že skupina začíná od nuly - body získané v základní části se nepřenáší. Týmy, které skončí v základních skupinách na čtvrtém až šestém místě pak budou zařazeny do skupiny „O pořadí na 13.–24. místě“. V nich se týmy utkají dvakrát každý s každým (22 zápasů), body získané v základní části těmto týmům zůstávají. Všech dvanáct týmů z "horní" skupiny a čtyři nejlepší týmy ze "spodní" skupiny si zajistí účast ve třetí části soutěže „O účast v play-off“¨. Ta bude rozdělena do skupin E, F, G, H. Těchto 16 celků se popere o osm míst ve vyřazovacích bojích. Skupinu E vytvoří 1., 8., 9. a 16. tým po druhé části, skupinu F 2., 7., 10. a 15. tým, skupinu G 3., 6., 11. a 14. tým a skupinu H 4., 5., 12. a 13. tým.

Do třetí části si týmy žádné body nepřinesou, opět se začíná od nuly, ovšem nejvýše nasazený tým do každé skupiny získá před jejím startem dva bonifikační body, druhý nasazený pak jeden bod. Už tady půjde o všechno – každý tým bude mít šest zápasů na to, aby ve své skupině obsadil první či druhé místo a dostal se do play-off. To je jedna z podstatných novinek v extralize juniorů.

ČTĚTE TAKÉ: MLADÍCI DUKLY BUDOU HRÁT V MEZINÁRODNÍ SKUPINĚ

Celky, které po druhé části zůstanou na 17. až 20. příčce, dohrají sezonu dvoukolově mezi sebou, čeká je tedy šest dalších utkání. Týmy na 21. až 24. místě se také dvoukolově poperou o záchranu. Do těchto obou skupin se přenášejí výsledky všech dosavadních zápasů. Poslední dva týmy sestupují.

Prodloužení po každém zápase

Převratnou novinkou v extralize juniorů je "povinné" prodloužení ve všech utkáních. ČSLH tím chce docílit, aby mladí hokejisté lépe natrénovali prodloužení či samostatné nájezdy, které na mezinárodních akcích mnohdy rozhodují důležité zápasy. Nové pravidlo ale platí pouze pro zápasy první a druhé části juniorské extraligy.

Pokud jeden z týmů zvítězí v základní hrací době, získá tři body a následovat bude prodloužení a případné nájezdy o bonusový čtvrtý bod. Pokud nebude vítěz v základní hrací době znám, dojde pouze na jedno prodloužení či nájezdy, a týmy si tak rozdělí klasické tři body. V obou případech se hraje pětiminutové prodloužení tři na tři, případně se jede série pěti samostatných nájezdů.

Technické normy (výtah)

V extralize juniorů nastupují hráči ročníku narození 2000, 2001 a 2002. Na výjimku mohou nastoupit až tři hráči ročníku narození 1999 – dva do pole a jeden brankář. Žádný z hráčů ročníku 1999 nesmí být cizinec, jinak mohou nastoupit maximálně dva cizinci, nikoli však brankář.

Týmy mohou do utkání nově nasadit maximálně 18 hráčů v poli.

Domácí zápasy Salcburku od druhé části soutěže se nemusejí odehrát na jeho hřišti, pokud s tím soupeř nebude souhlasit a týmy se dohodnou na místě konání na území České republiky. Pokud by Salcburk postoupil do čtvrtfinále a v něm došel do pátého zápasu, odehraje ho ve všech případech na ledě soupeře (jako v loňské sezoně s Havířovem).

Zdroj: www.hokej.cz