Měsíční výměna na trase Dukla – Litvínov. Do Jihlavy jdou Tůma a Doudera, na sever Čech míří Suchánek

16.10.2018 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Po vzájemné pomoci mezi Duklou a Pardubicemi – střídavý start obránce Petra Štindla v Dynamu a naopak útočníka Jana Mandáta v Jihlavě – přichází další pohyby v jihlavském kádru. Útočník Nicolas Werbik, jenž na ledě Benátek pečetil výhru gólem na 4:1, jde do Dukly na měsíční hostování ze Zlína.
Výměna přichází na trase Jihlava – Litvínov. V kádru Vervy bude měsíc hostovat obránce Jakub Suchánek, pro kterého půjde o druhou extraligovou štaci. Opačným směrem přichází mládežnický reprezentační obránce Lukáš Doudera a také vyhlášený kanonýr David Tůma, jenž během 408 utkání v první lize nastřílel rovných 150 gólů.

„Změny v kádru jsou trošku složitější. Fanoušci asi zaregistrovali, že v době, kdy jsme měli více zraněných a nemocných hráčů, jsme se dostali úplně na hranu. Bohužel se to netýkalo jen nás, ale více týmu v České republice. Došlo k situaci, kdy hráči na trhu nebyli a nebylo jednoduché někoho sehnat,“ sděluje jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban a navazuje na svá slova z hodnocení měsíce září – více zde.

„Vypomůže nám Jan Mandát výměnou za to, že jsme pomohli Pardubicím. V době, kdy jim vypadli obránci, jsme Dynamu půjčili Petra Štindla,“ komentuje šéf Dukly situaci obou hokejistů, jenž mají do druhých klubů vyřízené střídavé starty. „Pomůžeme i Litvínovu, jenž má problémy v obranných řadách. Do Vervy odcestuje ve čtvrtek 18. října Jakub Suchánek. Na základě tohoto nám Litvínov pošle dva hráče – útočníka Davida Tůmu a obránce Lukáše Douderu. Jedná se o měsíční výměny,“ prozrazuje Ščerban.

V Dukle se výborně uvedl Nicolas Werbik. Útočník Zlína dal při svém prvním startu za Jihlavu a prvním startu v Chance Lize gól a zkompletoval tak výhru Dukly v Benátkách na 4:1. „Je zde dohoda se Zlínem o vzájemné pomoci. Když jsme potřebovali hráče, tak nám Zlín pomohl Nicolasem Werbikem. Máme napsané i některé další zlínské hráče na střídavé starty, resp. na hostování se střídavým startem zpět,“ říká Bedřich Ščerban, o kterém se dlouhodobě ví, že není zastáncem střídavých startů . „Hráčský trh je úzký. Byli jsme v podstatě dotlačeni k těmto pomocným startům, i když já osobně nejsem jejich zastáncem. Ale realita je taková, že si širší kádr dovolit nemůžeme a snažíme se v rámci možností se situací vypořádat co nejlépe,“ uzavírá rozhovor jednatel Dukly.

Bedřich Ščerban o změnách v kádru

Autoři videa: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Lukáš Doudera

Post: Obránce
Věk: 20 let
Držení hole: Levá
Minulá sezona:
HC Verva Litvínov: 56 zápasů, 8 bodů (3+5), 10 trestných minut, účast na ledě -13
HC Stadion Litoměřice: 6 zápasů, 3 body (1+2), 0 trestných minut, účast na ledě +1
Reprezentace ČR do 20 let: 11 zápasů, 5 bodů (2+3), 2 trestné minuty, účast na ledě +1

Litvínov byl v uplynulé sezoně častým soupeřem Dukly (základní část, play-out a baráž) a právě za Vervu obránce Lukáš Doudera nastupoval. V konečném účtování byli Litvínovští úspěšnější a na úkor Jihlavy se v baráži zachránili. Nyní bude hrát mladý reprezentant na měsíc v dresu Dukly. Foto: Josef Plechatý

David Tůma

Post: Útočník
Věk: 27 let
Držení hole: Levá
Minulá sezona:
Rytíři Kladno: 72 zápasů, 55 bodů (32+23), 30 trestných minut, účast na ledě +29
HC Dynamo Pardubice: 1 zápas, 0 bodů, 0 trestných minut, účast na ledě 0

David Tůma patřil v sezoně 2015/2016 k velkým oporám Ústí nad Labem. V play-off 2016 tehdejší útočná vozba Tůma, Roubík, Kloz doslova řádila. Spolu s nimi hrál v obraně i Jan Pohl a oba tehdejší spoluhráči se tak znovu setkají v jedné kabině, nyní v jihlavské. Foto: Tomáš Buksa