3:0
(1:0, 1:0, 1:0)

Dukla navázala na tříbodovou výhru v Benátkách a rozjetou Slavii přehrála 3:0

17.10.2018 / Tomáš Kalas

Uzavřít první čtvrtinu soutěže do Jihlavy přijela pražská Slavia, kterou zdobilo deset zápasů s bodovým ziskem. Na gól se ale čekalo až do 17. minuty, když se v nepřehledné situaci před Honzíkem prosadil Tomáš Čachotský. Slavia ve druhé periodě převzala otěže hry a byla aktivnější, své šance ale neproměnila, načež přišel trest v podobě druhé jihlavské trefy obstarané Tomášem Havránkem. Ve třetí třetině Dukla přežila další šance Slavie, naopak v samotném závěru navýšila skóre, když se prosadila nová posila Jan Mandát. I díky Janu Brožovi, který vychytal čisté konto, bere Jihlava výhru 3:0.
17.10.2018 17:30, Chance Liga - 15. kolo

HC Dukla Jihlava

Brož – Pohl, Kajínek, Doudera, Suchánek, Štebih, Mareš, Vála – Mandát, Werbik, Čachotský – Anděl, Skořepa, Pekr – Harkabus, Zeman, Jiránek – Tůma, Havránek, Čermák
3

HC Slavia Praha

Honzík – Duda, Novák, Drtina, Valík, Hrdinka, Hejda, Steinocher – Šteiner, Šagát, Kubica – Matějka, Najman, Panna – Doležal, Furch, Heldák – Tejral, Kohút, Šergl
0
Branky a nahrávky: 17. Čachotský (Mandát, Werbik), 33. Havránek (Tůma, Suchánek), 58. Mandát (Čachotský, Pohl). Rozhodčí: Skopal, Kopeček – Hejl, Podrazil. Vyloučení: 6:7. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1781. Střely na branku: 25:24. Zblokované střely: 6:9. Vhazování: 44:23. Průběh utkání: 3:0.

Průběh utkání

Utkání zahájila Jihlava rozhodně aktivněji a již po necelých dvou minutách se jí nabídla možnost na skórování. Havránek vyvezl podél mantinelu kotouč, vrátil na modrou Kajínkovi, jehož střelu Honzík vyrazil. Hosté velice často vyhazovali na zakázaná uvolnění, Dukla měla i více ze hry, co se držení puku týče. Ve 13. minutě ze střely hostujícího Matějky vzešla další akce domácích, Anděl vrátil na pravém kruhu za sebe volnému Čachotskému, který se kličkami dostal až před gólmana, avšak tu poslední kličku do konce nedotáhl. Na větší vzrušení si museli fanoušci počkat až do času 16:07, kdy první útočná formace Dukly vyvinula ohromný tlak na branku. Werbik obtočením branky rozhodil hostující obranu, Mandát ještě Honzíka nepřekonal, Tomáš Čachotský ale již ano. Na platnosti gólu nezměnila nic ani konzultace s videorozhodčím. Za 31 sekund mohl přijít další gól, Pekr ale nemohl zakončit ze své pozice dobře. Během minuty pak sudí vyloučili po jednom hráči z každé strany, nejprve byl trestán Mareš, druhým byl Heldák. Ještě v poslední minutě třetiny střílel nebezpečně Tůma, těsně minul spojnici tyčí.

I díky vyloučení Mandáta čtyři sekundy po úvodním buly to byla v druhé třetině jiná Slavia. Rázem měla více ze hry a dostávala se lépe ke střelám. V polovině utkání ujel do brejku Kohút, zblízka ale Brože bekhendem nepřekonal. A tak se skóre měnilo na druhé straně. Nahrávku hostí vytušil Tůma, od levého mantinelu nahrál na volného Tomáše Havránka, který si mezi betony Honzíka poradil sice se štěstím, ale zkušeně. Hosté mohli ihned snížit, Panna našel před brankovištěm volného Matějku, který z nadějné pozice však přestřelil. Zlepšenou hru Pražanů v závěrečných minutách třetiny otupil Kubica svým vyloučením, Jihlava se ale v přesilovce neprosadila. Prosadit se mohla čtyři sekundy před koncem, když zapomněla hostující obrana na Pekra na útočné modré, vyhlášený šutér ale třetí zásah na konto nepřidal. O zlepšené hře hostí hovořil počet střel ve druhé třetině: 6 - 12, na góly však měla poměrem 2:0 navrch Dukla.

Třetí třetina dlouho nabízela vyrovnanou hru, vše se zlomilo až v druhé půlce třetiny. Ale popořadě. V rozmezí 46. - 47. minuty došlo ke třem vyloučením. V signalizované výhodě se dopustil faulu kromě domácího Havránka také Kohút a šlo se do hry 4 na 4. Za 27 sekund byl za vysokou hůl vyloučen Vála a Slavia měla výhodu 4 na 3, ale nic z ní nevzešlo. Další trest přišel pro hostujícího Doležala za podrážení v 48. minutě a v oslabení měla Slavia tutovku, Šagát využil hrubé chyby v rozehrávce a byl nikým nebráněn ani nestíhán před brankou Dukly, jenže Brože nepřekonal. O tom, že domácí gólman nebyl k překonání, se přesvědčil i o dvě minuty později Najman. Konec 52. minuty nabídl dvě situace, nejprve z úhlu hostující Šteiner napálil břevno a rezultovalo to v brejk Anděla s Tůmou, druhý jmenovaný poslal sice kotouč do protipohybu Honzíka, ten ale vytáhl parádní zákrok lapačkou. S blížícím se koncem stoupala i nervozita, po jednom z přerušení se do sebe pustili Mandát s Hejdou, oba dostali po dvou minutách. Ve hře 4 na 4 se ukázal opět Tůma, v samostatném úniku ale přestřelil. Slavia si body definitivně „odfoukla“ špatným střídáním tři a půl minuty před koncem, přestupek potrestal po přihrávce Čachotského Jan Mandát střelou pod víko. Ani následné vyloučení Furcha již nic na výsledku nezměnilo, Dukla přerušila desetizápasovou bodovou sérii Slavie a vyhrála s nulou vzadu poměrem 3:0.

Ohlasy trenérů

Jan Srdínko (HC Slavia Praha): Věděli jsme, že nás v Jihlavě bude čekat velice těžké utkání. Chybělo nám hodně hráčů ze základní sestavy a tomu první třetina odpovídala. Kluci do zápasu vstoupili zbytečně s velkým respektem a Dukla nás zatlačila. Ale ustáli jsme to a do druhé třetiny jsme vstoupili daleko lépe. Vytvářeli jsme si šance, ale chybělo nám štěstí v zakončení. Ve třetí třetině si domácí výsledek pohlídali, přidali jeden gól a i přes naše šance bylo nesmírně těžké s výsledkem něco udělat.

František Zeman (HC Dukla Jihlava): Spokojenost s dnešním zápasem panuje určitě. V první řadě musím pochválit Jana Brože, který chytal výborně a když už měla Slavia nějakou šanci, tak jí Honza chytil. Jeho nula je právem. Až na část druhé třetiny jsme měli celé utkání pod kontrolou. Každou třetinu jsme vyhráli 1:0 a z našeho pohledu se jedná o zasloužené vítězství.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie