Dukla nadále posiluje. Klub hlásí návrat gólmana Davida Honzíka

10.01.2019 / Tomáš Lysý

Po necelých třech letech opět oblékne jihlavský dres gólman David Honzík. Pětadvacetiletý mládežnický reprezentant zanechal v Dukle výraznou stopu během sezony 2015/2016, kdy spolu s Jakubem Škarkem vytvořili nejlepší gólmanskou dvojici tehdejší WSM Ligy (nyní Chance Ligy). Nyní opět bude hájit branku Jihlavy a vytvoří silné trio s Janem Brožem a Niklasem Lundströmem. „Byla to akce kulový blesk. O Davida Honzíka jsme měli zájem už dříve, ale nikdy to nevyšlo. Nyní se ozvala Sparta, zda náš zájem platí. Pak už to muselo jít všechno rychle, ve hře byly i dva extraligové kluby. David k nám jde na trvalý přestup,“ říká jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban.

Rodák z Milevska chytal v mládežnických týmech Karlových Varů, odkud nakoukl do reprezentace U-16 a U-17. Před sezonou 2010/2011 odešel do zámoří a hrál v kanadském juniorském týmu Victoriaville Tigres, kde za dva roky odchytal 91 zápasů a také oblékl dres národního celku do 18 let. Québec Major Junior Hockey League hrál i v ročníku 2012/2013, a to za Cape Breton, a poté se vrátil do České republiky.

V karlovarské juniorce se podílel na výborných výkonech tehdejší Vlčí smečky, která v prvním kole play-off vyřadila Junosť Minsk a v osmifinále MHL (juniorská obdoba KHL) vypadla až proti silnému Spartaku Moskva. Během sezony 2014/2015 marně čekal na extraligovou šanci v Karlových Varech, takže chytal za druholigový Sokolov. Z něj si ho vytáhla Jihlava, trenér gólmanů Petr Jaroš viděl ve dvaadvacetiletém brankáři velký potenciál a ten vytvořil spolu s Jakubem Škarkem statisticky (úspěšnost zásahů, průměr inkasovaných branek) nejlepší gólmanskou dvojici první ligy – více zde. Dukla se tehdy dostala až do baráže, ve které ale narazila i na Karlovy Vary. A protože právě Energie byla mateřským klubem Davida Honzíka, nemohl gólman draftovaný v roce 2011 Vancouverem ve 3. kole a celkově jako 71. v pořadí za Jihlavu chytat.

Pořádnou možnost prosadit se dostal v Karlových Varech až v sezoně 2016/2017, kde odchytal 38 zápasů. Ani jeho dobré výkony ale nepomohli Energetikům k záchraně extraligy na úkor právě Jihlavy. Po karlovarském sestupu si jej vyhlédla Sparta Praha, ve které nastoupil loni k 20 zápasům a v šesti utkáních vypomáhal také konkurenční Slavii. Před stávajícím ročníkem ale Sparta přivedla Matěje Machovského, takže David Honzík nastoupil od základu pouze k jednomu utkání. Naopak za Slavii odchytal sedmnáct zápasů a stejně jako Brož a Lundström patří dle statistik mezi desítku nejlepších gólmanů Chance Ligy. Po tom, co pražský velkoklub angažoval Jakuba Sedláčka, se Honzíkova sparťanská etapa uzavřela a naopak začíná jeho druhé jihlavské pokračování.

David Honzík se v probíhajícím ročníku na Horáckém zimním stadionu již jednou objevil – ve slávistickém dresu a helmě se sparťanskými motivy při zápasu Dukla – Slavia 3:0. Pětadvacetiletý muž v masce i přes porážku dokázal vychytat 22 jihlavských střel. Foto: Markéta Křížová

David Honzík

Věk: 25 let
Post: Brankář
Držení hole: Levá
Minulá sezona:
HC Sparta Praha: 19 zápasů, 89,90% úspěšnost zásahů, 2,82 průměr obdržených branek
HC Slavia Praha: 6 zápasů (3 v play-off), 93,30% úspěšnost zásahů (93,70%), 2,00 průměr obdržených branek (1,70).

Videorozhovor s Davidem Honzíkem

Autoři videa: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

David Honzík absolvoval se (staro)novými spoluhráči již páteční dopolední trénink. Foto: Tomáš Lysý