Brankářské obsazení je kompletní! Smlouvu podepsali i Jan Brož a Niklas Lundström

28.02.2019 / Tomáš Lysý

Zatímco před touto sezonou sháněla Dukla gólmana k Janu Brožovi až do začátku přípravy na ledě, kdy přišel Niklas Lundström, nyní před startem play-off 2019 je gólmanské obsazení jasné. V průběhu ledna 2019 se do Dukly vrátil gólman David Honzík, jenž má smlouvu do konce sezony 2019/2020. Během února 2019 prodloužili s klubem smlouvu i Jan Brož, který podepsal na dva roky s opcí, a Niklas Lundström, jenž se Jihlavě upsal do konce příštího ročníku. „Situace na českém trhu s gólmany není jednoduchá. Považuji za úspěšný tah, že máme do příští sezony tři velmi dobré strážce svatyně,“ hlásí jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban.

Jan Brož

Rodák z Třebíče působil až do mladšího dorostu v Horácké Slavii, poté na dvě sezony okusil havlíčkobrodskou mládežnickou líheň. Od sezony 2013/2014 ale chytá za Duklu Jihlava, kde prošel starším dorostem, juniorkou a v postupové baráži 2017 chytal poslední zápas prolínací soutěže v Pardubicích. Sezonu 2017/2018 strávil v druholigových Moravských Budějovicích, kde předváděl perfektní výkony a v play-off držel průměr inkasovaných branek na výborném čísle 1,94. Během aktuálního ročníku vytvořil výborný tandem s Niklasem Lundströmem, později trio i s Davidem Honzíkem. Dle statistik má letos sedmou nejlepší procentuální úspěšnost zásahů (91,49%) a třetí nejlepší průměr inkasovaných branek (2,06 na zápas). Honza dokázal v letošní sezoně vychytat šest čistých kont, čímž vyrovnal rekord Lukáše Sáblíka (2000/2001) a Jaroslava Suchana (2005/2006).

„Jsem samozřejmě rád, že jsem se s Duklou domluvil na další spolupráci. Doufám, že postoupíme do Tipsport extraligy a podaří se nám v nejvyšší soutěži Duklu udržet!,“ povídá odhodlaně jednadvacetiletý gólman, který podepsal kontrakt na dva roky s roční opcí.

Niklas Lundström

Gólman Niklas Lundström působil v mládežnických kategoriích v AIK Stockholm. Rodák ze švédského hlavního města prošel všemi mládežnickými reprezentačními výběry své země a v AIK dostal také poprvé příležitost v dospělém hokeji. Ve švédské nejvyšší soutěži odchytal za mateřský klub 19 zápasů, čtyřiadvacet přidal v Södertälje hrající první ligu. Od sezony 2014/2015 zkoušel dva roky štěstí v zámoří, působil na farmě St. Louis Blues a Edmontonu Oilers. Po návratu do Švédska působil rok v první i druhé švédské lize, loni raději odešel do dánské extraligy, jenže v klubu Hvidovre Fighters neměl ani trenéra gólmanů. Když přišla nabídka z Dukly, neváhal a úspěšně se zde pokouší restartovat kariéru. V základní části je statisticky druhým nejlepším gólmanem dle počtu obdržených gólů (průměr 1,90) i dle procentuální úspěšnosti zásahů (92,57%). K tomu dokázal vychytat tři čistá konta.

„Mám za sebou zatím úspěšnou sezonu a věřím tomu, že budu mít úspěšné i jaro. V Dukle se mi líbí. Jihlavu jsem si oblíbil já i moje manželka a jsem rád, že tady zůstanu další rok,“ sděluje Niklas Lundström, který odolal extraligovým nabídkám a v Jihlavě podepsal smlouvu do konce sezony 2019/2020.

Brankáři Dukly Jihlava pro sezonu 2019/2020

David Honzík, Jan Brož, trenér gólmanů Petr Jaroš a Niklas Lundström. Foto: Tomáš Lysý