2:4
(1:2, 0:1, 1:1)

Extraligový sen se rozplynul. I páté utkání vyhrálo Kladno a postupuje do baráže

22.03.2019 / Tomáš Kalas

Dukla nechtěla rozhodně končit sérii a v polovině 10. minuty otevřela skóre zásluhou Tomáše Harkabuse. Kladno však za minutu srovnalo a, podobně jako Jihlava ve čtvrtém semifinálovém utkání, otočila skóre ještě v první dvacetiminutovce. Ve druhé třetině navíc Rytíři odskočili na dvě branky náskoku. Dukla se ale odmítla vzdát, po 22 sekundách třetí třetiny snížil Josef Skořepa. Přes enormní tlak ale hosté přidali čtvrtý gól a Jihlava se již na nic nezmohla. Po prohře v pátém utkání poměrem 2:4 končí tento rok pro Duklu sezona již v semifinále.
22.03.2019 17:30, Chance Liga - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

Honzík – Pohl, Štebih, Matějíček, Kajínek, Holý, Suchánek, Půža – Pekr, Skořepa, Hrníčko – Anděl, Čachotský, Harkabus – Bezúch, Zeman, Jiránek – Osmík, Hlinka, Klíma
2

Rytíři Kladno

Cikánek – Kehar, Říha, Zajíc, Nash, Hořava, Lakos, Hajný – Jágr, Plekanec, Redlich – Melka, Vampola, Strnad – Jelínek, Machač, Svedlund – Kružík, Kaut, Kubík
4
Branky a nahrávky: 10. Harkabus (Čachotský), 41. Skořepa (Pekr, Hrníčko) – 11. Melka (Kubík, Vampola), 18. Strnad (Říha), 31. Nash (Plekanec, Vampola), 47. Jágr (Plekanec). Rozhodčí: Zubzanda, Kubičík – Hejl, Podrazil. Vyloučení: 7:5, navíc Říha (KLA) 10 min. OT. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 5634. Střely na branku: 47:22. Zblokované střely: 10:4. Vhazování: 33:33. Průběh utkání: 1:0, 1:3, 2:3, 2:4.

Průběh utkání

Do pátého utkání vstoupila Jihlava s několika změnami v sestavě. Mimo hru se ocitl útočník Vlastmil Dostálek, do první formace přibyl Dominik Hrníčko na úkor Lukáše Anděla, který spadl do druhé formace k Tomáši Čachotskému. Dukla si byla vědoma toho, že nad ní visí hrozba vyřazení a do utkání se pořádně z úvodu opřela. V polovině třetí minuty si do rozestoupené kladenské obrany najel Martin Osmík, leč z bekhendu na Cikánka nevyzrál. Na druhé straně za Kladno odpovídal další vážnou šancí Strnad, když se dostal po přihrávce Vampoly za obranu, Honzík ale taktéž svůj tým podržel. Aktivita Jihlavy byla po zásluze odměněna v čase 9:31. Po zakázaném uvolnění Kladna přišlo vyhrané buly od Tomáše Čachotského a přesun kotouče mezi kruhy na Tomáše Harkabuse. Harkabus na nic nečekal a tvrdou střelou pod víko odpálil radost domácích fanoušků na zimním stadionu. Fanoušci si ale rozhodně přáli, aby Dukla udržela vedení déle než šedesát sekund. Přesně takový časový úsek totiž uběhl, aby se skóre měnilo podruhé. Kajínek ztratil ve středním pásmu stabilitu, čehož využil Vampola a šel do otevřené obrany. Jeho střelu z levého kruhu vykopl betonem Honzík, domácího gólmana nepřekonal z dorážky ani Kubík, povedlo se to až třetímu v pořadí, kterým byl Antonín Melka. Jihlavu to dostalo do útlumu, navíc se musela bránit po vyloučení Anděla za podrážení. Na konci 17. minuty vyděsil diváky svým nedorozuměním Honzík s jedním z obránců, když oba hráli rukou vysoký kotouč ze vzduchu a odehráli jej přímo na hůl Redlicha, který ale netrefil prázdnou branku. Přesto se Kladno prosadilo v první dvacetiminutovce ještě jednou. Prohraný souboj u domácího mantinelu přišel pro Jihlavu draho, neboť si puk vyměnil Říha s Jakubem Strnadem, který v čase 17:52 poslal Poldi do vedení.

Ve druhé třetině se dlouho čekalo na větší moment či vzrušení. Hrál se vyrovnaný hokej, Kladno se nedostávalo samo pod tlak, naopak Jihlavě se nedařilo, vytvořit si brankové příležitosti. Největší přišla paradoxně během oslabení, když do brejku 2 na 1 ujeli Čachotský s Harkabusem a druhý jmenovaný měl z mezikruží ideální pozici na střelu, avšak mu nesedla a Cikánek stihl puk zachytit. Po ubránění Jiránkova oslabení ale přišly pro Duklu mnohem horší chvíle. Za zásah holí do Zajícova obličeje inkasoval Juraj Bezúch čtyři minuty a po 29 sekundách z přesilové hry to bylo o dvě branky. Souhra Plekance s Nashem, respektive výměna puku, skončila střelou právě Brandona Nashe přímo pod víko a Jihlava ztrácela už dvě branky. Druhá polovina třetiny se nesla ve znamení tří vyloučení, z čehož dvě přišly na straně Kladna. Jenže ani Melkovo sekání, ani Říhovo vražení na hrazení, domácí v gól nepřetavili, navíc se v závěru museli bránit po Klímově nedovoleném bránění.

Třetí třetinu ale Dukla zahájila nejlépe, jak mohla. Po 22 sekundách využil Pekrovy přihrávky na levý kruh Josef Skořepa a dělovkou probudil stadion. Jihlava se dostala do ohromného laufu, který mocně podpořil domácí kotel. Navíc po třech minutách přišlo vyloučení Nashe a Jihlava mohla srovnat, početní výhoda ale nebyla moc povedená. Za nevyužití početní výhody ale přišel krutý trest. Na začátku 47. minuty sudí odpískali zakázané uvolnění domácím a Kladno se dostalo zadarmo do útočného pásma. Jihlava sice vyhrála buly, jenže napadající Plekanec obral o puk protihráče, sklepl na Jaromíra Jágra, který se štěstím prostřelil Honzíka a dal hostům po zbytek zápasu velké uklidnění. Domácím se nedala vůbec upřít bojovnost, Holý na konci 51. minuty těžil z přihrávky Zemana a mířil přesně k levé tyči, Cikánek ale ukázal, že se dostane s betony všude a zabránil snížení. Dukle nepomohla ani přesilová hra po dvou vyloučených na straně Kladna, kdy měla 36 sekund přesilovky 4 na 3. A když už se dostal puk před prázdnou branku, jako to měl pět minut před koncem Josef Skořepa, tak mu nebylo souzeno kotouč do branky dorazit. Ani závěrečná hra v šesti domácím nepomohla a po závěrečné siréně bylo jasné, že Dukle sezona končí. S Kladnem prohrála i pátý zápas poměrem 2:4, celkově pak 1:4 na zápasy a do baráže se tento rok nepodívá.

Ohlasy trenérů

David Čermák (Rytíři Kladno): Čekali jsme, že nás Jihlava bude chtít na začátku dostat pod tlak. To se prvních deset minut splnilo a Dukla měla jasně navrch. Hru jsme začali vyrovnávat od půlky druhé třetiny. Ve druhé části jsme byli lepší a dostali jsme se do dvoubrankového vedení. V poslední třetině jsme chtěli hrát v klidu a bez gólů, bohužel hned v prvním střídání jsme branku dostali. Pak jsme dali šťastný gól na 2:4 a měli jsme velké štěstí, kdy Dukla měla několik šancí do prázdné brány a buďto to netrefila nebo jsme puk srazili vedle.

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): Začali jsme dobře. Dali jsme branku, ale přišly dvě naše chyby, dva inkasované góly a celé se to obrátilo. Vytvořili jsme si v úvodu utkání nějaký tlak, ale pak Kladno při vedení hrálo stylem, že jim stačilo vyhazovat puk do středního pásma a "zkuste si to znovu". Vlastními chybami jsme dostali soupeře do hry a bohužel už jsme nenašli sílu na vyrovnání. I přes to, že jsme snížili na 2:3, tak pak přišla laciná branka na 2:4. Musím řict, že něco nám chybělo. I když jsme vyhráli základní část, tak v těžkých utkáních nám chyběla síla v klinčích, odvaha, důraz, důslednost, a to se projevilo i v semifinále. Prostě Kladno bylo silné v přetahováních a jejich šikovnost na hokejce se projevila. V průběhu sezony jsme zvládli utkání s Kladnem, ale utkání s Moterem a Vsetínem jsme vyhořeli na síle a kompaktnosti, což byl důsledek i prohry s Kladnem. Hloupé fauly, nedůslednosti... Play-off je o morálce, o vůli, o tom, kdo chce víc a kdo je více ochoten podstoupit bolest.

David Čermák o sérii: Semifinálová série byla vyrovnaná. Rozhodoval jeden gól nebo dva. I když jsme vyhráli 5:1, tak to určitě neodpovídalo hře. Někdy je to o štěstí, ale takhle to v play-off je.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie



×
Dnes v 18:00 | Junioři
HC Sparta Praha
HC Dukla Jihlava
×
Dnes v 17:30 | Muži
VHK ROBE Vsetín
HC Dukla Jihlava