Duklácká stopa v divizi 2B hokejového šampionátu. Izrael vede Holík, Island zase Kolek

22.04.2019 / Tomáš Lysý

Duben je jednak měsícem, kdy vrcholí hokejové klubové soutěže a rozhoduje se o mistrech jednotlivých zemí. A druhak i měsícem pro milovníky nižších hokejových šampionátů. Mistrovství světa v ledním hokeji totiž není pouze o „nejvyšší kategorii“, kterou hraje 16 týmů. O postupy se totiž hraje i v dalších šesti šampionátech pod hlavičkou IIHF. Na velikonoční neděli byla rozehrána divize 2B, tedy pátá nejvyšší výkonnostní soutěž, s výraznou jihlavskou stopou. Reprezentaci Izraele trénuje odchovanec jihlavského hokeje Robert „Bobby“ Holík, syn legendárního Jaroslava Holíka. Koučem Islandu je Vladimír Kolek, který hrál za Duklu šest let a získal s ní dva mistrovské tituly.

Robert Holík u izraelského A-týmu, juniorů a U-18

Jako hlavní trenér izraelských národních týmů má za sebou Robert Holík již dva turnaje – mistrovství světa hráčů do 20 let a šampionát hokejistů do 18 let. Se zcela odlišnými rolemi.

Izraelská dvacítka totiž v roce 2018 postoupila z divize 3A (tedy šesté nejvyšší kategorie) do divize 2B a jejím cílem pro letošní šampionát byla záchrana. Povedlo se, Izraelci totiž skončili mezi šesti týmy na páté pozici a zachránili se na úkor Mexika (porazili jej 5:1), které sestoupilo. Izraelská dvacítka zanechala na turnaji sympatický dojem, v posledním vystoupení padla jen těsně 1:2 s Chorvatskem, jenž skončilo druhé.

Naopak osmnáctka chtěla zabojovat na březnovém turnaji divize 3A (šestá nejvyšší) o postup. Izrael ale v konkurenci Islandu, Bulharska, Turecka, Mexika a Nového Zélandu skončil na druhém, tedy nepostupovém, místě, za vítěznými Bulhary. Pod vedením Roberta Holíka získali Izraelci v pěti zápasech devět bodů a proti bulharské reprezentaci, která slavila na domácím šampionátu postup, prohráli jen 5:7.

Robert Holík udílí pokyny svým svěřencům jako trenér izraelského národního týmu do 18 let. Foto: Kostadin Andonov / IIHF

Jak se vůbec aktuálně 48letý rodák z Jihlavy, který odehrál za Duklu během tří sezon 109 zápasů a před poslední mistrovskou sezonou 1990/1991 odešel za moře, dostal k Izraelcům? V rozhovoru pro aktualne.cz prozradil, že ho s nabídkou oslovil Stan Fischler, americký hokejový reportér, se kterým navázal přátelství během své hokejové kariéry. Fischlerův syn žije na Golanských výšinách, sporném strategickém území mezi Izraelem a Sýrií a jeho vnoučata se učí bruslit na jediném hokejovém stadionu v Izraeli, který splňuje požadované rozměry ledové plochy. Fischlerova nabídka přišla „Bobbymu“ e-mailem a ten jí bez váhání přijal, i díky nehokejovým důvodům. „Jsem velkým podporovatelem Izraele," řekl Holík v rozhovoru pro stránky Mezinárodní hokejové federace.

„Mám k tomu několik důvodů. Pocházím z malé země, kterou vždycky kontrolovala větší mocnost. Izrael přišel na to, jak se bránit a zachovat svobodu a demokracii, čehož si cením. Přivedl mě sem ani ne tak hokej, ale všechno ostatní. Lidé, historie, současná situace. S každou návštěvou to tady mám radši. Úplně jsem si zamiloval místní lidi, jejich touhu po životě, štěstí a míru,“ sdělil v rozhovoru Robert Holík, dvojnásobný vítěz Stanley Cupu s téměř 1500 starty v NHL, jenž je z hokejové rodiny. Jeho otcem je legenda jihlavského a českého hokeje Jaroslav Holík, který na přelomu tisíciletí získal s reprezentační dvacítkou dvě zlaté medaile. Bobbyho strýcem je pak Jiří Holík, Jaroslavův bratr.

Izraelský tým na společenské akci krátce před odletem na šampionát divize 2B v Mexiku. Mezi stojícími je šestý zleva Robert „Bobby“ Holík, jako osmý pak jeho asistent Dušan Králík. Foto: Izraelský svaz ledního hokeje

Nyní někdejší desátý hráč draftu, který v roce 1996 přijal americké občanství, povede A-tým Izraele v divizi 2B (pátá nejvyšší). Zajímavostí je, že Holíkův asistent je Dušan Králík, někdejší slovenský gólman Slovanu Bratislava, který si např. zachytal i na MS juniorů 1986. Králík, jenž má kanadské občanství, se k trénování izraelského národního týmu vrátil po pěti letech, naposled byl asistentem kouče v sezonách 2012/2013 a 2013/2014. Vstup do šampionátu se svěřencům česko-slovenského nebo americko-kanadského dua povedl, Izrael totiž v neděli 21. dubna porazil Island 6:3.

Vladimír Kolek u islandského A-týmu

S troškou nadsázky by se zápas mezi Izraelem a Islandem dal nazvat bitvou dvou bývalých jihlavských hráčů. Vůdcem islandské střídačky je totiž Vladimír Kolek, jenž během aktivní hráčské kariéry oblékal šest let jihlavský dres (sezony 1984/1985 – 1990/1991). Pozorní fanoušci si určitě pamatují, že se současným jednatelem Dukly Bedřichem Ščerbanem a trenérem Jihlavy Petrem Vlkem získal dva mistrovské tituly – 1985 a 1991. Aktuálně pětapadesátiletý trenér, jenž oblékal i dres československé osmnáctky, zakončil aktivní hráčskou kariéru v roce 2002 ve finském Hokki Kajaani. Dalších deset let pak působil ve Finsku. Čtyři roky ve druhé nejvyšší soutěží u týmu Hokki, další čtyři roky v týmu KooKoo Kouvola. Následovala jeho krátká epizoda v Chomutově, poté se opět vrátil na zbytek sezony do Hokki a finskou část kariéry zakončil u dorostu tohoto týmu.

Tým HC Dukla Jihlava z mistrovské sezony 1990/1991, kdy klub získal zatím poslední - dvanáctý - titul ligového šampiona. Vladímír Kolek je v prostřední řadě pátý zprava hned vedle tehdejšího ředitele klubu Jiřího Holíka. Foto: Archiv HC Dukly Jihlava

V sezoně 2017/2018 přijal Vladimír Kolek místo u islandského hokeje. Nejprve byl asistentem trenéra juniorského týmu, ve stejném ročníku pak hlavní kouč A-týmu. Jenže jeho premiéra u seniorského mančaftu Islandu nebyla úplně úspěšná, loni totiž tým ze země ohně, ledu a vody nevyhrál v divizi 2A ani jeden zápas a po roce sedmi letech spadli Islanďané o patro níže.

Trenér islandského národního týmu a dvojnásobný extraligový mistr s Duklou Jihlava Vladimír Kolek během zápasu na MS divize 2B 2019. Foto: ÍHÍ Íshokkísamband Íslands

Hned první zápas divize 2B proti sobě svedl právě tým Islandu a Izraele, tedy dva největší favority na postup. A lépe si vedl Robert „Bobby“ Holík, který slavil vítězství po průběhu zápasu 1:0, 1:1, 4:1, 4:3 a dvěma góly do prázdné klece v závěru na 6:3.

Další turnaje nižších divizí:

Provozovatel webu Dukly a stránek Onlajnů, eSports.cz, přenáší textové přenosy ze všech zápasů nižších divizí. Aktuálně jsou odehrané dva šampionáty. Kompletní seznam všech turnajů včetně nejvyšší divize a streamy ze zápasů nižších divizí najdete na tomto přehledu IIHF.

Divize 2A – postup Srbska v úplném závěru:
Turnaj čtvrté nejvyšší výkonnostní kategorie se letos konal v srbském Bělehradu a byl napínavý až do samotného konce. Před posledním kolem měli šanci na postup domácí Srbové, Chorvaté i Australané. Chorvatsko ve svém posledním vystoupení porazilo Austrálii 2:1 a čekalo na výsledek posledního utkání na turnaji, Srbsko – Španělsko. Domácí tým potřeboval vyhrát alespoň za dva body a bylo to drama až do samotného konce! Srbové totiž v poslední minutě vyrovnali na 2:2 a nakonec zvládli i nájezdy, čímž odšpuntovali obrovskou postupovou radost. Závěry zápasů se Srbům opravdu dařily. Proti Číně totiž prohrávali v 50. minutě 2:5 a v polovině 59. minuty ještě 4:5, ale srovnali a gólem 14 sekund před koncem vyhráli 6:5. V roce 2020 tak budou hrát třetí nejvyšší výkonnostní skupinu 1B.

Kvalifikace o divizi 3A – Kyrgyzstán si nepohlídal pravidla, slavily Emiráty:
Nejnižší výkonnostní skupina je kvalifikace o postup do divize 3 (neboli divize 3B). V letošní sezoně se tohoto turnaje účastnily týmy Spojených arabských emirátů, Hongkongu, Tchaj-wanu, Bosny a Hercegoviny, Kuvajtu a Kyrgyzstánu. Zajímavostí je, že hlavním trenérem Kuvajtu je někdejší český kouč mládežnických výběrů Pavel Arnošt. První čtyři kola vypadala, že turnaj bude rozhodnut až posledním zápasem. Domácí Spojené arabské emiráty i Kyrgyzstán totiž vyhrály všechny své zápasy.

Poslední hrací den byl na programu zápas právě mezi těmito zeměmi. Jenže vedení týmu Kyrgyzstánu udělalo naprosto nepochopitelnou chybu: Na turnaj nominovalo dva naturalizované Rusy a jednoho Kazachstánce, přitom minimálně jeden z nich, Alexander Titov, nesplnil pravidlo k možnosti reprezentovat novou zemi – odehrát poslední tři sezony za tým v kyrgyzstánské lize. První čtyři zápasy tak byly Kyrgyzstánu kontumovány v jeho neprospěch výsledkem 0:5 a Titov byl z turnaje vyřazen. Tým Spojených arabských emirátů měl v kádru dva naturalizované Bělorusy, jednoho Rusa a jednoho Lotyše, ale všichni čtyři hráči splnili podmínku hrát poslední tři roky ligovou soutěž za svojí novou zemi – tedy hokejovou soutěž ve Spojených arabských emirátech. Emirát tak neporušil pravidla a postoupil, byť v posledním utkání podlehl Kyrgyzstánu už bez potrestaného Titova 4:7.