Zlato z olympijského festivalu je zatím nejvíce, čeho jsme dosáhli, povídá Tomáš Chlubna

11.05.2019 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Zlatá medaile z olympijského hokejového turnaje. Jen málokterý sportovec se může pochlubit, že jí ve své kariéře získal. Jedním z nich je od poloviny února 2019 také útočník jihlavské Dukly Tomáš Chlubna. Šestnáctiletý talentovaný hokejista jí vybojoval se svými parťáky z reprezentace do 17 let na Evropském olympijském festivalu mládeže 2019, který proběhl v Bosně a Hercegovině. „Byl úžasný pocit, když nám pověsili zlato na krk. Je to zatím nejvíce, čeho jsme dosáhli a čeho člověk může v tomto věku dosáhnout. Samozřejmě každý by chtěl na velké olympijské hry, ale my jsme tuto olympiádu brali zatím jako tu největší,“ syn Tomáše Chlubny, bývalého vyhlášeného kanoýra finské nejvyšší hokejové soutěže.

Zlatí hoši jsou doma! Sedmnáctka se vrátila ze Sarajeva

Destinace: Bosna a Hercegovina. Soutěž: Hokejový turnaj na Evropském olympijském festivalu mládeže 2019. Zúčastněné týmy: Česká republika, Bělorusko, Finsko, Rusko, Slovensko a Švýcarsko. Turnaj byl rozdělen do dvou skupin po třech týmech, z nichž vítězové hráli o zlato, druzí o bronz a poslední třetí týmy o páté místo. Česká republika položila medailový základ hned prvním utkáním, když zdolala vždy silné Rusko 2:1. „Hráli jsme s nimi v sezoně šestkrát a oni nás šestkrát porazili. Od tohoto rána jsme byli všichni připravené. Věřili jsme si na ně a každý udělal pro vítězství fakt maximum. Tým žil pospolu a Sborná nás možná trošku podcenila. Chtěli jsme ale vyhrát o dost více a proto jsme Rusy dokázali porazit,“ vybavuje si na úspěšný vstup do turnaje před 1260 diváky.

Bylo tak jasné, že pokud reprezentanti ve druhém utkání porazí Švýcarsko, budou hrát o zlaté medaile. Helvétský kříž, který v posledních letech sbírá v hokeji na poli mládežnickém i seniorském úspěchy, neměl proti České republice šanci. Skóre 3:0 hovoří za vše. „Po Rusech jsme si hodně věřili, ale Švýcaři jsou velice šikovní. Výsledek asi odpovídal, hlídali jsme si je a vše zvládli dobře takticky. Moc jsme je nepouštěli do větších šancí a když už nějakou měli, tak nás podržel gólman,“ hlásí Tomáš Chlubna o zápasu, který zajistil českému týmu postup do finále a ve kterém jihlavský forvard zaznamenal asistenci na první gól, načež ve 37. minutě skóre sám uzavřel. „Bylo úplně jedno, kdo dá góly. Chtěli jsme zlatou placku a hráli jsme jen pro vítězství,“ sděluje sympaticky.

Finálovým soupeřem národního týmu bylo Bělorusko. Ač by se mohlo zdát, že nejde o tým z prvního sledu, Bělorusové měli na turnaji výbornou generaci. Ve skupině B sice nejprve prohráli se Slovenskem za bod, ale ve druhém utkání skolili Finsko 4:2 a šli do boje o zlato. „Nikdo nečekal, že Bělorusové porazí Finy. Proto jsme je nechtěli podcenit a připravovali jsme se na ně. Patří jim obrovský respekt, jak to zvládli, protože se řadí mezi menší hokejové země. Hráli velice dobře a měli jsme s nimi docela problémy,“ hlásí „Chlup“ o průběhu zápasu a průběh skóre jeho slova potvrzuje. Až do začátku třetí třetiny vedli Bělorusové jedinou vstřelenou brankou. „Zápas se nevyvíjel dobře, ale drželi jsme při sobě. Všichni jsme věřili, šli jsme výhře naproti a byla otázka času, kdy nám spadne první branka. Jakmile padla, už to šlo a věděli jsme, že zápas zvládneme,“ září spokojeností jihlavský útočník, když mluví o zlatém vítězství 3:1.

Sezona sedmnáctky? Jako na houpačce, ví kanonýr Chlubna. Odejde do Kanady?

Celý tým si pak před skvostnou návštěvou 3400 diváků mohl užít zlatou radost. „Bylo to neskutečné, atmosféra před plným stadionem byla skvělá,“ vzpomíná si Tomáš Chlubna a na předávání zlatých medailí patrně nikdy nezapomene. „Bylo to zatím nejvíce, čeho jsme dosáhli a čeho člověk může v tomto věku dosáhnout. Každý by chtěl na velkou olympiádu, ale my jsme tento olympijský turnaj brali jako zatím ten největší. Bylo nám ctí,“ říká zanedlouho sedmnáctiletý mladík, který by jednou chtěl reprezentovat svou vlast na „dospělých“ olympijských hrách. „Samozřejmě, to by chtěl každý hokejista nebo sportovec vůbec,“ dodává na závěr šikovný forvard.

Tomáš Chlubna o zlatu na Evropském olympijském festivalu mládeže 2019

Autoři videa: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla.
Autoři fotografií ve videu: Vladimír Koča/eSports.cz, Aleš Krecl/Český hokej, Jan Malý/Český olympijský výbor, facebook EYOF 2019

Tomáš Chlubna (uprostřed) se raduje se spoluhráči při přebírání trofeje za první místo. Foto: Facebook EYOF 2019

Zlatá reprezentace ČR do 17 let po návratu z Evropského olympijského festivalu 2019. Foto: Jan Malý/Český olympijský výbor

Tomáš Chlubna ukazuje zlatou olympijskou medaili, vrchol jeho dosavadní kariéry. Foto: Tomáš Lysý