Gólmanská dvojice pro novou sezonu je Brož-Lundström, Honzík odchází do Litvínova

09.05.2019 / Tomáš Lysý

Dukla hlásí změnu na brankářském postu. Pro Chance Ligu velmi luxusní trojice Jan Brož, David Honzík a Niklas Lundström se zužuje na česko-švédské duo Brož – Lundström, kteří již odchytali výraznou část předešlé sezony. Honzík totiž odchází na přestup do extraligy. „David Honzík odchází do Litvínova. Měli jsme tři gólmany, přičemž všichni tři mohou dělat jedničku. Což je pro nás moc, proto jsme se rozhodli jednoho uvolnit. Ekonomicky to vychází nejlépe u Davida,“ sděluje jednatel klubu Bedřich Ščerban.
Dukla navíc disponuje velice kvalitními gólmany v mládežnických kádrech. V minulé sezoně podepsal smlouvu s A-týmem brankář Ondřej Chaloupek, velkým talentem je Filip Maláč, který působí v mládežnických reprezentacích a v uplynulé sezoně měl z celé dorostenecké extraligy nejnižší průměr inkasovaných branek.

První angažmá Davida Honzíka v červenožlutém dresu bylo v ročníku 2015/2016, do Dukly tehdy přišel na hostování z Karlových Varů. Gólman, který sezonu před tím chytal v druholigovém Sokolově, vytvořil s Jakubem Škarkem statisticky nejlepší dvojici sezony a výrazně pomohl klubu k postupu do extraligové baráže. V ní ale Honzík chytat nesměl, jelikož karlovarská Energie byla jedním z jihlavských soupeřů a stáhla si ho. Do Jihlavy se Vancouverem draftovaný gólman vrátil znovu v lednu 2019 (klub měl tehdy v hledáčku i Miroslava Svobodu – pozn. aut.) po složitém angažmá ve Spartě, kde Honzík nikdy nedostal pořádný prostor. V Dukle vytvořil na první ligu luxusní gólmanské trio s Janem Brožem a Niklasem Lundströmem. V play-off chytal pátý postupový zápas proti Litoměřicím a v semifinálové sérii proti Kladnu hájil branku od druhého zápasu. Jihlavě se nakonec nepodařilo projít do baráže, cíl v podobě návratu do extraligy tak zůstal nesplněn a po Davidově odchodu do Litvínova bude gólmanské duo v nové sezoně Jan Brož – Niklas Lundström.

Jan Brož se stal jihlavským objevem předešlé sezony. Za A-tým si poprvé zachytal v posledním utkání baráže 2017, kdy už Dukla měla jistý postup do extraligy. Následující sezonu patřil k největším oporám druholigových Moravských Budějovic, navíc se připravoval i s Jihlavou. Po jejím sestupu zpět do Chance Ligy si řekl o místo v sestavě a během sedmadvaceti zápasů základní části dokázal vychytat šest čistých kont! V play-off už šanci nedostal, červenožlutou branku hájil David Honzík a Niklas Lundström.

Niklas Lundström se k Dukle připojil v červenci 2018 při nástupu na ledovou plochu. Švédský gólman si klub zamiloval, spolu s manželkou si oblíbil i samotnou Jihlavu. Svojí další budoucnost s jihlavským klubem zpečetil na konci února 2019, kdy s Duklou podepsal smlouvu do konce ročníku 2019/2020. Brankář, který byl v roce 2011 draftován organizací St. Louis Blues, odchytal v uplynulém ročníku 32 zápasů a připsal si dvě čistá konta. Jihlavskou branku hájil i v play-off, kdy při postupu přes Litoměřice vychytal tři vítězství. Po porážce v prvním semifinále proti Kladnu už dostával šanci jako jednička pouze David Honzík. Šestadvacetiletý brankář se nyní připravuje ve Švédsku, k týmu se připojí v červenci 2019 při nástupu na led.

Ondřej Chaloupek podepsal s Jihlavou profesionální smlouvu před sezonou 2018/2019. Během ní se s A-týmem připravoval jako gólmanská trojka a chytal hlavně za extraligový juniorský tým, kde nastoupil do 26 utkání. Někdejší člen reprezentace do šestnácti a do sedmnácti let si vyzkoušel také první start v seniorském hokeji, když hájil branku nedalekého Pelhřimova. V juniorce se potkal také s Filipem Maláčem.

Syn bývalého extraligového brankáře Pavla Maláče, Filip Maláč, patří k jedním z největších českých mládežnických talentů. Během uplynulé sezony byl jasnou jedničkou dorostu Dukly, ze všech gólmanů dorostenecké extraligy měl v základní části nejnižší počet inkasovaných branek a třetí nejlepší procentuální úspěšnost. Je stabilním členem reprezentace do 16 let, na konci dubna se dokonce dostal do vyšší kategorie a byl nominován na turnaj týmu U-17 v Basileji.

Takhle slavil Jan Brož jedno z šesti čistých kont v sezoně, když ve 14. kole vychytal Slavii a pomohl k výhře 3:0. Foto: Markéta Křížová

Radost Niklase Lundströma po jedné z výher v ročníku 2018/2019. Foto: Markéta Křížová

Ondřej Chaloupek při podpisu smlouvy v létě 2018. Foto: Tomáš Lysý

Šestnáctiletý Filip Maláč v reprezentaci přeskočil kategorii, na konci sezony již byl nominován na turnaj reprezentace do 17 let. Foto: Nela Dittrichová

David Honzík při druhém semifinále play-off Chance Ligy 2019 proti Kladnu, kdy výhru 3:1 vychytal i s krvavým zraněním. Foto: Michal Boček/Jihlavské listy.