Chance Liga se v nové sezoně bude hrát systémem, pro který hlasovala i Dukla

08.05.2019 / KLUB

Konec debat, v úterý 7.5.2019 bylo rozhodnuto o novém hracím systému Chance Ligy pro sezonu 2019/2020. Druhá nejvyšší česká hokejová soutěž se totiž rozšíří na šestnáct týmů o postupující Sokolov. Ve hře byly tři varianty, které redakce klubu publikovala v v tomto článku. Dukle se nejvíce zamlouval model, který byl nakonec schválen: 30 kol základní části, dalších 28 kol nadstavby, kdy se šestnáctka týmů rozdělí na prvních osm a druhých osm týmů. Prvních šest celků z lepší skupiny postoupí do play-off přímo, týmy na sedmém až desátém místě si to rozdají v předkole o zbylá dvě volná místa ve vyřazovací soutěži. Play-off se bude hrát na čtyři vítězné zápasy a vítěz Chance Ligy 2019/2020, tedy vítěz finále, si zajistí přímý postup do extraligy.

Chomutov, České Budějovice, Jihlava, Vsetín, Přerov, Havířov, Prostějov, Litoměřice, Frýdek-Místek, Třebíč, Slavia, Poruba, Benátky, Ústí nad Labem, Kadaň a Sokolov. Tato šestnáctka týmů hlasovala o podobě druhé nejvyšší české hokejové soutěže pro sezonu 2019/2020. V hlasování sice zvítězila varianta rozdělení soutěže na dvě skupiny – Východní a Západní – s šestikolovým systémem, kdy první čtyři týmy z každé skupiny postoupí do čtvrtfinále. Avšak vítězná varianta měla doporučující charakter, konečné slovo bylo na Výkonném výboru Českého hokeje. Ten schválil systém soutěže, pro který hlasovala mj. i Dukla nebo Motor České Budějovice.

Hrací model Chance Ligy pro sezonu 2019/2020:

Šestnáct účastníků soutěže bude hrát v první části dvoukolovým systémem, tedy každý s každým (30 utkání)
Po odehrání 30 kol se tabulka rozdělí. Celky na 1. – 8. místě spolu budou hrát čtyřkolově každý s každým o co nejlepší výchozí pozici do play-off (30 utkání). Družstva na 9. – 16. místě také budou hrát čtyřkolovým modelem se třiceti utkáními, přičemž první dva týmy postoupí do předkola play-off. Před play-off tak bude odehráno 58 zápasů (v uplynulé sezoně 56 utkání). Tato část skončí nejpozději 7. března 2020.

Týmy na 1. – 6. místě postoupí přímo do čtvrtfinále play-off. Celky na 7. – 10. místě se utkají v předkole play-off na tři vítězná utkání o postup do čtvrtfinále. Družstva na 11. – 16. místě sezonu končí, přičemž v následujícím ročníku bude soutěž ještě nesestupová.

Po předkole play-off následuje již klasicky čtvrtfinále – semifinále a nově i finále, jelikož baráž o extraligu je od nové sezony zrušena. Play-off se hraje na čtyři vítězná utkání, první dvě vždy na ledě lépe postaveného týmu po druhé části soutěže. Vítěz finále, tedy vítěz Chance Ligy, který si zajistí přímý postup do extraligy, bude znám nejpozději 29. dubna 2020.

Výkonný výbor Českého hokeje schválil herní model Chance Ligy

Další dvě varianty, o kterých se jednalo:

- Čtyřkolový systém základní části, každý s každým, tzn. 60 kol. Následně se tabulka rozdělí na dvě poloviny. Týmy na 1. - 8. místě postoupí do play-off, pro celky od 9. místa níže sezona končí.

- Družstva rozdělená do dvou osmičlenných skupin (zřejmě dle územního principu), Západ a Východ. V rámci stejné skupiny se spolu týmy střetnou šestkrát (42 utkání), proti týmům z druhé skupiny pak dvakrát (16 utkání). Po odehrání všech 58 kol postoupí první čtyři týmy z každé skupiny do play-off s tím, že 1. tým Východu vyzve 4. tým Zápasu, druhý tým Východu bude hrát proti třetímu týmu Západu, 2. tým Zápasu vyzve 3. tým Východu a konečně 1. tým ze Západu nastoupí proti čtvrtému celku z Východu. Pro celky od pátého místa níže sezona po odehrání 58 kol končí.

Hlasování Dukly Jihlava o hracím systému Chance Ligy pro sezonu 2019/2020

Autoři videa: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla