Gólmani se pohybují v menším prostoru, proto mají odlišnou přípravu, říká Petr Jaroš

01.06.2019 / Tomáš Lysý

Již nějaký rok mají jihlavští gólmani odlišnou letní přípravu. Na letní dril totiž nechodí s ostatními hráči A-týmu, ale mají svůj vlastní tréninkový plán. „Brankáři od 4. a 5. třídy po osmou třídu trénují s Lukášem Sáblíkem. Od ročníku 2005 jsou lepší gólmani zařazeni do tréninku s brankáři dorostu. Dále máme gólmany juniorů a A-týmu, jenž jsou rozděleni na dvě skupiny a věnujeme se jim společně s Janem Dršatou,“ prozrazuje jihlavský šéftrenér gólmanů Petr Jaroš. Za duklácké “Áčko“ se momentálně připravuje Jan Brož s Ondřejem Chaloupkem, zatímco Niklas Lundström trénuje doma ve Švédsku a v kontaktu s Duklou je pravidelně. „Je to profesionál a minulé léto přijel dobře připravený. To samé od něj očekávám letos před nástupem na led,“ doplňuje kouč s tím, že od Nika má pozvánku na návštěvu země Tří korunek.
Soutěžte: Navrhněte gólmanům Dukly novou podobu masky - více zde.

Ptáte se, proč se jihlavští brankáři nepřipravují se svými týmy a naopak mají letní přípravu odlišnou? Vysvětlení je prosté: „Gólmani A-týmu a víceméně i brankáři naší mládeže trénují se svým trenérem brankářů daných kategorií. Brankář se pohybuje povětšinou v prostoru 2x3 metry a proto by měla být jeho příprava odlišná. Je super, že se v Dukle podařil tento systém zavést,“ hlásí uznávaný gólmanský kouč Petr Jaroš a přibližuje, jak jsou maskovaní muži na letní dril rozdělení. „Gólmani od 4. a 5. třídy trénují s Lukášem Sáblíkem. Od ročníku 2005 jsou lepší gólmani zařazeni do tréninku s brankáři dorostu (do dorostenecké kategorie spadají hráči roku narození 2003 a 2004 – pozn. aut.). Dále je tu kategorie juniorů a A-tým. Tyto brankáře máme ve dvou skupinách a věnujeme se jim společně s Honzou Dršatou,“ upřesňuje dělbu bývalý trenér gólmanů národních týmů Norska, Běloruska, Slovenska a České republiky.

Podívejte se: Letní příprava gólmanů A-týmu

Jak vůbec takový týdenní tréninkový plán vypadá? To trenér přezdívaný mj. PíDžej (z angličtiny PJ, jeho iniciály) prozrazuje hodně dopodrobna: „Naše příprava zahrnuje vše podstatné. V pondělí a ve čtvrtek děláme sílu nohou, výbušnost, zapojení hlubokých svalů a posílení trupu. V pondělí odpoledne máme většinou gólmanskou abecedu obratnosti a posilování a kontrolu těla s vlastní váhou,“ začíná popisovat celotýdenní program Petr Jaroš. „Úterní ráno je zaměřeno na rychlost nohou. Děláme agility žebřík, krátké agility sprintíky vpřed, vzad a bokem. Jednotlivá cvičení doplňujeme hrami jako je fotbálek a basketbal. Úterý odpoledne přichází na řadu gymnastika a všeobecná obratnost s využitím všech cvičebních pomůcek tělocvičny. Takového tréninku není nikdy dost,“ říká kouč spokojeně, ale zároveň si i posteskne. „V dnešní době se toto už běžně na školách nedělá a bohužel ani na sportovní škole!“

Fotogalerie z přípravy gólmanů

A jaká je náplň dalších dnů v týdnu? „Ve středu ráno je trénink zaměřen na výborné doplňkové sporty pro gólmany: badminton a squash. V podvečer mají Honza Brož a Ondra Chaloupek kondiční plavání,“ hlásí jihlavský šéftrenér gólmanů. „Čtvrtek už jsem nakousl. Ráno máme tréninky na sílu, odpoledne je běhací na letním kině. Kluci mají kondiční běh, kde se ukáže i velice důležitá zarputilost a bojovnost, třeba jako výběhy schodů a krátké sprinty do kopců,“ povídá Petr Jaroš s tím, že ukázka takového tréninku je ve výše vloženém videu. A poslední den v týdnu, respektive víkend? „Gólmani dorostu a juniorky chodí v pátek trénovat se svými týmy. Brankáři Áčka mají posilovnu zaměřenou na ruce a core. Poté následuje líný tenis v tělocvičně. Každý trénink zároveň zahrnuje protažení. Víkend je pak dobrý k odpočinku a nabrání opětovné chuti k tréninku,“ uzavírá trenér popis celotýdenního kolečka. „Příprava nám skončí stejně jako A-týmu na konci června. Od počátku tohoto měsíce začneme trénovat i na ledě. Budeme se věnovat pohybu v brankovišti, technice zákroku a práci s hokejkou,“ dodává a opět se tak ukazuje, jak je důležité mít ledovou plochu na zimáčku po celý rok.

Letní příprava gólmanů Dukly 2019: S brankáři v tělocvičně

Ve výčtu brankářů A-týmu jsou jmenováni Jan Brož a Ondřej Chaloupek. Nabízí se otázka, jestli jsme nezapomněli Niklase Lundströma. Nikoliv! „Nick se připravuje ve Švédsku, stejně jako minulé léto a jako roky před tím, kdy chytal v USA a v Dánsku. V kontaktu jsme pravidelně, znám jeho program letní přípravy. Trénuje s dalšími hráči a kondičním trenérem. Spolu jsme řešili, na co je třeba se zaměřit. Je to profesionál a minulé léto přijel dobře připravený. Stejné očekávám letos před nástupem na led,“ sděluje Petr Jaroš s tím, že možná dojde na dřívější setkání se švédským gólmanem než v době, kdy A-tým poprvé vyjede na ledovou plochu. „Bavili jsme se o tom, že zvládneme všechno časově skloubit, tak bychom za Nickem s Brožíkem na tři čtyři dny přiletěli. Společně bychom potrénovali a zašli na ryby, což je náš společný koníček. Pozvánku od Nicka máme celou sezonu,“ usmívá se na závěr rozhovoru Petr Jaroš, který nedávno spustil i své vlastní redesignované stránky jarosgoaltending.com.

V posilovně. Zleva Ondřej Chaloupek, Petr Jaroš a Jan Brož

Letní příprava bolí. To je z výrazu Ondry Chaloupka jasně patrné.

Jan Brož tak trošku z jiného úhlu pohledu.

Amfiteátr letního kina je vhodným místem na pořádání letních akcí nebo příjemným místem odpočinku. A také „vyhledávanou“ lokalitou při letní přípravě hokejistů napříč všemi kategoriemi.

Foto: Petr Jaroš, Jan Dršata

Pozn. red.: Redakce klubu v minulosti avizovala obsáhlý rozhovor s Petrem Jarošem ohledně jeho působení v národních týmech a v KHL, dále ohlédnutí se za jeho působením v Dukle a zavzpomínání na svěřence, které vedl. Nejedná se o malý rozhovor, ale spíše celoodpolední povídání. Jakmile všechny strany najdou čas, bude interview realizováno. Děkujeme za pochopení.