Finové dorazili do ČR. Devátý ročník hokejové školy byl zahájen

22.07.2019 / Daniel Dvořák

Mezinárodní česko-finská hokejová škola vstoupila do svého devátého ročníku. V pondělí 22. července odpoledne přistála finská výprava na pražském ruzyňském letišti a po vyzvednutí hokejových zavazadel nabrala směr Jihlava. „Cesta byla dobrá, zvládli jsme jí bez problémů. Jak na letiště ve Finsku, tak z letiště v České republice. Navíc jsme do Jihlavy jeli i s Niklasem Lundströmem, který přijel na začátek přípravy A-týmu Dukly na ledě,“ hlásí finský manažer kempu Hannu Tyry, který do krajského města Vysočiny jezdí několikrát do roka. Zatímco pro něj není Jihlava žádnou neznámou, někteří finští hokejisté jsou v zemi ze srdce Evropy poprvé. Ba co víc, poprvé si vyzkoušeli, jaké to je letět letadlem. V úterý časně ráno se na kemp připojí i mladí čeští hráči, všichni budou rozděleni do dvou česko-finských kempů a ihned půjdou na dvoufázové tréninky. Odpoledne čeká hokejisty první zápas.

Přistání na Letišti Václava Havla, rychlé vyzvednutí velkých hokejových zavazadel a nástup do klubového autobusu Dukly, kterým oblíbený řidič Petr Starý odvezl finskou výpravu do Jihlavy. Mladí Finové nejprve odložili své vlastní věci na ubytovně Karolíny Světlé a poté je bus převezl na základnu celého kempu – na Horácký zimní stadion. Zde si odložili hokejové věci, seznámili se s českým personálem a měli večeři. Jako první chod byly na řadě lasagne. Poté už přišla vhod večerka a nabrání sil před prvním celým dnem kempu.

Již v pondělí odpoledne přijela na stadion běloruská výprava. Šestice koučů a pozorovatelů bude nabírat cenné zkušenosti, které by se jim mohly hodit při restartu tamního hokeje. Kdysi tradiční účastník mistrovství světa, Bělorusko, totiž bude druhým rokem po sobě chybět mezi elitou. Po loňském sestupu se Bělorusům letos nepodařilo postoupit zpět a ani Dinamu Minsk se na klubové úrovni v KHL příliš nedaří.

V úterý přijde na řadu první celý den kempu. Ráno se k Mezinárodní česko-finské hokejové škole připojí čeští hráči. Následovat bude malé seznámení a poté už kemp odstartuje naplno dvoufázovými tréninky.

Locker rooms of both teams. Foto: Tomáš Lysý

Finnish players. Foto: Hannu Tyry