Zemřel Jan Hrbatý, legendární Rychlík z Vysočiny. Bylo mu 77 let

23.07.2019 / Zdeněk Drla

V úterý 23. července 2019 v podvečer zemřel legendární hokejový útočník Dukly Jihlava a československé reprezentace Jan Hrbatý. Bylo mu 77 let. Jednateli Dukly Jihlava Bedřichu Ščerbanovi to oznámil jeho syn Jan.

Jan Hrbatý se narodil 20. ledna 1942 ve Stražisku u Prostějova. Do Dukly narukoval v roce 1961 a zůstal jí věrný po celou svoji hráčskou i trenérskou kariéru. Je zakladatelem hokejové dynastie, kdy tři její generace oblékaly červenožlutý dres. Za Duklu hrál jeho syn Jan a vnukové Jan, Filip a Adam. Jan Hrbatý nejstarší odehrál v jihlavském dresu 572 zápasů, nastřílel 222 gólů. S Duklou získal sedm z dvanácti mistrovských titulů. Pro jeho bruslení se mu přezdívalo Rychlík z Vysočiny.
Poslední rozloučení proběhne 26.7. v 11:00 v obřadní síni jihlavského krematoria. Pohřeb je veřejný.
Čest jeho památce!

Říkalo se mu Rychlík Vysočiny. Skvělý bruslař začínal s hokejem, stejně jako valná většina tehdejších talentů, doma na vsi na rybníku. „Pocházím z vesničky Stražisko u Prostějova. Vyrůstal jsem skutečně na rybníce. Tašku ze školy jsem hodil domů a už jsem byl na ledě," vzpomínal před lety na besedách i v rozhovorech s novináři na své hokejové začátky.

K "velkému" hokeji přičichl v Prostějově. I když místo na ledě mohl skončit i na zeleném trávníku. Fotbal byl totiž jeho další velkou láskou. „Měli jsme hospodářstí, musel jsem sbírat brambory, odebírat obilí o žních a podobně. Já vždycky radši utekl hrát fotbal. Táta mě pak sháněl, takže jsem většinou ještě doma dostal za to, že jsem šel hrát a nepomáhal jsem na poli," usmíval se při vzpomínkách na své dětství vždy dobře naladěný útočník.

Hokej nakonec zvítězil nad fotbalem a Jan Hrbatý hrál v Prostějově za dorost a juniory, později i druhou ligu seniorů - a k tomu chodil do práce. „Vstával jsem ve čtyři hodiny ráno, v půl páté mi jel vlak. Když jsem hrál za juniorku, neměl jsem třeba po zápase ani zajištěný nocleh, tak jsem spal na lavičce na nádraží. Začátek jsem tedy neměl lehký. Ale možná mi to pomohlo, že jsme byl víc zarputilý a chtěl něco dokázat," vykládal se zájmem nejstarší člen hokejové dynastie Hrbatých.

V roce 1961 přišel povolávací rozkaz. „Ani jsem nevěděl, že jdu do Dukly Jihlava. Dostal jsem povolávací rozkaz, bylo tam napsáno Vojenský útvar 3276 Jihlava. Až když jsem přijel sem, dozvěděl jsme se, že rukuju do Dukly Jihlava. To jsme byl moc rád," přiznal před lety a připomněl, že si jej do vojenského klubu vybral trenér Jaroslav Pitner. Jeho působení v Dukle ale musel tehdy tvrdě obhajovat. Hrbatého nejstarší bratr byl totiž knězem a v padesátých letech byl komunistickým režimem vězněn. Pitner si ale jeho angažmá v klubu vybojoval prý až na ministerstvu národní obrany.

V Jihlavě se pak Jan Hrbatý usadil natrvalo. Celou svoji kariéru jako hráč i jako trenér spojil s Duklou Jihlava. „Jsem rád, že jsem od roku 1961 až do důchodu mohl Dukle pomáhat."

V Dukle trénoval až do poloviny devadesátých let. V prosinci 2015 byl uveden do Síně slávy českého hokeje.

Jan Hrbatý zemřel po vážné nemoci v úterý 23. července 2019 ve věku 77 let.

LEGENDÁRNÍ FOTOGRAFIE. Trenér Jan Hrbatý starší udílí ze střídačky pokyny svému synovi Janovi.

LEGENDA. Jan Hrbatý při nástupu legend v rámci oslav 60. výročí založení Dukly Jihlava. Zaplněné tribuny tehdy vyvolávaly jeho jméno.