První den hokejové školy je minulostí. Hokejisté se poznávali a hráli cvičný zápas

23.07.2019 / Tomáš Lysý

Úvodní den ze sedmidenního česko-finského kempu je úspěšně za všemi účastníky. Registrace, seznámení, představení a poté již dvoufázové tréninky, které koučům ukázaly první poznatky o českých a finských hokejistech. Odpoledne následovalo focení na plakát a hráčské karty. Oproti předešlým ročníkům tentokrát nebyl zápas hned v první den kempu, ale hrál se pouze cvičný zápas, který trenérům také napověděl, jak hráče případně rozhodit a promíchat. Ve středu 24.7. pokračuje česko-finská škola dalším dnem. Zpestřením bude účast Viktora Ujčíka na dopoledních trénincích za přítomnosti štábu HokejkaTV. Zároveň bude spuštěna i virtuální realita.

Budíček v 7 ráno pro finské účastníky – dodržen. Zatímco Finové se seznamovali se zázemím Horáckého zimního stadionu a vedlejším zimáčkem, čeští hráči byli na registraci. V devět hodin se všichni účastníci kempu sešli dohromady a vzájemně se seznámili. 26 českých hráčů a personál, 20 finských hokejistů a realizační tým, šest běloruských koučů a dva rozhodčí – jeden z Finska a druhý z Maďarska, toť kompletní tým letošní česko-finské školy.

První trénink tak nezačínal v 8:30, jak je standardně v ostatních dnech zvykem, ale o něco později. Jeden tým šel na led a druhý na sucho, po více jak hodině se oba mančafty prohodily. I poté byl program jasně daný – výklus, oběd a krátký odpolední klid na lůžku. Krátký proto, že účastníci kempu absolvovali v 15:00 focení na společný plakát a poté každý hráč zvlášť na hokejové kartičky.

Odpolední zápas byl pouze cvičným duelem, do oficiálních statistik se nezapočítával. Modrý tým vyhrál 8:6, ale o výsledek tentokrát nešlo. Čeští trenéři samozřejmě finské hráče příliš neznají, takže cvičný zápas posloužil právě tomuto účelu. Je možné, že se hráči před středečním prvním ostrým zákrokem promíchají, resp. vymění napříč oběma týmy.

Ve středu se mají všichni účastníci na co těšit. Dopoledne vyjede na led s oběma celky legenda českého hokeje Viktor Ujčík, který úspěšně působil také ve Finsku. Spuštěna bude virtuální realita, která otestuje schopnosti všech účastníků kempu. A to vše pod drobnohledem štábu HokejkaTV, který bude o Mezinárodní česko-finské hokejové škole točit reportáž.