4:5sn
(2:0, 1:1, 1:3 - 0:0)

Dukla ve slavnostním zápase neudržela vedení a proti Benátkám odchází s jedním bodem

16.09.2019 / Tomáš Kalas

Už první třetina naznačila, jakým směrem se bude zápas ubírat. Herní převahu korunovala Jihlava dvěma góly, nejprve se prosadil v přesilovce Michal Poletín, podruhé to byl dočasný kapitán Matěj Pekr těsně před koncem první části. Benátky však z minima vytěžily maximum a dočkaly se snížení z hole Chrtka. Duklu to však nerozhodilo a gól Jana Pohla z 29. minuty přiblížil Duklu plnému bodovému zisku. Benátky se ale zmobilizovaly, a i přes trefu Lukáše Anděla v 59. minutě srovnaly. V nájezdech se prosadil jako jediný benátecký Chrtek a Jihlava poprvé v sezoně ztratila body - 4:5 po nájezdech.
16.09.2019 17:30, Chance Liga - 3. kolo

HC Dukla Jihlava

Brož – Piegl, Pohl, Půža, Holý, Staněk, Kolář, Mareš – Anděl, Zeman, Pekr – Poletín, Čachotský, Lichanec – Fronk, Davídek, Jiránek – Harkabus, Čermák, Chlubna
4

HC Benátky nad Jizerou

Žajdlík – Havlín, Buchtela, Žůrek, Aubrecht, Hampl, Niko, Kovář – Špaček, Najman, Rychlovský – Duda, Chrtek, Půček – Wiencek, Dlouhý, Jiruš – Šafařovský, Bittner, Klapka
5
Branky a nahrávky: 7. Poletín (Čachotský), 20. Pekr (Pohl, Anděl), 29. Pohl (Fronk), 48. Anděl (Pekr, Pohl) – 24. Chrtek (Duda), 43. Buchtela, 54. Rychlovský (Buchtela, Havlín), 59. Buchtela, rozh. nájezd Chrtek. Rozhodčí: Kopeček, Maršálek – Bohuněk, Měkýš. Vyloučení: 8:13. Využití: 3:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1205. Střely na branku: 37:23. Zblokované střely: 18:6. Vhazování: 49:23. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:2, 4:2, 4:5.

Průběh utkání

Vstup do zápasu prožila lépe Jihlava a od úvodních minut se tlačila do příležitostí, Peter Lichanec již v úvodní minutě dostal nahrávku před branku, kde byl sám, z bekhendu ale Žajdlíka v brance neprostřelil. Následná přesilovka Dukly, která by umocnila tlak domácích, však byla hodně zkrácena kvůli vyloučení Staňka. Skóre se v této situaci ale neměnilo, což ale neplatilo během početní výhody po Havlínově faulu. Michal Poletín byl v prvním pokusu při zakončení faulován, při tom druhém v ponechané výhodě už po křižném pasu Čachotského trefil odkrytou část branky. Faul na Poletína byl navíc potrestán dalšími dvěma minutami a Dukla měla velký počet šancí na navýšení náskoku, Benátkám buď dobře zachytal Žajdlík, nebo pomohlo štěstí. V polovině 13. minuty byla opět vidět čtvrtá formace Jihlavy, tentokrát Tomáš Harkabus v rychlém útočném výpadu posunul na druhého Tomáše ve formaci, Chlubna však tvrdou střelou na delší tyč orazítkoval právě štangli. Duklu to však nerozhodilo a pokračovala v náporu, Poletín zblízka přestřelil branku skoro až do ochranné sítě.

Během další přesilovky pomohla Benátkám tyč podruhé, to bylo po tečované střele Holého. Tlak trvající skoro minutu a půl mohl korunovat druhým gólem Fronk, křížem ale pravou tyč o hodně minul. Ve vynikající první třetině nechyběl ani drobný výstup Radka Dudy, který v souboji s Chlubnou zasáhl po přerušení jihlavského mladíka do obličeje rukavicí. 63 sekund před koncem navíc známý bouřlivák šel na trestnou lavici, což Jihlava trestala „šatňákem“. Matěj Pekr se na modré napřáhl, střelu před Žajdlíkem zřejmě tečoval blokující Havlín a puk zalétl přímo do vinglu. O jasné dominanci Jihlavy navíc značil i poměr střel na branku, ten činil 16:4!

Benátky začínaly v druhé třetině s výhodou jednoho muže, nadějně rozehranou přesilovku ale do gólu nedotáhla, Buchtela totiž prázdnou branku přestřelil o hodně. Dvě a půl minuty po zahájení druhé třetiny Daniel Kolář krásným hitem u střídaček odstavil jednoho z hráče Benátek a spustil tím hromadnou potyčku, ve které byl nejaktivnější právě Kolář s Aubrechtem. Oba hráči dostali shodně 2+2 minuty a pokračovalo se v neměnné podobě hry 5 na 5. Léty orezivělé pravidlo nedáš-dostaneš se ukázalo na konci 24. minuty. Na domácí straně předvedl Chlubna s Čermákem brejk 2 na 1, který ale Čermák nezakončil přesně. Ihned z protiútoku se urodil gól, Radek Duda provedl kotouč ledovou plochou, posunul jej napravo k Ondřeji Chrtkovi, který přesnou střelou na delší tyč nedal Brožovi šanci. Jihlava navíc po inkasovaném gólu přestala hrát svoji hru a Benátečtí chytli druhý dech. Navíc se do hry vnesly i emoce spojené s tvrdostí, po krásném hitu Pohla u hostující střídačky se k velké nevoli fanoušků vylučovalo. Díky předešlému trestu pro Dudu se hrálo 4 na 4. Při návratu do počtu pěti hráčů z obou stran zapomněla benátecká obrana na Jana Holého, který prostřelil z pravého kruhu v úniku Žajdlíka přes teploměr - 3:1.

Domácí ze svého tempa neslevovali, a i když se opticky hra srovnala, tlak Jihlavy byl znatelný. Na konci druhé periody mohlo navýšit vedení duo Čachotský – Anděl, odraženou střelu ale jihlavská #20 trefila jenom do blokujícího obránce. Výbornou akci předvedl i Jan Holý, svým individuálním přechodem otevřel prostor pro Harkabuse, jeho povedená střela z první ale skončila na Žajdlíkovi.

I do třetí třetiny si Benátky přenesly přesilovou hru, kterou sice nevyužily, ale zadařilo se o dvě minuty později. Ledabylá střela Ondřeje Buchtely k překvapení všech propadla Brožovi mezi betony. Zbytek třetiny tak sliboval pořádné drama, navíc za to vzali i fanoušci a třetí třetina se kromě povedeného chorea odehrávala i za zcela odlišné atmosféry. Středočeši však dopláceli na nedisciplinovanost a Jihlavě se těsně před vypršením první poloviny třetiny naskytla prakticky čtyřminutová přesilovka v kuse. Čtvrtý gól Dukly tak na sebe nenechal čekat. V druhé části přesilovky vystřelil Matěj Pekr na bližší tyč z úhlu, Žajdlík však předvedl další skvělý zákrok. Odražený kotouč ale šel na Lukáše Anděla, který to měl skutečně jednoduché. Benátky to ale rozhodně nepoložily a v čase 53:49 zavelely k poslednímu tažení. Křižná nahrávka našla před brankou zcela volného Jakuba Rychlovského. Mladý útočník elitní benátecké formace přesně propašoval kotouč mezi betony a bylo zaděláno na drama. 83 sekund před koncem navíc přišel šok, když Ondřej Buchtela prostřelil z úhlu Brože a srovnal na 4:4. Zápas už další branku nenabídlo a šlo se až do prodloužení.

Opatrné prodloužení z obou stran se pokusil rozčísnout brejkem 3 na 2 Harkabus, na vzdálenější tyč ale nemířil přesně. V samotném závěru měla Jihlava ještě ohromný tlak, zápas ale šel až do nájezdů. V nich se prosadil jako první až Ondřej Chrtek ve třetí sérii za Benátky. Navíc to byl i poslední hráč, který se v zápase prosadil a Benátky si připsaly překvapivou výhru na jihlavském ledě poměrem 5:4 po nájezdech.

Ohlasy trenérů

Valdemar Jiruš (HC Benátky nad Jizerou): Určitě jsme se dvěma body spokojení. Jeli jsme sem s tím, že budeme hrát dobře do obrany a v první třetině nám tento plán narušila spousta vyloučení. Soupeř má v přesilových hrách obrovskou sílu a samozřejmě je využil. Po druhé třetině jsme si trošku něco řekli a náš obraz hry se zlepšil. V závěru utkání jsme odvedli parádní práci. Kluci jsme k této hře nabádali, ta nám vyšla a možná nás soupeř trošku podcenil. Jsme rádi, že jsme zápas dotáhli do vítězného konce v nájezdech a radujeme se ze zisku dvou bodů.

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): Bylo to tady řečeno. Do zápasu jsme díky přesilovým hrám vstoupili dobře. Soupeři jsme odskočili a potom v průběhu druhé třetiny dal soupeř po našem špatném střídání gól. Ve třetí třetině i přes to, že jsme dali branku, tak se stupňovali naše lajdáckosti v obranném pásmu - nedobruslování a nepokrývání hráčů, kteří nás mohli ohrozit. Z toho pramenily branky, které jsme dostali. Velké zklamání a rozčarování, to musím říct na rovinu.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie