Jihlava zná budoucí podobu Horácké multifunkční arény

03.10.2019 / KLUB

Statutární město Jihlava na konci září ukončilo užší architektonickou soutěž o návrh Horácké multifunkční arény v Jihlavě. Vítězným se stal návrh Prof. Ing. Josefa Chybíka v autorské spolupráci s CHYBIK+KRISTOF ASSOCIATED ARCHITECTS s. r. o., který si porotu získal díky rozvržení jednotlivých objektů s důrazem na prostupnost a otevřenost, která počítá i s parkem Smetanovy sady.

„Vybraný návrh akcentuje areál jako soubor samostatných objektů, které umožňují prostupnost územím a dávají zástavbě příjemné městské měřítko. Tím návrh například posiluje význam parku, který se vlévá mezi budovy a také vytváří různorodá veřejná prostranství, která svou podobou posilují městský charakter areálu jako místa pro život a napomáhají spoluvytvářet bezpečné prostředí,“ uvedl radní David Beke, manažer výstavby Horácké multifunkční arény.

„Arénu koncipujeme tak, že hlediště pojme 5600 diváků, kteří budou tvořit jeden obrovský kotel. Tribuny totiž lemují po 360 stupních hrací plochu. Dalším důležitým aspektem je začlenění arény do města. Naší ambicí bylo vytvořit kompaktní stavbu, která nebude v území bariérou, ale bude přirozeně rozvíjet kvality parku a přilehlých ulic,“ uvedl Ondřej Chybík, spoluautor projektu z ateliéru CHYBIK+KRISTOF. Oceněny byly i další dva návrhy.

Na druhém místě se umístila hala ve tvaru puku společnosti PROJEKTIL ARCHITEKTI s. r. o., který dává důraz na velkorysost městského prostoru. Třetí místo obdržel návrh architektů Jakuba Našince, Aleše Kubalíka, Josefa Kociána a Veroniky Sávové, a to zejména díky zpracování vnitřního prostoru, který nabízí dostatečné kapacity pro kvalitní provozní řešení.

„Nutno říci, že vítězný návrh není na sto procent finálním řešením. Pokud se s vítězem soutěže domluvíme na spolupráci, bude následovat dopracování studie, která může doznat dílčích změn a to jak na základě doporučení poroty či města, tak na základě požadavků samotných uživatelů,“ doplnil David Beke.

Výstava návrhů

Celkem se do užší architektonické soutěže dostalo šest návrhů, které byly představeny 2. října 2019 při vernisáži výstavy návrhů. Vernisáž proběhla na Horáckém zimním stadionu, kde budou návrhy vystaveny až do konce října.

Návrhy architektonické soutěže lze shlédnout na webu města zde.

Foto: Město Jihlava