S tlakem se musíme poprat a hráčům pomoct. Aby odevzdali to, co v nich je, říká Bedřich Ščerban

10.10.2019 / Tomáš Lysý

Dvanáct odehraných kol, šestnáct získaných bodů a až desáté místo. Vstup do letošní sezony se A-týmu nepodařil. Jednatel klubu Bedřich Ščerban hledá spolu s trenéry příčiny, současnou situací se zabývá každý den. „Akorát nejsem ten typ, který by to prezentoval na sociálních sítích, na webu, že s tímhle hráčem nejsem spokojený, že tenhle hráč mě zklamal, toho vyhodíme. To nedělám. Snažím se najít příčinu a eventuálně přispět k tomu, aby se tým zvedl. S trenéry na tom sedíme každým dnem,“ sděluje s pocitem, že jen tvrdou prací se mančaft zvedne. Stejně jako v předešlých letech, kdy se nedařilo – např. pět porážek v řadě v postupové sezoně 2016/2017.

„Absolutní vstup do sezony se nám povedl, vyhráli jsme první dva zápasy a tam to bylo dobré. Poté jsme se pohybovali jako na houpačce až do současné doby, kdy máme za sebou sérii porážek a nedaří se nám, neklape to,“ hovoří Bedřich Ščerban o prvních dvanácti zápasech, ve kterých Dukla získala šestnáct bodů.

Již při oznámení příchodu pardubických hráčů (střídavé starty ve středečním utkání proti Havířovu) prozradil šéf Dukly, že současnou situaci analyzuje. Zabývá se jí, často do pozdních nočních hodin. „Po zápasu ve Frýdku-Místku jsem dlouho do noci studoval rozšířené statistiky, hledal v nich zakopaného psa, jak se lidově říká. Jedna věc je zanalyzovat zápas a zjistit nedostatky, druhá věc je přenést je na led. Na hráčích je vidět, že nejsou v psychické pohodě, často zmatkují, bojí se zodpovědnosti, neúspěchy jim sedí v hlavách. Potvrzení je i to, že jsme úspěšnějším týmem venku než v domácím prostředí. Většinou to bývá obráceně. Hráči nyní venku hrají lépe než doma. To zase svědčí o tlaku, který zatím nejsou schopní ustát,“ myslí si Bedřich Ščerban s pozitivním dovětkem: „Musíme se s tím poprat a pomoct hráčům, aby odevzdali to, co v nich je.“

Začátky sezon Dukly Jihlava a konečné výsledky v Chance Lize za uplynulých pět sezon:
2014/2015: 12 zápasů, 21 bodů. Postup do semifinále, porážka 1:4 na zápasy s Chomutovem
2015/2016: 12 zápasů, 17 bodů. Postup do baráže, v ní 4. místo
2016/2017: 12 zápasů, 21 bodů. Postup do baráže, v ní 2. místo a postup do TELH
2018/2019: 12 zápasů, 21 bodů. Postup do semifinále, porážka 1:4 na zápasy s Kladnem
2019/2020: 12 zápasů, 16 bodů.

Bedřich Ščerban o vstupu do sezony 2019/2020

Autor videa: Tomáš Lysý