Tisková konference: Dukla představila nové trenéry A-týmu

06.11.2019 / Tomáš Lysý, Vladimír Šťastný

Ve středu 6.11.2019 od 8:15 proběhla ve VIP prostorách Horáckého zimního stadionu tisková konference k novému trenérskému obsazení A-týmu Dukly. Jednatel klubu Bedřich Ščerban prozradil proces výběru nového kouče, na dotazy odpovídal samozřejmě i nový trenér Viktor Ujčík: „Chci poděkovat za příležitost a za to štěstí, že na konci těch cest, kterými se Bedřich Ščerban při výběru trenéra ubíral, jsem byl já. Cítím jakožto Jihlavák velkou zodpovědnost. V Jihlavě jsem vyrůstal, Dukla byla vždycky můj vzor, kam jsem se sem chtěl jako hráč dostat. Dostal jsem zde i první trenérskou příležitost. Když přišla nabídka trenéra A-týmu, tak jsem se po zvážení všech okolnosti rozhodl dát do této práce, která je velkou výzvou pro mne i pro mého asistenta Karla Nekvasila. Nebylo co řešit. Kývl jsem na tuto práci a těším se na to. Zároveň bych chtěl poděkovat i vedení mládeže, které mi trénování u A-týmu umožnilo," jsou první slova odchovance Dukly, legendy českého hokeje a nyní i nového kouče Áčka Dukly.

Nový trenér A-týmu Dukly Jihlava Viktor Ujčík se představil novinářům na středeční tiskové konferenci na Horáckém zimním stadionu v Jihlavě. Přítomen byl i jednatel klubu Bedřich Ščerban, který pronesl úvodní slovo: „Po dohodě o konci s Petrem Vlkem jsem si vytipoval několik trenérů. V prvním kole jsem pak škrtal ty, o kterých jsem nebyl přesvědčen, že by se k nám do Jihlavy z různých důvodů hodili, třeba i z ekonomických důvodů. V dalším jsem opět vyřadil další a nakonec jsem se dohodl s trenérem z vlastních řad s Viktorem Ujčíkem.“

Po výběru trenéra od dorostenecké kategorie nastala situace, že se musel řešit Ujčíkův nástupce u týmu. Nakonec se trenérem dorostu Dukly stal Marek Melenovský. Viktor Ujčík se poté ujal slova: „Dukla byla vždycky mým vzorem, vždy jsem se sem chtěl jako hráč dostat. Když přišla nabídka trenéra A-týmu, tak jsem se po zvážení všech okolnosti rozhodl dát do této práce, která je velkou výzvou pro mne i pro mého asistenta Karla Nekvasila. Nebylo co řešit. Kývl jsem na tuto práci a těším se na to.“

Asistentem Ujčíkovi bude Karel Nekvasil, jeho parťák z mládežnických kategorií, které spolu trénovali. „Jsme naladěni na stejnou vlnu, nicméně jako hlavní trenér budu mít poslední slovo,“ hlásil nový kouč s tím, že do fungování realizačního týmu zatím zasahovat nebude. „Musíme se rozkoukat, jde nám o sportovní stránku věci. Hokej hrají kluci na ledě a naše energie půjde tímto směrem,“ dodal.

Bedřich Ščerban má jasno o cílech v nejbližší době. „Prvotním cílem je dostat se do osmičky. Nejsem zastáncem nějakého volání, abychom vyměnili půlku týmu. Pokud si projdeme krizí, tak to hráče stmelí. Navíc nám to nedovolí ani ekonomické možnosti,“ sdělil. A připojil se i Ujčík: „Všichni hráči A-týmu si zaslouží ukázat, co v nich je, a dostat příležitost. Když dojde k výměně trenéra, tak se leccos změní, přijdou nějaké nové impulsy. To hráčům může pomoct. Budeme vyžadovat změny v organizaci hry, v tom budeme hodně důslední. Trápí nás koncovka – která trápí všechny týmy, co jsou dole, jinak by dole nebyly. Trápí nás i hra v obranném pásmo a tam si nemůžeme dovolit chyby.“

Nový trenér se nebrání ani zapojování mladých hráčů do sestavy. „Každý si musí místo v týmu vydobít a začít to potvrzovat na ledě. Budeme si vybírat typy, které jsou v juniorce vidět, ale oni musí přijmout to, že budou mít v A-týmu odlišnou roli než v juniorce. Ale musí chtít pracovat, posouvat se výše a musí to být podloženo výkonem,“ sdělil trenér.

Křest ohněm týmu s novými trenéry bude 13. listopadu na ledě Motoru. Bude dost času na přípravu proti lídrovi soutěže? „Budou se zkoušet nové věci, tréninky mohou být delší, zkusíme něco natrénovat. Jsem za ten týden vděčný, ale kdyby to byl měsíc, bylo by to lepší. Budějovice jsou na prvním místě tabulky již s notným bodovým náskokem. Nemáme tam co ztratit. Musíme kluky dobře připravit a zvládnout zápas tím směrem, aby si kluci řekli, že se naše vize hýbe správným směrem. Musíme kluky naladit, aby nám věřili. Pokud začnou, tak se vždy pracuje lépe,“ konstatoval Ujčík.

Smlouvu mají oba trenéři v Dukle Jihlava do konce dubna 2020. „Je to dlouhodobá smlouva do konce sezony,“ směje se Ujčík a dodává: „Věřím, že tentokrát to bude na delší dobu, než na tři zápasy, jak tomu bylo, když jsem se do Jihlavy vracel,“ připomíná svůj návrat do Jihlavy jako hráč, který kvůli zranění trval pouze tři zápasy.

Tisková konference HC Dukla Jihlava k novým trenérům A-týmu

Autor videa: YouTube HZStv1