Dukla Jihlava podpořila činnost dětské diabetologické ambulance Nemocnice Jihlava

15.01.2020 / Petr Palovčík

V rámci Charitativního týdne Chance Ligy vybírala Dukla Jihlava dárky, hračky, hry a školní potřeby pro děti. Podobná akce přitom na konci listopadu probíhala na všech stadionech druhé nejvyšší české hokejové soutěže. Dnes (15.1.2020) vybrání hráči A – týmu, v doprovodu maskota JDýho, předali výtěžek této akce pracovníkům diabetologické ambulance Nemocnice Jihlava. Ti výtěžek využijí při své „nadstavbové činnosti“, a to při pořádání sportovně a edukativně laděných letních a zimních táborů pro děti s diabetem.

Kompletní fotogalerie zde

„Konec roku byl velice hektický a nebyl čas na předání darů. Využíváme teď zlepšení zdravotního stavu a volnějšího rytmu, aby krásné dárky od fanoušků našly správného adresáta,“ komentoval předání útočník Dukly v rekonvalescenci Tomáš Jiránek. Důvod výběru doplnil obránce Lukáš Mareš: „Děti s diabetem mají poměrně komplikované možnosti sportovat a proto je chceme aspoň takto podpořit. Dárky od fanoušků a partnerů Dukly jsou snad dobrou motivací i odměnou.“

Lékaři a především sestry Dětské diabetologické ambulance Nemocnice Jihlava pořádají Tábory pro děti s diabetem už 23 let. Od roku 1993 se uskutečnilo celkem 24 letních, 9 zimních a 2 zahraniční pobyty. Diabetické děti se většinou nemohou vzhledem k náročné léčbě účastnit školních výletů, škol v přírodě či táborů. Dia tábory se staly vhodným místem, kde děti získávají potřebné návyky pro kvalitní život s cukrovkou. Pod vedením lékařů - diabetologů a odborných sester děti získávají zkušenosti, jak upravovat inzulínové dávky při změněné fyzické zátěži. Dochází u nich ke zlepšení zdravotního stavu a zvýšení tělesné zdatnosti. Nedílnou součástí "diatáborů" je i edukace. Po celý den získávají děti množství informací o léčbě diabetu, osvojují si výpočty hodnot jednotlivých složek stravy, učí se odhadovat fyzickou náročnost různých sportů a následné dopady na glykémii.

Obránce Lukáš Mareš a útočník Tomáš Jiránek, spolu s JD maskotem Dukly, přišli na Dětskou diabetologickou ambulanci Nemocnice Jihlava předat dárky.

Foto: Tomáš Lysý