Účast v play-off Chance ligy je naším cílem, říká jednatel Dukly Bedřich Ščerban

21.02.2020 / Vladimír Šťastný

Nadstavbová část Chance ligy o účast v předkole play-off má za sebou více než dvacet kol. Do konce nadstavbové části tak zbývá odehrát zhruba sedm kol. Jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban se v pravidelné rubrice Slovo jednatele v únoru ohlédl za dosavadním průběhem sezony, prozradil i podepsané staronové hráče do další sezony, promluvil o mládežnických týmech a připomněl blížící se hokejovou exhibici matadora Oldřich Válka. „S dosavadním průběhem letošní sezony nemůžeme být spokojeni, protože jsme zůstali ve spodní části tabulky. To má samozřejmě vliv na menší návštěvnost a také na ekonomickou stránku věci,“ začal vyprávění jednatel a pokračoval: „Bohužel ta situace nastala a my se s ní musíme se ctí poprat a využít šanci, kterou nám dává termínová listina.“

Jinými slovy – sezona ještě není u konce, v případě zvládnutí předkola play-off se může Dukla dostat do čtvrtfinále play-off Chance ligy a dosáhnout ještě na pěkné umístění. „Stále se hraje o dvě místa pro předkolo play-off, z něj se dá dostat do přímé vyřazovací části. Je to v tuto chvíli naším cílem, mužstvo na to trenéři připravují a pracují s ním,“ vysvětlil Ščerban.

Na nedávné tiskové konferenci při příležitosti podpisu smluv na další sezony pro trenéry Ujčíka a Nekvasila se hovořilo o tvorbě kádru pro další sezonu. Jak to probíhá? „Trenéři ode mne dostali úkol, aby připravili a dali na papír své představy o kádru na další sezonu. Na základě toho jsme na kádru začali pracovat. Uplatnili jsme dvě opce na obránce Daniela Koláře a útočníka Tomáše Harkabuse. U hráčů, kteří mají smlouvy, to běží dál, u těch, kterým smlouvy končí, se s ohledem na strukturu týmu začne s jednotlivými hráči jednat. Vše musí být s ohledem na finanční situaci klubu,“ vysvětlil jednatel.

Bedřich Ščerban se vyjádřil i k situaci v Extralize s ohledem na konec tabulky, kde bojuje o záchranu několik týmů, protože je známo, že divácky větší zájem je právě o tyto zápasy o záchranu, než o čelo tabulky. „Je to rozhodně zajímavé a nic není rozhodnuté. Třeba v NHL to mají dle svých předpisů udělané tak, že nejslabší tým si vybírá při draftu jako první s cílem, aby právě tyto kluby posilovaly a aby bylo o co hrát. Letos je to v Extralize extrémně napínavé, hraje se doslova o „život“ a to má na sledovanost vliv,“ komentoval jednatel.

Jihlavská mládež, myšleno akademické týmy dorostu a juniorů, nepředvedly v letošní sezoně mnoho dobrých výkonů. Dorostenci v současné chvíli však mají našlápnuto k záchraně a junioři po nepovedené základní části O pohár DHL nyní bojují o Superpohár a účast v play-off, kde se jim nedaří vůbec špatně. I tak jsou zástupci Dukly, stejně jako v jiných letech, v mládežnických reprezentacích. Jmenujme Tomáše Chlubnu, Jakuba Černohorského, či Jonáše Jungwirtha. „Jsem celkem spokojený s prací v mládeži, je jenom škoda, že nám ti nejlepší stále odcházejí. Bohužel to je realita. Čeká nás těžké období, kdy se bude stavět nový stadion, a nemáme Extraligu, tedy to, co nabízejí jinde,“ vysvětlil Ščerban.

Velkou radost dělá klubu talentovaný útočník Tomáš Chlubna, který je lídrem reprezentace U-18. „My úzce spolupracujeme s trenérem reprezentační osmnáctky. Komunikovali jsme s nimi některé přístupy k Tomášovi, to znamená třeba individuální tréninky určitých činností, hru v určité roli a v určité pozici, tak abychom mu usnadnili jeho roli v reprezentaci. Pracujeme i na jeho slabších stránkách,“ dodal šéf klubu.

Nezadržitelně se blíží exhibice Oldřicha Válka, která v CZ LOKO aréně proběhne 8. března od 15:30 hodin. V předprodeji je prodáno tisíc vstupenek, na sezení již není velký výběr. „Těší mě zájem o tuto akci, která, jak jsem již několikrát řekl, přerostla do megaakce napříč několika sporty. V současné chvíli mám i dobré zprávy, co se týče ekonomické stránky věci. Zvolili jsme symbolické vstupné, peníze tedy musíme sehnat jinde. Děkuji partnerům, kteří s námi do akce jdou. Partneři s námi podepisují reklamní smlouvy, máme generálního partnera firmu ICOM, dále hlavní partnery jako jsou Fränkische CZ, Prádelna a čistírna Jihlava, SMJ Jihlava, DITON, DRFG, Auto Bupi, Auto Vysočina a další, nechtěl bych na někoho takhle z hlavy zapomenout. Akce bude velmi nákladná, přijedou hráči z celé republiky, musíme jim zajistit ubytování a veškerý servis. Nesmím zapomenout ani na mediální partnery, jako jsou HitRádio vysočina, Jihlavské listy, Jihlavský deník, kteří nám pomáhají s propagací akce. Věřím, že si do CZ LOKO arény najde cestu mnoho diváků,“ vypočítal jednatel Ščerban.

A s jakým počtem diváků bude jednatel Dukly spokojený? Odpověď je jednoduchá, je to víc, než chodí v současné době na Chance ligu: „Věřím, že přijde dva a půl tisíce diváků,“ zakončil Ščerban.

Jednatel Dukly Bedřich Ščerban o sezoně, o uplatněných opcích, o mládeži a exhibici Oldy Válka

Autor videa: Tomáš Lysý