Příprava je svižnější, když jsme rozdělení na dvě skupiny, pochvaluje si Jakub Illéš

24.05.2020 / Tomáš Lysý

Jedním z hokejistů, jenž absolvují první přípravu s Duklou Jihlava, je útočník Jakub Illéš. Ale více méně pro všechny hráče A-týmu je letní příprava tak trochu nová, jelikož jí poprvé vedou trenéři Viktor Ujčík s Karlem Nekvasilem. „Přípravy, které jsem zatím absolvoval, byly bez rozdělení do skupin. Tady jsme na dvě poloviny po nějakých deseti hráčích. Cviky odsýpají, je to jedna ku jedné, jedna ku dvěma. A vše je svižnější, zapotíme se, vůbec nestojíme, nemáme pauzy a prodlevy. Je to super a hodnotím přípravu pozitivně,“ sděluje rodák z Ostravy.

První týden přípravy zakončen na Šacberku, druhý týden taktéž. Dva páteční tréninky na morálku mají hráči A-týmu za sebou. Jaké je porovnání Jakuba Illéše? „Minule jsme šli sjezdovku úplně zespodu a měli jsme celou dobu běžet, což bylo horší na dýchání, na nohy a na hlavu také. Hlavně se kousnout a dotáhnout to do konce a nepřestat běžet. Nyní to bylo spíše o tom zatnout zuby, vynést kettlebell, jít i trošku ve trojici a potáhnout se navzájem,“ hlásí čtyřiadvacetiletý forvard. Dvojice totiž nesla nahoru kouli o váze 20 kilogramů, trojice měla kettlebell ještě o čtyři kilogramy těžší. Ačkoliv trenér Karel Nekvasil říkal, že je mu zcela jedno, zda kouli vynese nahoru jeden člen skupinky nebo se členové prostřídají, k vidění byla samozřejmě druhá varianta.

Daniel Krenželok (vlevo) a Jakub Illéš. Nerozlučná dvojička, dalo by se říct. Během posledních jedenácti sezon se spolu sejdou již v šestém týmu. Foto: Nela Dittrichová

Jednu trojičku tvořil Tomáš Harkabus, Jakub Illéš a Daniel Krenželok. A právě třetí uvedený se s výstupem nahoru ve společnosti těžké koule hodně pral. „Oproti minulým běhům to bylo o něco lehčí,“ hodnotí jihlavský forvard, jenž minule na Šacberku vybíhal kopec jako první. „Kettlebell jsme nesli ve trojici, ale měli jsme vlastně dva ketbely, ještě Krenžu,“ usmívá se Jakub Illéš, přičemž vedle stojící Daniel Krenželok ihned oponuje, že skupinku tří hráčů táhl. „Táhl, ale ke dnu,“ směje se sympatický útočník a pokračuje: „S Harkym se spolupracovalo dobře, trošku jsme to potáhli. A Krenža byl trošku kotva,“ říká s úsměvem na adresu parťáka, se kterým se před Duklou potkal už v pěti různých mančaftech. „Ale dobré, v pohodě, super. My jsme byli jediní ve trojici, takže jsme měli asi o 20 kilo těžší ketbel,“ hlásí opět s úsměvem a troškou nadsázky.

Jakub Illéš a Daniel Krenželok ve stejných týmech:

2010/11: HC Vítkovice U-16 2012/13: HC Vítkovice U-18 2016/17: HC Vítkovice 2017/18: VHK ROBE Vsetín 2018/19: HC RT TORAX Poruba 2011

Další týden je tak minulostí. A-tým absolvoval v jeho průběhu výběhy a výskoky schodů na letním kině a již uvedený Šacberk. „Sjezdovka asi měla být horší, jelikož byla v pátek. Nebo neměla?,“ hází očko po trenérovi Karlu Nekvasilovi. „Tohle bylo horší na hlavu, kousnout se. Schody přece jen absolvujeme i v sezoně a je to taková známější varianta než Šacberk s ketbelem,“ uzavírá rozhovor Jakub Illéš a pokud chcete vědět, co hráče čeká ve třetím týdnu, podívejte se na toto video.

Příprava A-týmu 2020: Jakub Illéš o trénincích na Šacberku

Autor videa: Tomáš Lysý