Proběhl aktiv Chance Ligy. Jednalo se o návrhu herního systému soutěže

26.05.2020 / KLUB

V úterý 26.5.2020 proběhl aktiv klubů Chance Ligy, do které pro ročník 2020/2021 podalo přihlášku všech 19 účastníků. Na aktivu jednali zástupci klubů o novém herním systému, jelikož v nedávno zrušené sezoně hrálo druhou nejvyšší českou hokejovou soutěž 16 účastníků. Bližší informace k návrhu má HC Dukla Jihlava k dispozici, viz. podrobně níže. Je třeba podotknout, že se jedná o NÁVRH, který musí být schválen Výkonným výborem Českého hokeje.
V základní části by každý tým odehrál 36 utkání, poté by došlo na dělení soutěže. V horní nadstavbě by každé družstvo odehrálo dalších 18 utkání, ve spodní nadstavbě o dva zápasy níže. Poté by již následovalo play-off se dvanácti týmy. Důležité bude play-down ve spodní skupině, jelikož Chance Liga se po nadcházejícím ročníku zúží z devatenácti týmů na 16.

Základní část hrála stejným systémem jako loni, tzn. dvakrát každý s každým systémem doma – venku. Každý tým tedy odehraje 36 utkání (18 doma a 18 venku).

Poté by se soutěž rozdělila na dvě části – vrchní skupinu s deseti týmy a spodní skupinu s devíti týmy. Obě skupiny by hrály dvoukolově každý s každým, opět systémem doma – venku. Každý tým ve vrchní skupině tak odehraje dalších 18 zápasů (9 doma a 9 venku). Celky ve spodní skupině budou mít logicky o dvě utkání méně (osm doma a osm venku).

Do play-off by postoupilo dvanáct týmů – deset z vrchní skupiny a dva ze spodní skupiny. První čtyři týmy vrchní skupiny postoupí přímo do druhého kola play-off (čtvrtfinále) a týmy na 5.-12. místě by mezi sebou sehrály první kolo play-off (předkolo). Podobně jako v nedávno zrušeném ročníku by tak bylo ve spodní skupině o co bojovat, jelikož první dva týmy spodní nadstavby (tedy týmy na 11. a 12. místě) by postoupily do play-off. Vítěz play-off Chance Ligy 2020/2021 postoupí do baráže o Tipsport extraligu ledního hokeje, jejíž podoba ještě nebyla stanovena.

Návrh herního systému byl tvořen tak, aby byla Chance Liga pro ročník 2021/2022 zúžena z devatenácti týmů na šestnáct. Ve spodní skupině s devíti týmy by se tak hrálo vedle dvou míst pro play-off také o sestup.

Poslední dva týmy ze spodní skupiny (tedy celky na 18. a 19. místě) sestupují přímo do druhé ligy. Další celky budou hrát o udržení v play-down, do kterého se „dostanou“ týmy na čtvrtém až sedmém místě spodní skupiny (tedy celkově na 14. – 17. místě). Nejhorší ze čtyř týmů play-down sestoupí také do druhé ligy, druhý nejhorší tým bude hrát v baráži s vítězem druhé ligy.