Míra nám naložil, pak Šacberk. Tenhle týden přípravy byl obtížný, hlásí Tomáš Havránek

30.05.2020 / Tomáš Lysý

Po více než roce se vrátil do Dukly Jihlava. Ovšem není návrat jako návrat. Zatímco v sezoně 2018/2019 naskočil Tomáš Havránek do tehdy čtvrtého týmu Chance Ligy, který se postupně dral nahoru a vyhrál celou základní část, nyní může šikovný útočník na hokej na chvíli zapomenout. Tvrdá letní příprava graduje, hokejisté i třetí týden zakončili na sjezdovce Šacberk. „Teprve nyní jsem to zvládl tak, aniž bych potom měl nějaké následky. Dva týdny jsem si zvykal, ale teď jsem rád, že to mám za sebou a je volný víkend,“ sděluje upřímně mladý forvard.

Kompletní fotogalerie z pátečního Šacberku

Pokud byste nevěděli, co s volným víkendem, můžete si vyzkoušet páteční dril Dukly na Šacberku. Plán je jednoduchý. Vzít si stopky nebo časovač a sejít na spodní část sjezdovky. A pak už následuje to hlavní. 10 sekund sprint nahoru, třicet sekund chůze. A to samé, pořád dokola, až zcela na vrchol. Čtyřikrát za sebou. Ovšem zapomeňte na to, že si během půlminutové chůze odpočinete. Během čtyř zdolání sjezdovky totiž hráči šli hráči ve dvou případech pozadu (tedy směrem vzhůru, avšak čelem vzad), jednou bokem čelem k mýtině a jednou bokem čelem k vleku. „Myslel jsem, že si během chůze odpočineme, ale ta byla horší než sprinty. Snažili jsme se sprintovat deset vteřin co nejdále, abychom šli co nejméně kroků. Ty totiž byly nejtěžší,“ popisuje obtížný trénink Tomáš Havránek.

Zdání klame. Hráči nejdou směrem dolů k dalšímu výběhu, ale jdou čelem vzad až na vrchol sjezdovky. Foto: Tomáš Lysý

Pokud byste hokejistům Dukly položili otázku, jaký týden byl nejtěžší, zřejmě by odpověď byla s řadovým číslem tři. V úterý vybíhali hráči prudký kopec na Břízkách (sídliště Březinova), v pátek následovala chuťovka na Šacberku. Ale ani v Zeus Power House, tedy v posilovně u Míroslava Skály, to tentokrát nebylo vůbec jednoduché. „Ve středu měl být lehčí trénink, ale Míra nám zase tak naložil. Celkově tenhle týden byl obtížný a jsme rádi, že ho máme za sebou,“ prozrazuje s úsměvem Tomáš Havránek a vzápětí neopomene odborníka na CrossFit pochválit. „Míra má výborné tréninky. Ví, co nám má dát a co my potřebujeme. Tréninky nejsou dlouhé, ale takové pestré. Prostě ví!“

Dvakrát vycházeli hráči sjezdovku při třicetisekundové chůzi čelem vzad a dvakrát bokem – každou stranu jednou. Foto: Tomáš Lysý

Dalších pět dní přípravy tak přijde vhod. Obtížnou část nahradí hrací týden. Přesně jak řekl Viktor Ujčík po prvním tréninku, kdy měli hráči na závěr minuturnaj ve fotbálku a v basketbalu. „Důležitým základem je chtít vyhrát. Od prvního tréninku jsem tuhle touhu viděl. To je přesně to, co nás může posouvat dále. Chtít vyhrávat a udělat pro to maximum,“ povídal tehdy a to samé si zřejmě mohl opakovat během právě končícího týdne, kdy byl turnaj v hokejbalu. Nyní se dají čekat další lité bitvy o vítězství. „Těšíme se všichni. Bude to takový klidnější týden, máme polovinu letní přípravy za sebou a bude to takové oddechové. Myslím, že bychom ani nevydrželi, kdybychom těch osm nebo deset týdnu nebo jak dlouho jen trénovali. Tělo by to prostě nedalo. Příští týden budeme všicí dohromady a budeme hrát, takže nás to bude i chvíli bavit,“ směje se mistr extraligy z roku 2017 s Kometou Brno.

Právě brněnský hokejový gigant měl vliv na jeho další pokračování kariéry. „Minulý rok mi končila opce v Brně. Nechtěli jsme tam pokračovat a s agentem jsme řešili, co dále,“ prozrazuje dvaadvacetiletý šikula a z jeho dalších slov je jasné, že stávající kádr se budoval a buduje dlouhodobě. „Pan Ščerban i agent už něco naznačovali okolo zimy, leden únor… Jsem rád, že jsem v Dukle, byl jsem pro. Jsou tady mladí trenéři, kteří budou chtít hrát hokej a na to se určitě těším,“ podotýká hokejista, který se do červenožlutých barev vrací již potřetí.

Za Jihlavu totiž hrál už dvakrát a pokaždé úspěšně. První štaci si odbyl v ročníku 2012/2013 v týmu mladšího dorostu (do 16 let). Tehdy jako čtrnáctiletý zářil, ve 21 zápasech dal 14 branek a na dalších 13 nahrál. Poté opět začal oblékat červenožlutý dres počátkem října 2018 již jako hráč A-týmu. Bedřich Ščerban, který talentovaného hokejistu dlouhodobě sleduje, jej přivedl z Karlových Varů. Během 31 utkání nasbíral 17 bodů (4+13). Také on svými výkony pomohl Dukle k posunu na první místo tabulky, kde si tým postupně budoval slibný náskok. Ovšem sezonu v krajském městě Vysočiny nedokončil. Karlovy Vary tehdy jakožto možný a případný soupeř Jihlavy v baráži chtěly červenožluté barvy oslabit a poslaly Tomáše do nedaleké Třebíče. „Když jsem přišel z Varů sem, tak Jihlava šla na první místo. Týmu se dařilo, mně se dařilo a strašně mě to s kluky bavilo. Doufám, že v tom budu pokračovat a bude to ještě lepší,“ přeje si sympatický forvard.

Dukla 2020: Tomáš Havránek o přípravě a příchodu do Dukly

Autor videa: Tomáš Lysý