Doufám, že si „chtění vyhrát“ z her v přípravě přeneseme do sezony, věří Tomáš Čachotský

02.06.2020 / Tomáš Lysý

Jeden z nejzkušenějších hráčů v kádru, Tomáš Čachotský, tentokrát v rámci jednoho celého videa zhodnotil dva dny přípravy. Nejprve se ohlédl za zakončením třetího týdne na Šacberku, který byl podle něj zatím nejvíce intenzívní. Poté nechal nahlédnout pod pokličku dalšího týdne přípravy, který je herní. První červnový den byl na programu hokejbal, o den později fotbal a basketbal. „Mančaft se volí každý den nový. Takže těžko říct, jakou má kdo bilanci. Ale my jsme včera i dneska vyhráli,“ směje se útočník s téměř devíti stovkami startů za Duklu.

Pátek 29.5.2020 na Šacberku

Pravidelní čtenáři jistě ví, že třetí týden přípravy byl opět zakončen sjezdovkou Šacberk. Hráči na ní byli již potřetí a dle Tomáše Čachotského šlo tentokrát o nejtěžší část. „Ze třech tréninků na Šacberku byl pro mě tento asi nejhorší. Byl nejtěžší, takový intenzívnější,“ shrnuje tvrdou dřinu jihlavský útočník a vzápětí pro představivost čtenáře popisuje, o co přesně šlo. „Měli jsme na sjezdovce deset vteřin běžet sprintem a třicet vteřin se naopak šlo. Dvakrát pozadu, dvakrát stranou – jedním bokem a druhým bokem. Po třiceti vteřinách volně jsme zase sprintovali deset vteřin, takže šlo o takové intervalové běhy. A vybíhali jsme sjezdovku celkem čtyřikrát, tak toho bylo docela dost.“

Pokud si někdo myslí, že třicet vteřin chůze čelem vzad nahoru nebo bokem nahoru bylo odpočinkových, plete se. Jít směrem nahoru, ale čelem vzad do prudkého svahu, není žádný med. „Při chůzi jsme toho ze vzdálenosti moc neukrojili, to je pravda. Bylo to takové cupitání,“ podotýká Tomáš Čachotský, který má individuální přípravu, ovšem na herní tréninky a hlavně na páteční „morální“ tréninky chodí. Což je při jeho věku a zkušenostech obdivuhodné. „Cvičím doma takové silové věci, ale je potřeba, abych do toho zapojil i dýchání a vytrvalost. A hlavně abych tady byl s kluky při tom nejtěžším tréninku, abychom byli pohromadě. A oni viděli, že to neošidím a také s nimi něco zvládnu,“ usmívá se hrající legenda Dukly.

Tomáš Čachotský (vlevo) a Jakub Illéš jdou sjezdovku nahorů, ovšem pozadu. Foto: Tomáš Lysý

Herní úterý, 2.6.2020

Dalo by se tak předpokládat, že první červnový týden – a celkově čtvrtý týden přípravy – bude spíše odpočinkový, jelikož jsou na programu hry. Opak je ale pravdou, kolikrát jde o neúprosné bitvy! „V první fázi jsem si představoval, že herní tréninky budou takové odpočinkovější, ale řekl bych, že je to skoro horší. Protože nasazení je obrovské, všichni chtějí vyhrát, jsou tam emoce, je tam všechno. Že by to byl nějaký odpočinkový týden, to určitě není,“ říká dobře naladěný útočník. Aby ne, vždyť tým, ve kterém byl, v obou dnech zvítězil. „Mančaft je pokaždé jiný, volí se každý den nový. Těžko říct, jakou kdo má bilanci. Ale my oba dva dny vyhráli,“ směje se Tomáš Čachotský, zatímco zpoza kamery vykukuje jiný Tomáš.

Jde naopak o jednoho z nejmladších členů A-týmu, dalšího útočníka a dalšího Tomáše, avšak Chlubnu. Jak na tom je on? „Chlup hrál dvakrát se mnou, takže tím pádem dvakrát vyhrál. Je dobrý a šikovný, jen občas se na něj musí trošku zakřičet, aby makal,“ opět se rozesměje „Čagy“.

A že je dobrá nálada, to je znát i při příchodu Tomáše Čachotského na rozhovor. Dle slov jihlavského rutinéra dostal jeho tým „nařezáno“ od rozhodčích! „Malinko nás řezali. Asi nás chystají na sezonu, tak se malinko snažili srovnat síly. Jeden rozhodčí už jde! Ale nechce být na kameru viděný,“ prohodí znovu se smíchem směrem k asistentu trenéra Karlu Nekvasilovi.

Jak už bylo řečeno, jde o pořádné bitvy. Nikdo nechce prohrát. Tak tomu má být a přesně tohle si pochvaloval Viktor Ujčík i po prvním dnu přípravy, který byl tehdy zakončen také fotbalem a basketbalem. Za „chtíč vyhrávat“ je rád i Tomáš Čachotský, který při vítězstvích radostným zařváním a naopak při porážkách rozmrzelým křikem nezapře svou soutěživost. „Jo, jsem soutěživý. Hlavně bych ale byl rád, aby se tohle všechno přeneslo do hry v sezoně. Abychom v tomhle prostě byli lepší než minulý rok,“ přeje si hokejista, jenž má blízko k mnoha dalším sportům. Známá je jeho velká záliba v silniční cyklistice. Může doporučit cyklistům nějakou trasu? „Jezdím spíše u nás a nevím, jestli to tam lidi znají. Je to takový dukovanský okruh, který se jezdil i v rámci nějakých závodů. Okolo dalešické přehrady, tam je to pěkné,“ uzavírá s tipem na sportovní aktivitu.

Dukla 2020: Tomáš Čachotský v dvojrozhovoru o letní přípravě

Autor videa: Tomáš Lysý