Vedle Harkyho jsem nechtěl sedět, ale bylo tam místo, směje se Matěj Zadražil

03.06.2020 / Tomáš Lysý

Je tomu již více jak pět let, kdy Matěj Zadražil naposledy oblékl jihlavský dres. Po konci Vlčí smečky v MHL se spolu s Tomášem Harkabusem a Denisem Šimkem přesunul do Dukly a v deseti zápasech (včetně pěti utkání v play-off 2015) zaznamenal šest bodů. Nyní se otevírá druhé pokračování jeho jihlavské kariéry. „Tehdy jsem tady hrál s Čagym, ale pak jsem se potkával s hodně kluky. Ať to byl Kuba Illéš nebo Krenža, znám všechny z týmu tak nějak od vidění,“ vyjmenovává známé tváře v kabině.

Do neznámého prostředí určitě nešel. Ačkoliv na konci sezony 2014/2015 hrál v Dukle pouze chvíli, zanechal dobrý dojem, stejně jako Tomáš Harkabus. „Působil jsem tady krátce, necelý měsíc. Pak si mě Karlovy Vary zavolaly zpátky. Takže jsem tady neprožil žádnou dlouhou štaci,“ vzpomíná na tehdejší ročník, který téměř celý strávil v karlovarské juniorce, hrající tehdy prestižní MHL (Mládežnická hokejová liga, juniorská soutěž slovutné KHL). Vlčí smečka v tehdejší „Malaďožce“ řádila, útok Gríger-Harkabus-Zadražil byl tehdy postrachem celé soutěže! Třeba poslední jmenovaný nasbíral během 42 utkání parádních 60 bodů. Jenže týmu zejména kvůli liknavosti ruských organizátorů došly peníze a karlovarská juniorka musela skvěle rozehranou soutěž předčasně opustit. „Nevím, jak by to tehdy dopadlo, ale nedalo se nic dělat. Nebyly peníze a jako hráči jsme to nemohli nijak ovlivnit. Byli jsme rádi, že alespoň hrstka z nás se dostala do prvoligových týmů, ve kterých jsme mohli sezonu dohrát,“ vybavuje si tehdejší situaci.

V jednom týmu se tak opět sejde s Tomášem Harkabusem. Oběma je šestadvacet let, oba se v jedné kabině poprvé sešli během sezony 2011/2012, kdy oblékali dres karlovarského staršího dorostu a juniorky. Spolu se pak potkali ještě v Jihlavě, A-týmu Energie, Kadani, Sokolově a nyní opět v Dukle. Ale jejich společná hokejová cesta nebyla důvodem, proč vedle sebe sedí v kabině. „Já vedle Harkyho nechtěl sedět, jenom tam bylo místo tak jsem tam šel,“ usmívá se Matěj Zadražil.

Tomáš Harkabus (vlevo) a Matěj Zadražil se opět potkávají v jednom týmu. Foto: Tomáš Lysý

Dle svých slov se dlouho nerozhodoval, zda na nabídku Dukly kývnout či nikoliv. „Už po sezoně jsme měli ústní domluvu. Pak bohužel přišel koronavirus, takže jsem příchod dokončili před letní přípravou. Nerozhodoval jsem se dlouho, věděl jsem to hned. Už jsem v Jihlavě působil, takže jsem plus mínus věděl, do čeho jdu a nebylo to pro mě moc těžké rozhodování,“ prozrazuje silový hokejista, jenž se během května připravoval individuálně a k týmu se připojil od začátku června do herního týdne. Ten ale není vůbec jednoduchý, jak by název napovídal. „Není to vůbec lehčí. Je to herní týden, ale pořád hrajeme naplno. Hrajeme o různé prémie, každý se snaží a to k tomu patří,“ ví moc dobře, jak je zdravá soutěživost a chuť vyhrát důležitá.

Do Dukly nyní přichází hráč, jenž byl v produktivitě sokolovského nováčka na druhém místě, když v 52 utkáních zaznamenal 40 bodů (15+25). Jeho hlavní doménou v minulé sezoně ale byla vyhraná buly – 604 vyhraných vhazování bylo třetím nejlepším číslem v celé dlouhodobé části! Týmově se ovšem Sokolovu nedařilo a jako nováček Chance Ligy skončil na chvostu tabulky. „My jsme, jak se říká, platili daň nováčka. Neměli jsme v týmu moc kluků, co hráli první ligu. Polovina nebo většina týmu hrála jen druhou ligu. Dělali jsme chyby, které nás stály dost bodů a skončili jsme poslední,“ uzavírá rozhovor 190 centimetrů vysoký forvard.

Matěj Zadražil o příchodu do Dukly a o přípravě

Autor videa: Tomáš Lysý