Pátky jsou hodně na morál, tvrdí kondiční trenér Miroslav Skála

19.06.2020 / Vladimír Šťastný

Hokejisté jihlavské Dukly směřují svoji letní přípravu na suchu ke konci. Tento týden věnují, stejně jako několik předchozích týdnů, kromě jednoho herního bloku, posilování v posilovně Power House Zeus v Jihlavě. Zde je má na povel majitel zařízení Miroslav Skála. Ten připravoval hokejisty Dukly taktéž během letní přípravy 2018.

„Příprava v posilovně probíhá velice dobře. Jsem rád, že funguje spolupráce s trenéry Viktorem Ujčíkem a Karlem Nekvasilem. Kluci makají, myslím, že je to i baví, takže za mě super,“ začal povídání kondiční trenér Miroslav Skála. Jak již bylo uvedeno výše, specialista Skála pracoval s Duklou již před třemi roky. Co se od té doby ve skladbě cviků změnilo? „Základ jsem nechal stejný, protože není třeba měnit něco, co funguje, ale přidal jsem i nějaké novinky a uvidíme, jestli budou kluci lepší než minule,“ dodal.

Jednou z novinek jsou letos i výběhy na sjezdovce Šacberk. Nechyběly ani výběhy s těžkými kovovými koulemi - kettlebelly. „Když jsem připravoval s trenéry program, řekli jsme si, že pátky budou na morál. Vím že kettlbell je těžký, kovový nemá příjemný tvar, špatně se drží, člověk neví, kde by ho při výběhu měl nést. Samotná sjezdovka je peklo a navíc s touto zátěží, tak to si kluci sáhli na dno.“

Miroslav Skála dohlíží na trénink hráčů A-týmu Dukly ve svém hájemství Zeus Power House. Foto: Tomáš Lysý

Všichni hráči si pochvalují, že jsou podle výkonnosti rozděleni do dvou skupin. Je to pro ně opravdu lepší? „Samozřejmě v týmu jsou silnější i slabší kluci a jsem rozhodně za to, aby byli rozděleni a mohlo se s nimi pracovat více individuálně a cvičení je potom efektivnější,“ dodal jihlavský rodák Skála.

V týmu pro nadcházející sezonu jsou starší hráči, početně je zastoupena střední generace a je zde i spousta mladších hráčů. Jak se pracuje s těmi mladšími? „Je pravdou, že mladší hráči jsou trochu lajdáci, nebo spíše, že se jim musí cvičební postup opakovat. Jejich problém je ten, že si asi ještě neuvědomují, že vše dělají pro sebe. Myslí, si, že to dělají pro trenéry. Až to pochopí, budou dobří. Lepší práce je se staršími, kteří již vědí, že pracují pro sebe“

. Miroslav Skála v letošní přípravě pomáhá s kondicí i mládežnickým kategoriím Akademií (dorost, junioři – pozn. redakce). Je práce s nimi oproti dospělým hodně odlišná? „Hlavní problém je, že ti kluci, třeba v dorostu se stále ještě vyvíjejí a rostou. Práce s nimi musí být opatrnější a je jich i víc, takže trénink je odlišný, ale myslím, že to zvládáme taky,“ zakončil sedmatřicetiletý Skála.

Dukla 2020: Kondiční trenér Miroslav Skála o letní přípravě

Autor videa: Tomáš Lysý