Posila do brankoviště! Do Dukly se po šesti letech vrací gólman Tomáš Fučík

13.07.2020 / Redakce

Jihlava oznamuje (staro)novou posilu do brankoviště. K současnému triu brankářů Jan Brož, Ondřej Chaloupek a Filip Maláč totiž přibude Tomáš Fučík. Šestadvacetiletý gólman jde do známého prostředí, v sezonách 2012/2013 a 2013/2014 totiž působil v juniorce Dukly a k jednomu zápasu nastoupil i za A-tým. „Potřebovali jsme ještě doplnit brankoviště tak, aby ještě stoupla naše konkurenceschopnost. Tomáše známe dobře, hodí se nám do týmu. Má výkonnost, je cílevědomý a pochází i z kraje. V minulosti u nás již působil,“ říká jednatel Dukly Bedřich Ščerban na adresu gólmana, jenž byl uplynulý ročník v polské lize statisticky nejlepší.

Tomáš Fučík začínal s hokejem v rodné Třebíči, v jejíž mládežnických kategoriích působil do sezony 2011/2012. Tehdy jakožto sedmnáctiletý mladíček nastoupil i za juniorku. O rok později již hájil červenožluté barvy v juniorské extralize, kde měl úspěšnost téměř 93% a s Duklou bojoval o postup do play-off. V dalším ročníku se juniorům již tolik nedařilo a museli hájit extraligovou účast v baráži. Psychicky těžké boje proti Vsetínu však Dukla zvládla na jedničku a Fučík měl v prolínací soutěži průměr inkasovaných branek pod dvě na zápas. Během dvou juniorských sezon jednou oblékl jihlavský dres, když 9.2.2013 za stavu 0:4 v Litoměřicích šel ve 33. minutě do branky místo Filipa Novotného a už neinkasoval.

Tím se jeho jihlavská kapitola na šest let uzavřela. Ročník 2014/2015 byl pro něj hodně turbulentní, spolu s Davidem Fečem totiž utvořil výbornou gólmanskou dvojici v juniorce Karlových Varů, která v MHL (juniorská obdoba KHL) válcovala ostatní týmy. Na čele bodování tehdejšího týmu i celé soutěže byl Matěj Zadražil, kterému zdatně sekundoval Tomáš Harkabus, mj. současní jihlavští hráči. Kvůli finanční nestabilitě, zejména z ruské strany, však musela karlovarská Vlčí smečka soutěž v půlce ledna opustit a hokejisté si hledali kluby, kde by dohráli konec sezony. Tomáš tehdy okusil tři nejvyšší české hokejové soutěže – extraligu (Liberec), první ligu (Benátky, jenž tehdy vedly ve čtvrtfinále nad Motorem 2:1 na zápasy) i druhou ligu (Sokolov). Tehdejší velký rozhovor o celé situaci si můžete přečíst i na webu Dukly.

Kdybyste se Tomáše Fučíka zeptali na konci sezony 2014/2015 na porovnání tří nejvyšších českých hokejových soutěží, jistě byste našli vhodného respondenta. Vždyť si je během krátkého časového období zachytal. Foto: archiv Tomáše Fučíka a HC Baníku Sokolov

V sezoně 2015/2016 naposled chytal v českém týmu, nikoliv však v českých soutěžích, když okusil ligu EBEL za Znojmo. Poté dva roky pokračoval v Polsku a v dresu JKH GKS Jastrzebie se zařadil mezi nejlepší gólmany soutěže. Některé tehdejší spoluhráče možná nyní opět potká, jelikož Jastrzebie je prvním soupeřem Dukly v nadcházející přípravě.

Během ročníku 2018/2019 prošel dvěma týmy. Do šesti zápasů naskočil za anglický tým Hull Pirates a poté okusil i slovenskou nejvyšší soutěž v dresu MšHK Žiliny. A opět šlo o těžkou zkoušku, jelikož Žilinští museli hájit extraligovou příslušnost v baráži. Ačkoliv měl Tomáš Fučík opět dobrá čísla (94,6% úspěšnost zákroků, 1,72 průměr inkasovaných gólů), zeleno-žlutí zakusili po osmnácti letech sestup z extraligy.

31.3.2014. Jihlavští junioři doma otočili zápas proti Vsetínu z 0:2 na 3:2 a radovali se ze záchrany juniorské soutěže. Úsměvy Erika Polívky (vlevo) a Tomáše Fučíka tak byly zcela pochopitelné! Foto: Josef Plechatý

Před uplynulou sezonou se vrátil do polské ligy, v týmu Lotos PKH Gdaňsk hrál mj. i s Vlastimilem Bilčíkem. Oba tehdy určitě netušili, že se nyní sejdou znovu v jednom týmu, Vlasta totiž zamířil do Dukly již v květnu. U Tomáše Fučíka se zdálo, že bude jakožto statisticky nejlepší gólman polské nejvyšší soutěže v Gdaňsku pokračovat, leč finanční problémy klubu v nelehké koronavirové době způsobily své. Tamní celek, jenž v sezoně vypadl ve čtvrtfinále, nedostal slíbené peníze od sponzorů a protože do konce června nevypořádal své závazky vůči hráčům, neobdržel od vedení polské nejvyšší soutěže licenci - více zde. Ačkoliv o Tomáše měly zájem i jiné české kluby, jeho kariéra bude nyní opět pokračovat v Jihlavě.

Tomáš Fučík

Post: Gólman
Výška / váha: 189 cm / 90 kg
Držení hole: Pravá
Uplynulý ročník:
Lotos PKH Gdaňsk (Polsko): 49 zápasů, v základní části 1,93 průměr inkasovaných branek a 93,4% úspěšnost zásahů.

Aktuální kádr HC Dukla Jihlava

Brankáři: Jan Brož, Tomáš Fučík, Ondřej Chaloupek, Filip Maláč
Obránci: Vlastimil Bilčík, Daniel Bukač, Jakub Černohorský, Adam Dvořák, Filip Eliáš (try-out), Daniel Kolář, Daniel Krenželok, Lukáš Mareš, Jan Strejček
Útočníci: Vítězslav Brož, Tomáš Čachotský, Patrik Čermák, Jiří Fronk, Tomáš Harkabus, Tomáš Havránek, Kryštof Hrala, Jakub Illéš, Tomáš Jiránek, Miroslav Juda, Peter Lichanec, Matěj Pekr, Michal Poletín, Josef Skořepa, Tomáš Urbanec (try-out), Matěj Zadražil.
Útočník Tomáš Chlubna trénuje s Duklou a čeká na výsledek draftu 2020. Ten však byl přeložen na podzim 2020.