Na mimořádném aktivu Chance Ligy se projednával nový herní model soutěže

14.08.2020 / KLUB

V pátek 14.8.2020 proběhl mimořádný aktiv všech klubů Chance Ligy. Věcí k řešení bylo poměrně hodně, zejména návrh nového hracího modelu Chance Ligy s ohledem na veškerá karanténní opatření ohledně pandemie koronaviru. Výkonnému výboru Českého hokeje bude předložen návrh, který počítá se základní částí na 51 zápasů a následnou devítikolovou nadstavbou. O konečném modelu rozhodne právě Výkonný výbor Českého hokeje.

Již během přípravného období na sezonu 2020/2021 docházelo u několika klubů k pozitivním testům členů družstva na koronavirus Covid-19, v důsledku čehož musela být příprava daných týmů přerušena a přípravné zápasy odloženy či zrušeny. Klub následně musel spolupracovat s příslušnou krajskou hygienickou stanicí, přijmout karanténní opatření a jít např. do dvoutýdenní karantény.

Dá se očekávat, že podobné situace budou nastávat i v průběhu nového soutěžního ročníku (nejen) Chance Ligy. Sezona 2020/2021 tak může být zásadně narušena tím, že zápasy nebude možné sehrát ve stanovených termínech a následně bude ubývat i náhradních termínů pro dohrání těchto utkání.

Podobná situace může nastat i během hlavního vrcholu sezony, tedy play-off. U některého z členů družstev ve vyřazovací části může dojít k pozitivnímu testování na koronavirus Covid-19 a klub tak bude muset jít do minimálně desetidenní (zkrácené) karantény. To by prakticky znamenalo ukončení dané série play-off s tím, že by mohlo postoupit družstvo bez odehrání jediného zápasu. Tím bude soutěž naprosto znehodnocena a nepostoupí tak družstvo s lepší výkonností, ale díky/kvůli tomu, že družstvo soupeře onemocní a nebude moct play-off dohrát. Nikdo však nedokáže předpovědět, jaká bude situace za týden, měsíc, tři měsíce apod.

Návrh nového herního modelu Chance Ligy 2020/2021

1. část – základní část:
Všechny týmy Chance Ligy se utkají tříkolově každý s každým, tedy každý celek odehraje dohromady 51 utkání (nasazení družstev bude provedeno dle umístění v minulém ročníku)
2. část – nadstavbová část:
Týmy umístěné po první části na 1. – 10. místě se utkají v nadstavbové části jednokolově každý s každým, což znamená dalších devět utkání pro každý celek (dohromady se základní části tedy 60 utkání). Body do nadstavbové části se budou přenášet ze základní části.

Další podmínky:
- Dojde-li k odložení zápasu z důvodu karanténního opatření, musí být toto utkání odehráno do 40 dnů od původního termínu, současně však nejpozději 5 dní před koncem příslušné části soutěže. Nebude-li tomu tak, rozhodne o výsledku zápasu Sportovně-technická komise Českého hokeje s přihlédnutím ke všem okolnostem
- do 2. části (nadstavbové části) mohou postoupit pouze týmy, které odehrají v první části (základní části) minimálně 50% utkání, tzn. 26 utkání
- právo postupu do Tipsport extraligy ledního hokeje má pouze tým, který odehraje v soutěži (tzn. základní část + nadstavbová část) minimálně 50% utkání, tzn. 30 utkání
- Chance Liga ročníku 2020/2021 nebude sestupová.

Nový ročník Chance Ligy začne v sobotu 12.9.2020. Hracími dny soutěže budou středy a soboty se čtyřmi vloženými pondělky. Soutěž bude mít tři přestávky – v době pořádání Karjala Cupu, Channel One Cupu a Švédských hokejových her. Konec základní části připadne na sobotu 20.3.2020. Nadstavbová část odstartuje o čtyři dny později, tedy ve středu 24.3.2020. Skončí o tři a půl týdne později; v sobotu 17.4.2020, kdy bude znám tým s právem postupu do extraligy.