Chtělo by to citlivější rozhodování ohledně opatření, říká Bedřich Ščerban

24.09.2020 / Vladimír Šťastný

Jednatel klubu HC Dukla Jihlava Bedřich Ščerban se postavil v tomto týdnu před redakční kameru, aby pohovořil o aktuální situaci v klubu. Ta není, zejména díky nepřehledné situaci ohledně nákazy COVID-19, zcela optimální.

Jaký vliv na hospodaření klubu tedy měla nedohraná sezona 2019/20? „Vlivy jsou dva, ekonomický a sportovní. Ten ekonomický se dá celkem přesně vyčíslit. Od 13. března do konce dubna, což je náš hospodářský rok, jsme přišli o částku 4, 4 milionu korun na straně příjmů. V době, kdy se vypnula ekonomika jsme vypnuli i klub,“ začal povídání jednatel. CZ LOKO Aréna v té době přestala jakoby existovat. Došlo k rozpuštění ledu, zaměstnanci byli doma na překážce v práci. Tím vším ušetřil klub něco přes dva miliony korun. „Ztráta na příjmové stránce tak byla za uplynulou sezonu asi dva miliony korun,“ vysvětlil Ščerban.

Co s takovou ztrátou? Jak ji nahradit? S pomocí přišel i majitel klubu Statutární město Jihlava, který na posledním zastupitelstvu vyčlenil pro Duklu finanční částku ve výši 1,5 milionů Kč (podobně tomu je i u FC Vysočina Jihlava - více zde. „Musím poděkovat městu Jihlava za tuto pomoc, která alespoň z části pomůže v rámci výpadku,“ dodal Bedřich Śčerban.

Autor videa: město Jihlava

Pokud se jedná o druhou stránku věci a tou je sportovní část, situace před sezonou taktéž nebyla jednoduchá. „Když už to vypadalo, že se vše rozjíždí a bude to v pořádku, přišly takové věci jako pozitivní test na koronavirus, povinná karanténa, odříkání zápasů. Sportovní příprava nebyla ideální,“ konstatoval jednatel.

Nicméně sezona se s určitými omezeními na stadionech rozběhla, Jenže minulý týden přišlo další omezení a to v podobě zákazu stání na stadionech. To se nesetkalo s pochopením a se vstřícností fanoušků. „Je potřeba si uvědomit, že tyto nařízení nevydává Dukla Jihlava, ale jde o nařízení ministerstva zdravotnictví a my máme povinnost se tím řídit. Snažíme se vyhovět liteře zákona a zároveň se snažíme co nejvíce zpříjemnit pobyt divákům na stadionu. Třeba poslední opatření na sobotní zápas s Ústím nad Labem jsem měl potvrzené ve čtvrtek večer. Během pátku jsme zajistili, aby ti, kdo měli koupenou permanentku na stání na tribuny A a F, mohli na své sektory na provizorní místa ne sezení,“ vysvětlil šéf Dukly, který je ve své funkci již od března 2008.

Ščerban přiznává i určité nedostatky, týkající se vstupu a koupě vstupenek na sezení pro děti a vysvětluje: „Prodej vstupenek běží softwarově, přeprogramování není zcela jednoduché, dělá ho pro nás jiná firma. To jsme narychlo nedali dohromady, ale uvidíme, jak se budou opatření vyvíjet, nicméně jsme připraveni řešit i tyto věci. Děkuji všem fanouškům, kteří na hokej přišli a pomáhají nám, byl bych ale mnohem raději, kdyby jich do budoucna chodilo ještě více.“ Jednatel potvrzuje, že nízké příjmy ze vstupného budou mít vliv na rozpočet klubů. „Dochází k propadům na straně příjmu ze vstupného a stále bojujeme s tím, abychom naplnili rozpočet. Jedná se o těžké období pro všechny, ale věřím, že ho důstojně překleneme,“ řekl Ščerban.

Situace ohledně pořádání sportovních akcí se může změnit se jmenováním nového ministra zdravotnictví Prymuly. A předpokládá se, že dojde spíše ke zhoršení podmínek. „Do jejich rozhodování nevidím, ale za sebe musím říci, že je třeba si uvědomit, že hokej jako sportovní odvětví je největším přispěvatelem do rozpočtu co se týče daní. Nejde jen o hráče, ale hokej zaměstnává mnoho lidí a v návaznosti na něj je zainteresovano několik dalších odvětví. Chtělo by to citlivější rozhodování ohledně opatření,“ zakončil Bedřich Ščerban.

Slovo jednatele: Bedřich Ščerban o současné situaci v Dukle

Autoři videa: Tomáš Lysý, Vladimír Šťastný