Nařízení přichází tak nekoordinovaně, že vůbec nevím, kdy se soutěž rozjede, říká Viktor Ujčík

23.10.2020 / Tomáš Lysý

Jihlavští hokejisté sice přestáli karanténu, nicméně na led přesto vyjet nemohou. Nařízením vlády jsou přerušené veškeré hokejové soutěže včetně tréninku na stadionu. A protože v Kraji Vysočina aktuálně není jediný stadion, kde by se dalo trénovat pod širým nebem (což je naopak povoleno), využívá Dukla prostory před CZ LOKO Arénou a stadion hokejbalového klubu SK Jihlava. „Snažíme se o všeobecnou přípravu, aby se kluci hýbali, něco dělali a udržovali se. Letní přípravu jsme měli dobrou a také začátek sezony byl slušný. Je hrozně těžké se s tím vším popasovat. Ale zatím nás neopouští dobrá nálada a doufám, že to vydrží,“ povídá hlavní trenér A-týmu Viktor Ujčík.

Hned třikrát vyhrál mistrovství světa v ledním hokeji. Má tituly z české ligy i z finské Liigy. Kdekoliv hrál, byl ústřední postavou týmu. Zkušeností má na rozdávání, navíc je vyhlášeným hokejovým sympaťákem. Současný stav ale nepamatuje. Hlavní trenér A-týmu Viktor Ujčík tak vůbec netuší, kdy by se on i jeho svěřenci mohli vrátit k práci, kterou dělají a mají jí rádi. Tedy k hokeji. „Vůbec nevím. Sami asi všichni vidíme, že nařízení vlády přicházejí tak živelně a nekoordinovaně, že nikdo neví, co bude za den nebo za týden. Vždycky se řekne, že nařízení budou nějakou dobu. Jenže přijde změna, protože se řekne, že vše vypadá hůře a to se potvrdí… Já sám jsem v očekávání a pořád věřím v nějaký selský lidský rozum. Že situaci konečně převezmeme do svých rukou a budeme si naše osudy řídit sami,“ doufá osmačtyřicetiletý kouč.

Současné období, které se táhne od března, určitě ještě nezažil. Nejprve přišlo březnové předčasné zrušení soutěží. V srpnu vystavil A-týmu stopku koronavirus, respektive pozitivní nález a následná karanténa. Když se soutěž rozjela a Dukla jí začala výborně, přišla další karanténa. Než se z ní Áčko Dukly dostalo, rozhodla vláda vzhledem k velkému nárůstu nakažených, že nouzovým stavem přerušuje soutěže. Nemůže se ani trénovat na hokejových stadionech, pokud tedy haly nejsou bez střechy pod otevřeným nebem. „Je pravda, že tohle jsem určitě nezažil. Ale musíme se s tím poprat. Chceme, aby kluci byli nějakým způsobem připravení, i když nevíme, na kdy je připravujeme. Protože situace ja taková, že nevíme, kdy nám povolí trénovat na stadionu. Snažíme se o všeobecnou přípravu, aby se hráči hlavně hýbali, něco dělali a udržovali se. Letní přípravu jsme měli dobrou a i začátek sezony byl slušný. Je hrozně těžké se s tím popasovat. Ale zatím nás neopouští dobrá nálada a doufám, že to vydrží,“ hlásí odchovanec jihlavského klubu.

Foto: Nela Dittrichová

A hokejbalový zápas na stadionu SK Jihlava to jen potvrzoval. Třeba u Matěje Pekra, který se v probíhající sezoně i přes mnoho střeleckých pokusů zatím gólově neprosadil, ale s tenisovým míčkem při hokejbalu střelecké prokletí zlomil. Alespoň tedy ve srandamači. „Proběhly hlášky typu, že když to Pekymu konečně začalo střílet, tak se nemůže hrát. Doufáme, že mu to vydrží do zbytku sezony. A až to bude dovolené, tak začne dávat góly, které od něj čekáme,“ usmívá se Viktor Ujčík.

Současná situace není jednoduchá jen pro trenéry a hráče. Své by mohl povídat jednatel klubu Bedřich Ščerban, který měl s hráči a trenéry během pátečního dopoledne rozhovor. „Je to těžké nejen z pohledu, že nevíme, kdy budeme hrát. Ale hlavně z toho pohledu, že na účtu Dukly svítí jedna velká nula a kluci nedostávají peníze. Měli jsme rozhovor s panem jednatelem Ščerbanem. Ten říkal, že bohužel žádné peníze nejsou a uvidíme, jestli nějaké budou. Doufáme, že nějaká podpora přijde ze Sportovní agentury, že na peníze budeme moct sáhnout a klukům zaplatit nějakou část mzdy,“ sděluje otevřeně Viktor Ujčík. „Když se podívám na jejich náladu a nasazení, tak to na “hobíky“ byla celkem slušná záležitost,“ neztrácí dobrou mysl hlavní trenér Dukly.

Po sportovní a zápasové stránce se nabízí srovnání třeba s ostatními evropskými zeměmi, kde profesionální soutěže pokračují. Netřeba chodit daleko. Ve Slovensku vzhledem ke kritickému nárůstu nakažených lidí zavedli zákaz vycházení (a další věci, tzv. lockdown), přitom sport pokračuje. „Tak asi mají rozum a asi vědí, že když máme promořený hokej takovým způsobem, jakým máme, by nic nemělo brátnit tomu, abychom my spustili naše soutěže také. U nás v Dukle, vyjma snad tří hráčů a jednoho člena realizačního týmu, jsem si covidem prošli a určitě máme vytvořené protilátky. Bohužel tohle nemáme ve svých rukou a byli bychom rádi, aby se i do politiky dostala logika,“ říká naprosto otevřeně Viktor Ujčík. Jenže co si pak má lid myslet o tom, když člověk stojící za současnými tvrdými opatřeními, ministr zdravotnictví Roman Prymula, si během středeční noci vyjde bez roušky do restaurace, které přitom mají být zavřené… „Myslím si, že nevypadám překvapeně, ne? Že tyto lidi dělají takové věci… Mně to k němu naprosto úplně pasuje. Když se takový člověk nebojí koronaviru, tak asi ví, proč se ho nebojí. Byl bych rád, aby i ostatní lidi pochopili, že to není tak strašné, jak se prezentuje,“ povídá na závěr hlavní trenér Dukly a velký kritik současných poměrů.

V úplně poslední větě pak nezapomene vzkázat něco pro fanoušky: „Pozdravuju všechny fanoušky a doufám, že Vás všechny uvidím na zimáku.“ Také doufáme…

Viktor Ujčík o přerušení soutěže a o současné situaci

Autor videa: Tomáš Lysý