Někde v hale Globen je zamrzlý můj zub, směje se Jiří Cihlář

16.11.2020 / Tomáš Lysý

Je to již dvaadvacet let, co Dukla naposledy nastoupila v nějaké významné evropské hokejové soutěži proti tehdejším nejlepším týmům starého kontinentu. V sezoně 1998/1999 si Jihlava vyzkoušela Evropskou hokejovou ligu (EHL) a hrála poměrně vyrovnané partie s Jokeritem Helsinki, Djurgårdenem a Eisbärenem Berlín. „Mohli jsme si zahrát a nebyli jsme pod tlakem. Zahráli jsme si dobré zápasy s takovými týmy, jenž patřily ke špičce Evropy. S odstupem času to člověk bere jako parádní věc, kterou si tehdy ani neuvědomoval,“ vrací se ke vzpomínkám ve druhé části čtyřdílného seriálu bývalý výborný útočník Dukly Jiří Cihlář.

Zvuční soupeři, slušné výkony, ale možná chyběly síly

Jak už bylo uvedeno v první části seriálu při rozhovoru s Lukášem Sáblíkem, Dukla nehrála vůbec špatný hokej. Do Evropské hokejové ligy (EHL) šla až jako devátý tým z české nejvyšší hokejové soutěže ročníku 1997/1998, protože hodně lépe umístěných týmů účast odmítlo, ovšem na výkonech červenožlutých to znát nebylo. „Naší první reakcí byl docela takový šok, že budeme hrát Evropskou hokejovou ligu. Tedy aspoň za mě to bylo docela překvapení. Ale s odstupem času jsme byli určitě rádi. Zahráli jsme si dobré zápasy a s takovými soupeři se nehraje každý den. Bylo to určitě pozitivní. Dobré haly, dobří protihráči. Naše výkony šly nahoru, neměli jsme co ztratit. S odstupem času to hodnotím více pozitivně,“ začíná úvod rozhovoru Jiří Cihlář.

Někdejší spoluhráči Lukáš Sáblík (vlevo) a Jiří Cihlář zavzpomínali na účast Dukly v Evropské hokejové lize sezony 1998/1999. Foto: Tomáš Lysý

Slovní spojení „neměli jsme co ztratit“ bylo právě pro danou sezonu hodně důležité. Zatímco v Evropě mohla Dukla jen překvapit, doma mohla hodně ztratit. A to se také v konečném účtování potvrdilo. „V Evropské hokejové lize jsme nebyli pod tlakem, naše vystoupení bylo uvolněné a mohli jsme si zahrát. To byl hlavní rozdíl oproti extralize, kde se nám nedařilo. EHL byla úplně jiná soutěž. Asi v nás něco tenkrát bylo, ale bohužel pak ve finále byla sezona špatná,“ říká hokejista, který v sezoně 1993/1994 nosil v Dukle kapitánské C. „Když se nám v extralize nedařilo, byl stres a tlak. V hokejové lize jsme se mohli předvést od nuly a navíc nás hecovali i zvuční soupeři. Možná jsme cítili, že kádr asi nebude úplně top, ale s odstupem času si myslím, že naší účast každý kvitoval. Ale v extralize jsme to nepotvrzovali a nevím, čím to bylo. Pak jsem si říkal, že nás cestování spolu s úzkým kádrem trošku vykolejilo v domácí soutěži. V EHL se nám relativně dařilo, ale pak nám možná chyběly síly v extralize,“ myslí si Jiří Cihlář.

Do Finska a Švédska se tehdy letělo aeroplánem a jihlavský útočník, na rozdíl jiných svých spoluhráčů, už s tímto dopravním prostředkem zkušenosti měl. „Je to už dvaadvacet let a ty lety si nemohu moc vybavit. Byl jsem v reprezentacích, nalétáno už jsem něco měl a přišlo mi to normální. Pro někoho to ale byla možná nová zkušenost. Naopak do Berlína jsme jeli autobusem po zápasu na Slavii,“ vybavuje si podzim roku 1998. „Akorát skrz extraligu byla únava z cestování a ze zápasů. Nebylo přece jen tolik výher a když se vyhrává, tak to jde lépe. Snažili jsme se a do poslední chvíle se drželi, ale většinou jsme o gól nebo o dva prohráli a v extralize to navíc bylo horší. Kdybychom vyhrávali, tak by nás to možná nakoplo více,“ tuší útočník, který jako jeden z mála Duklu po sestupu neopustil a odehrál ještě následující prvoligovou sezonu, kde v neúspěšné baráži proti Vítkovicím dal ve čtyřech utkáních dvě branky a na jednu nahrál.

Poměrně cenný artikl – puk Dukly z Evropské hokejové ligy 1998/1999. Foto: Chris Habegger

Krásné haly, zub v Globen Areně a marketing Otakara Janeckého

Také Jiřího Cihláře okouzlily nádherné stadiony, na kterých se hrálo. Tehdejší hokejové skvosty, které i dnes po dvaadvaceti letech patří ke krásným hokejovým chrámům, utkvěly v paměti asi více jihlavským hokejistům. „Určitě jsme koukali. V Berlíně nebyla až tak nějaká extra aréna. Ale ve Stockholmu měla stáří snad jen deset let. Ta stavba je nádherná, koukali jsme a byli docela vyjevení. Šlo o nejlepší haly v Evropě, navíc Hartwall Arena byla opravdu nová, parádní. A to zázemí. Měla krásné modré sedačky, Globen byl zas celý červený. Prostě jako v divadle…,“ usmívá se bývalý vynikající útočník, který se věnuje trénování jihlavské hokejové mládeže a v CZ LOKO Aréně provozuje obchod s hokejovým vybavením. A hned si vybavuje jednu historku. „Vzpomínám si, že mi při zápasu proti Djurgårdenu v hale Globen jeden Švéd vyrazil hokejkou zub. Po zápasu jsem se ho snažil někde najít, aby mi ho přilepili zpátky. Ale samozřejmě jsem ho tam nenašel. Někde je tam asi zamrzlý,“ směje se „Cihlička.“

Ještě jedna příhoda se mu vybaví, ovšem tentokrát nikoliv ze švédského architektonického skvostu, ale z finské Hartwall Areny, kde válel legendární český útočník Otakar Janecký. Toho si fanoušci Jokeritu Helsinki prakticky hned zamilovali. „Bylo vidět, že tam měl dokonce i fanklub a fanoušci ho vyvolávali. Byla to bez diskuze obrovská persona a oni ho uměli prodat. Nepřišlo mi, že v té době by u nás tak dobrého hráče vychválili a udělali mu tak perfektní reklamu. Dokázali ho ocenit. Tady byli taky výborní hráči, ale člověk na našich stadionech neviděl, že by někoho takhle vzývali, jako Otu Janeckého v Jokeritu,“ usmívá se Jiří Cihlář.

Nahoře hala Globen, dole Hartwall Arena. Zdroj: Wikipedia, Tripadvisor

Ať je možnost porovnání s NHL a KHL

Vzpomínky na jihlavské vystoupení v Evropské hokejové lize tak samozřejmě Jiří Cihlář někde v paměti má. „Viděli jsme spoustu dobrých týmů a zahráli si proti nim. Nevím ani, kolik přišlo lidí, ale myslím si, že nějací přišli. Byly to neocenitelné zkušenosti,“ shrnuje v pár větách jihlavské vystoupení proti třemi evropským celkům, na které se do ochozů Horáckého zimního stadionu přišlo podívat průměrně 2300 diváků/zápas. Všechno je ale překryté hořkým sestupem o patro níže na sedm zápasů proti Znojmu. „Když se sejdeme, tak na Evropskou ligu vzpomeneme. S odstupem času to člověk bere jako parádní věc, kterou si tehdy ani neuvědomoval, že se podíval do špičkových klubů Evropy. Ale i když jsme hráli EHL, je to vzpomínka spojená se sestupem. Sezonu mám v hlavě takovou, že byla sestupová, takže negativní vzpomínka. Nikoliv ne Evropskou hokejovou ligu a na zápasy v ní, ale na sezonu celkovou, která vyzněla špatně, katastrofálně,“ ví moc dobře hokejista, který v červenožlutém dresu odehrál 511 utkání!

Do budoucna by byl Jiří Cihlář rád, kdyby se současný nástupce evropského hokejového klubového měření, tedy Champions Hockey League, ustálila. A také aby bylo možné nějaké porovnání. Například aby měl vítěz hokejové Ligy mistrů možnost změřit síly s vítězem Kontinentální hokejové ligy a slavné NHL. „Je to o tradici, která se těžko buduje. Těžko srovnávat hokejovou Ligu mistrů s fotbalovou Champions League. Ta hokejová má navíc pořád nějaké mouchy a její letošní ročník byl pozastavený, zrušený. Ale srovnání evropských hokejových klubů by mělo být. A třeba i s NHL. Pořád je to něco pro fanoušky a vítězové KHL a hokejové Ligy mistrů by si to měli rozdat s vítězem KHL. Jde o srovnání a pro lidi by to bylo parádní,“ uzavírá rozhovor Jiří Cihlář.

Dukla 2020: Vzpomínky Jiřího Cihláře na Evropskou hokejovou ligu 1998/1999

Autor videa: Tomáš Lysý


HC Dukla Jihlava v Evropské hokejové lize 1998/1999

Skupina A – základní část:

Eisbären Berlin – HC Dukla Jihlava 4:2 (0:1, 1:0, 3:1)
Branky a nahrávky: Cowie, Hede, Corriveau, Goveradis - 3:07 Polcar (Cihlář), 56:11 Cachnín

Jokerit Helsinki – HC Dukla Jihlava 4:3 (1:2, 1:1, 2:0)
Branky a nahrávky: Kauppila 2, Niemi, Lind - 4:51 Divíšek (Morava), 7:10 Padělek (Polcar, Mejzlík), 28:02 Svoboda (Melenovský)

HC Dukla Jihlava – Djurgårdens IF 5:2
Branky a nahrávky: Mokrejš 2, Cachnín, Polcar, Mejzlík - T. Johansson, Eklund

Djurgårdens IF – HC Dukla Jihlava 4:1 (2:1, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: Knutsen 2, M. Johansson, Berglund - 10:21 Mokrejš (Morava)

Dukla Jihlava – Jokerit Helsinki 2:4 (0:3, 0:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 44:29 Vlk (Matějovský), 56:11 Hodek (Vlk) - Juhlin, Saarela, Nuutinen, Lind

HC Dukla Jihlava – Eisbären Berlin 2:4
Branky a nahrávky: Pípa, Klobouček - Wahlberg 2, Steen, Karlsson

Konečná tabulka skupiny A:

1. Eisbären Berlin    6 – 3 2 0 1 - 21:15  13
2. Jokerit Helsinki   6 – 4 0 1 1 - 20:17  13
3. Djurgårdens IF     6 – 2 1 0 3 - 16:18   7
4. HC Dukla Jihlava   6 – 1 0 0 5 - 15:22   3