Do Dukly přichází havlíčkobrodský útočník Richard Cachnín

18.01.2021 / Tomáš Lysý

V jihlavském kádru se po devatenácti letech opět objeví jméno Cachnín. Do Dukly totiž přichází dvacetiletý forvard Richard Cachnín mladší, který je synem Richarda Cachnína, jenž hrával za Duklu na přelomu tisíciletí. Šikovný dvacetiletý hokejista podepsal ve čtvrtek 14. ledna smlouvu a připojí se tak k jihlavskému kádru. Opora havlíčkobrodského hokeje si tak opět bude moct zahrát hokej, jelikož druhá liga je kvůli současnému stavu přerušená a nevypadá to, že se v dohledné době rozjede.

„Richard nám byl doporučen a nabídnut Havlíčkovým Brodem. Takhle přesně bylo míněno Memorandum podepsané mezi kluby Kraje Vysočina o spolupráci. Jde o první rok spolupráce, ještě potřebujeme doladit jednotlivé body a dovést je do funkčnosti, ale jedním z bodů je snaha o udržení talentů v kraji a omezení odchodu hráčů do jiných krajů. Ríšu známe, měli jsme ho na krajských srazech a akcích. Zájem o něj jsme měli i dříve, ale až nyní to vyšlo,“ sděluje jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban.

Richard Cachnín se narodil 5. prosince 2000. Po vzoru svého otce, který za Duklu odehrál čtyři sezony (1998/1999 – 2001/2002) a nastoupil ke 173 zápasům, se dal na hokej. Patří mezi několik málo hokejistů, kteří se účastnili hned dvou ročníku Mezinárodní česko-finské hokejové školy. V roce 2012 byl ve Finsku, o rok později v Jihlavě. V sezoně 2014/2015 poprvé naskočil za mladší dorost Havlíčkova Brodu a 23 body ve 24 zápasech pomohl týmu k postupu do nejvyšší soutěže.

Richard Cachnín během kempu Mezinárodní česko-finské hokejové školy 2013 v Jihlavě. Foto: Lukáš Vrábel/Kenjishotbook

Sezona 2017/2018 byla pro Richarda Cachnína extrémně vydařená. V extralize staršího dorostu měl průměr téměř bodu a půl na zápas, když ve 47 utkáních nasbíral 69 bodů (17+52) a poprvé nastoupil i ve druhé lize za seniory BK Havlíčkův Brod. O rok později už byl oporou juniorského týmu a přidal dalších sedm zápasů za A-tým, z toho šest v play-off. Loni řádil nejen ve druhé lize juniorů, kde měl 68 bodů (25+43) v pouhých 26 zápasech, ale především v A-týmu. Dvacetiletý hokejista oslavil svůj premiérový gól za A-tým Havlíčkova Brodu, nakonec jich ve 41 zápasech vstřelil dvanáct a přidal jednadvacet asistencí. Celý soutěžní ročník, nakonec zrušený koronavirem, zakončil s bilancí 67 zápasů, 101 bodů (37+64).

Šikovný hokejista samozřejmě zaujal i týmy z české nejvyšší hokejové soutěže, ovšem zůstal v Havlíčkově Brodě. Letos se bohužel vinou pandemie koronaviru odehrálo z druhé ligy jen pět zápasů, ve kterých Ríša pomohl svému týmu třemi brankami a dvěma asistencemi. Nyní tak opět bude moct nastoupit k soutěžnímu zápasu.

„Věřím, že je to začátek hlubší a dlouhodobější spolupráce. Ta fungovala ze strany Dukly směrem k nám po celou sezonu skvěle, když nám výrazně pomáhali Ondřej Chaloupek s Kryštofem Hralou. Teď chceme, aby byla pomoc vzájemná. Je to výsledek naší práce s trenérem Konečným. Nechceme se spokojit s druhou ligou a chceme pracovat dál. Zároveň je to motivace pro všechny kluky, že si mohou výkony v Brodě vybojovat šanci v první lize,“ zmiňuje manažer havlíčkobrodského A-mužstva David Kozlík mladší.