Proti Kladnu musíme zlepšit proměňování šancí, ví Joshua James Mácha

11.04.2021 / Tomáš Lysý

Letošní sezona je pro Joshuu Jamese Máchu hodně speciální. Zdálo se, že nejvíce šancí bude dostávat v juniorce Olomouce, kde měl 11 bodů za devět zápasů. Zahrál si i za olomoucký A-tým. Vyzkoušel si i několik zápasů za Duklu a když to vypadalo, že s vyřazením Olomouce mu sezona skončila, objevil se opět v Jihlavě. S parťáky z jihlavské kabiny se radoval z postupu do semifinále a nyní i finále. „Na kluky v Jihlavě jsem se zase těšil. Jsem rád, že tady zase mohu po dlouhé době být. A vzhledem k současné situaci jsem rád za každou příležitost, kdy mohu hrát,“ váží si rozhodujících zápasů sezony v dresu Dukly.

V Jihlavě se objevil po druhém čtvrtfinálovém utkání proti Litoměřicím. K přesunu došlo poměrně rychle. „Nevěděl jsem, že půjdu hrát za Duklu. Pan Fürst (generální manažer Olomouce – pozn. aut.) volal panu Ujčíkovi, jestli by bylo v Jihlavě volné místo, ale tehdy bylo plno. Ale pak se někteří jihlavští hráči zranili a pan Ujčík mi zavolal, že by chtěl, abych v Dukle zase hrál,“ hlásí mladý hokejista, jenž tak ve třetím čtvrtfinále v Kalich Aréně znovu rychle naskočil do zápasového tempa. „Před tím jsem dlouho nehrál. Byl to pro mě první soutěžní zápas po měsíci a půl a bylo to hodně ostré. Ale jsem rád, že jsme Litoměřice zvládli, že jsme pak porazili i Vsetín a budeme hrát finále,“ usmívá se česko-kanadský plejer.

Přitom v pátém čtvrtfinále, kdy se začala série lámat ve prospěch Dukly, inkasoval od bijce Jana Výtiska tvrdý hit, avšak zřejmě čistý. Proto šestý a rozhodující sedmý zápas sledoval jen jako divák. „Po tom hitu jsem byl trošku otřesený, tak mi dal trenér pár dnů volno. Nyní jsem naprosto v pohodě,“ ujišťuje mladý hokejista, který v následné semifinálové sérii proti Vsetínu už od začátku doufal, že se Dukle povede postoupit do bojů o Tipsport extraligu ledního hokeje. „Věřil jsem v to už od začátku série. Viděl jsem, jak jsou kluci na čtvrtý zápas natěšení. Proto jsem čekal, že semifinále urveme na naší stranu,“ říká se zdravou dávkou sebevědomí.

Radost Joshuy Jamese Máchy po vítězném prvním semifinále proti Vsetínu, které bylo v kontextu celé série extrémně důležité. Foto: Markéta Křížová

Nyní čeká jihlavské hokejisty rozhodující krok k návratu mezi tuzemskou extraligovou smetánku, který se Dukle povedl před čtyřmi lety v baráži. Prolínací soutěže se tentokrát hrát nebude, vítěz finále postoupí přímo do nejvyšší soutěže. Stejné cíle mají i kladenští Rytíři, kteří po roce v Chance Lize chtějí zpět mezi elitu. „Soupeře můžeme překvapit tím, jak máme dobrou partu. A také bojovností, kterou jsme předvedli proti Vsetínu,“ myslí si Joshua James Mácha a přidává další aspekt. „Budeme muset proměňovat šance, které si vytvoříme. Ačkoliv jsme sérii proti Vsetínu ubojovali, tak jsme si vytvořili nějaké šance, které jsme měli proměnit a nevyšlo to. Tohle musíme zlepšítk“ ví Josh, že ve finálové sérii by každá neproměněná šance mohla Duklu hodně mrzet.

Joshua James Mácha během semifinálové série proti Vsetínu. Foto: Markéta Křížová

V lednu čerstvě devatenáctiletý hokejista věří i v to, že se zlepší jeho produktivita. Zatímco během základní části zapsal za Duklu v šesti zápasech pět bodů (3+2), během sedmi utkání ve vyřazovací části na první body čeká, ačkoliv šance na vstřelení branky měl. „Snad se to zlepší, schovávám si to na správný okamžik,“ zůstává optimistou šumperský rodák a na závěr opět vyzdvihuje skvělou partu v jihlavské kabině. „Vzhledem k situaci, jaká panuje, jsem rád za každý okamžik, kdy mohu hrát. Na kluky v Jihlavě jsem se těšil a jsem rád, že tady zase po dlouhé době mohu být,“ uzavírá rozhovor mládežnický reprezentant.

Joshua James Mácha o vyřazovacích bojích Dukly a o nadcházejícím finále

Autor videa: Tomáš Lysý