Pokud vyhrajeme finále, tak extraligu prostě hrát budeme, říká jasně Bedřich Ščerban

14.04.2021 / Tomáš Lysý

Po postupu Dukly Jihlava do finále play-off Chance Ligy se množí otázky z řad fanoušků a odborné hokejové veřejnosti, zda by Dukla v případě úspěšně zvládnutého finále hrála nejvyšší soutěž. Vítěz Chance Ligy má totiž právo účasti v Tipsport extralize ledního hokeje a pokud splní licenční podmínky, může extraligu hrát. Jednatel klubu Bedřich Ščerban se k tomuto tématu vyjádřil v tradičním slovu jednatele. „Tuto otázku dostávám často, i v mailech. Vůbec nechápu, jak někoho může napadnout ptát se mne, jestli bychom chtěli extraligu hrát. Pokud se nám podaří vyhrát čtyři zápasy finále a postoupit, tak příští rok budeme prostě extraligu hrát. Tak to bude,“ podává jasnou odpověď šéf Dukly. V rozhovoru se vyjadřuje jak k dalším věcem ohledně případného postupu a dále se ohlíží za vítězným čtvrtfinále a semifinále.

Ve čtvrtfinále play-off Chance Ligy měla Dukla hodně namále. Po první výhře se Litoměřice dostaly ke třem vítězstvím v řadě a měli Jihlavu prakticky na lopatkách. „Před Litoměřicemi je nutné smeknout klobouk. Soupeř na nás a na naší hru po prvním zápase dokázal najít recept. Dostali jsme se do situace, kdy jsme prohrávali 1:3 na zápasy a bylo hodně těžké se zvednout. Vidím pozitivně, že tým se nevzdal, ukázal charakter, šel dál, bojoval a dokázal sérii překlopit. To je moc fajn. Ukázalo se, co se projevuje celou sezonu: že tým má charakter a vytvořila se dobrá parta, která si jde za svým cílem,“ těší Bedřicha Ščerbana, ovšem i jemu nebylo v sérii úplně nejlépe. Vždyť za nepříznivého stavu 2:3 na zápasy byla Dukla dvě minuty od vyřazení, v šestém zápasu totiž v závěru prohrávala 1:2. „Byli jsme kousek před ukončením sezony. Je to sport a na něm je krásné, že se takové věci dějí. Že se na poslední chvíli výsledek může překlopit. Vidím rozhodující moment, že když jsme zvládli zmiňovaný šestý zápas, tak se nám podařilo zvládnout celou sérii,“ domnívá se šéf klubu.

Semifinále už byla jiná kávička. Dukla vyřadila Vsetín poměrem 4:0 na zápasy, ovšem dvě utkání se rozhodovala až v samostatných nájezdech. Základ byl položen prvním utkáním, ve kterém Jihlava prohrávala 1:3, ale dokázala v posledních deseti minutách vyrovnat a urvat první bod v sérii. „I když to vypadá na hladký postup, tak dva zápasy šly do penaltového rozstřelu. A v něm nevíte. V prvním utkání trefil soupeř břevno a pár milimetrů rozhodlo o tom, kdo vyhraje. Opět se ukazuje, že to, co lidi baví na sportu, jsou třeba takové nečekané a dramatické chvíle, které dělají ze sportu celosvětový fenomén,“ říká držitel Zlaté hokejky pro nejlepšího hokejistu ČR.

Nyní přichází na řadu velké finále. Jihlava se opět utká proti Kladnu, které je za posledních šest sezon „tradičním“ vyřazovacím soupeřem. Dukla změří s Rytíři síly v play-off během šesti ročníků již počtvrté, k tomu baráž 2018… „Ono to ani jinak nejde, když může postoupit jen jeden, tak se vždycky musíme potkat,“ usmívá se jednatel klubu, který finálové zápasy vyhlíží s velkým očekáváním. „Moc se těším. Finálové zápasy jsou plné emocí a napětí. Věřím tomu, že stejně jako doteď budeme sledovat atraktivní hokej. Že to bude pro diváky něco, na co se budou moct těšit, užívat si sledování zápasů. Byl bych rád, kdybychom poslední krok v sezoně zvládli a na úspěšný ročník přidali třešničku na dortu,“ přál by si Bedřich Ščerban.

Oba týmy tak dělí od vysněné Tipsport extraligy ledního hokeje jen čtyři vítězství. Před finále kolují různé zvěsti, že Dukla nemůže postoupit, že kvůli nadcházející rekonstrukci stadionu nebude mít kde hrát. Na to podává klubový boss jasnou odpověď: „Tuto otázku dostávám často, i v mailech. Vůbec nechápu, jak někoho může napadnout ptát se mne, jestli bychom chtěli extraligu hrát. Pokud se nám podaří vyhrát čtyři zápasy finále a postoupit, tak příští rok budeme prostě extraligu hrát. Tak to bude,“ hlásí důrazně Bedřich Ščerban, jenž má připraveny i případné alternativy, kde by se nejvyšší soutěž za předpokladu splnění licenčních podmínek hrála. „CZ LOKO Aréna splní licenční podmínky. Do doby, než se bude stadion bourat, můžeme hrát tady. Už máme vypracované varianty, kde bychom hráli po dobu bourání stadionu tak, abychom prošli licenčními podmínkami. Ve variantách chybí dodělat spousta práce a musíme komunikovat i se svazem. Varianty jsou na stole, ale je zatím předběžné o nich mluvit,“ nechce předbíhat odchovanec jihlavského hokeje, jenž ve své době úspěšně reprezentoval Českou republiku na mistrovství světa a olympijských hrách.

Další otázkou jsou i finance. Nejvyšší soutěž je výrazně finančně náročnější než Chance Liga, kterou Dukla od sestupu v roce 2018 aktuálně hraje třetí sezonu v řadě. „Nepovažuji finance za alfu a omegu na tomto světě. Kdybychom porovnaly rozpočty týmů působících v extralize v prvním roce po jejich postupu, tak určitě nebudeme nejbohatším klubem. Byli bychom někde ve středu. Jsem přesvědčen, že se dá sport dělat ekonomicky celkem obstojně,“ polemizuje nahlas Bedřich Ščerban. „Fanoušci vlastně ví, čím jsme si tuto sezonu prošli. Je to také o komunikaci s hráči. Být k nim otevřen a říct jim možnosti. Kluci jsou pak schopní vnímat realitu. Vidí, že na zápasy nemohou chodit fanoušci a že klub celkově tratí na příjmech. Stoprocentně zase budeme držet pohromadě. Když postoupíme, tak si kluci zaslouží zahrát si extraligu. S tím můžeme počítat a s tím do finále jdeme,“ doplňuje bývalý vynikající obránce.

Ve finále nevidí Kladno jako velkého favorita, jak sdělují některá média nebo jak se jde dočíst z článků. Zároveň si považuje také toho, že hráče utužily i brigády během října, kdy byl klub v ekonomických problémech a sportování bylo navíc vinou nouzového stavu a pandemie přerušeno. „Hráči poznali, jaké je štěstí, když člověk může dělat zaměstnání, které ho baví a které je jeho koníčkem. Mohlo to posilnit naší vnitřní touhu a spokojenost, že můžeme dělat to, co nás baví a co je naším koníčkem. Ostatně tak to řekl i legendární útočník Jan Klapáč. Vím, že odborná veřejnost favorizuje Kladno, nicméně není to na procenta 90 ku 10. Kladno je favoritem, ale s mírnější převahou, než jak se všeobecně předkládá. A pak na ledě rozhodují i jiné věci. Jdeme do série sebevědomí a s vírou v úspěch,“ uzavírá rozhovor Bedřich Ščerban.

Slovo jednatele: Bedřich Ščerban o play-off a o případném postupu do TELH

Autor videa: Tomáš Lysý