O postupujícím do Extraligy se rozhodne ve čtvrtek na Kladně

28.04.2021 / Vladimír Šťastný

Poslední sedmý duel finále play-off Chance ligy mezi týmy Rytíři Kladno a HC Dukla Jihlava rozhodne o postupujícím do nejvyšší české hokejové soutěže Tipsport extraligy ledního hokeje. Dukla se proti silnému soupeři statečně pere a platí, že doposud všech šest zápasů vyhrál venkovní tým. Bude tato série v sérii platit i nadále? Karty se budou odkrývat ve čtvrtek 29. dubna od 17 hodin, kdy na kladenském ČEZ stadionu bude vhozeno úvodní buly. Zápas můžete sledovat přímým přenosem na programu ČT sport, dále na textových onlajnech nebo s permanentkou zdarma na webu hokejkaTV. A pokud budete mít štěstí, budete moci sledovat utkání přímo v kladenské hale - více info zde.

Po šesti duelech mezi Rytíři a Duklou je stav nerozhodný 3:3 na zápasy a zajímavé je, že všechny dosavadní duely, které se odehrály, se staly kořistí hostujících týmů. Dukla nejprve na Kladně zvítězila 4:3 po prodloužení a potom 4:1, Kladno v Jihlavě zvítězilo 5:2 a ve čtvrtém duelu 2:1 po prodloužení.

Psychická výhoda Kladna ze srovnání stavu na ledě soupeře se poté neprojevila. Pátý zápas na Kladně urvala Dukla pro sebe poměrem 2:1. V šestém duelu v CZ LOKO Aréně tak měla Dukla postupový mečbol, který zůstal neproměněn. V Jihlavě totiž zvítězili Rytíři 3:1. Pokud by se tato tradice měla udržet i nadále, příznivci Dukly by se jistě nezlobili, neboť výhra na Kladně by družinu vedenou trenéry Viktorem Ujčíkem a Karlem Nekvasilem posunula do nejvyšší české soutěže pro nadcházející sezonu 2021/22.

Jihlavští hokejisté již letos mají se sedmým zápasem zkušenosti, v dramatické čtvrtfinálové bitvě totiž udolali Litoměřice v rozhodujícím sedmém špílu 3:1 a postoupili do semifinále. Nyní jedou k rozhodujícímu utkání na led soupeře. A bude se jednat již o třetí rozuzlení v posledním možném utkání mezi těmito soupeři za posledních šest let. Ve čtvrtfinále play-off 2015 urvala rozhodující sedmý zápas doma Dukla, která porazila Kladno 3:2. O dva roky později se Jihlavští radovali v semifinále a výhrou nad Rytíři 1:0 si zajistili postup do následné úspěšné baráže. Jak dopadne rozhodující sedmý mač, tentokrát na kladenském ledě, nyní?

Rozhodující zápasy play-off pohledem obou týmů

Rytíři Kladno hráli první ligu po sestupu z extraligy v sezoně 2002/2003 a ihned se jim podařilo postoupit zpět, když ve finále překonali 3:1 na zápasy právě Duklu. O patro níž spadli Rytíři až v baráži 2014. O rok později, v play-off Chance Ligy 2014/2015, narazili znovu na Jihlavu. Byť v pátém utkání na jihlavském ledě zvítězili a vedli 3:2 na zápasy – a v šestém utkání doma již 2:0 – přesto nedokázali postoupit. Dukla si vynutila sedmý zápas a ten vyhrála 3:2. O dva roky se oba celky potkaly znovu a série opět došla do rozhodujícího sedmého duelu. Dukla vedla po čtvrtém duelu 3:1 na zápasy, ale pátý zápas doma i šestý venku prohrála. V sedmém špílu rozhodl v oslabení ve 12. minutě Richard Diviš o jihlavské výhře 1:0 a postupu do úspěšné baráže.

Bilance rozhodujících zápasů: 2 porážky, skóre 2:4

HC Dukla Jihlava od dob pádu do 1. ligy hrála několik rozhodujících zápasů série v play-off. První taková zkušenost přišla v ročníku 1999/2000, kdy ve finále play-off vyhrála Dukla pátý zápas na chomutovském ledě poměrem 4:2 a v sérii vyhrála 3:2. O rok později naopak přišel neúspěch, když v rozhodujícím pátém klání semifinále prohráli Jihlavští na ledě Liberce 2:4. Také play-off 2003 bylo ve znamení rozhodujícího špílu, ve čtvrtfinále proti Písku otočila Dukla sérii z 1:2 na 3:2, když pátý zápas vyhrála doma 1:0. Pamětníci si jistě dobře vybaví, jak o rok později dokázala Dukla urvat rozhodující páté finále na ledě Berouna výsledkem 4:1 a postoupila do nakonec úspěšné baráže proti Motoru.

Další rozhodující špíl přišel o čtyři roky později. V předkole play-off nestačila Dukla v rozhodujícím pátém utkání na Vrchlabí, když na jeho ledě prohrála fotbalovým výsledkem 0:1. To byl poslední neúspěch červenožlutých barev v rozhodujících zápasech sérií vyřazovacích bojů.

Památná série byla i před jedenácti lety, kdy si Dukla poradila v předkole play-off proti krajskému rivalovi z Havlíčkova Brodu. Pátý zápas před skvělou kulisou na tehdejším Horáckém zimním stadionu ovládla Jihlava výsledkem 3:1. Za další dva roky se Dukla tahala s Hradcem Králové. Tehdy šlo o čtvrtfinále hrané na sedm zápasů a finální bitvu o všechno zvládli lépe jihlavští hokejisté, když doma urvali výhru 3:0.

Obrovskou čtvrtfinálovou bitvu proti Kladnu v play-off 2015 jistě všichni máte v živé paměti. I tehdy Dukla vyhrála šestý zápas na ledě soupeře (otočka z 0:2 na 3:2) a vynutila si rozhodující sedmou bitvu. Ta se jí povedla a doma otočila stav z 0:1 na 3:1 a konečných 3:2, čímž si zajistila postup do semifinále. O dva roky později již Dukla vyzvala Kladno v semifinále. Netřeba připomínat, jak celá série skončila. Jihlava vedla již 3:1 na zápasy, ale poté prohrála doma i venku. Rozhodující sedmou bitvu rozhodl Richard Diviš ve 12. minutě ve vlastním oslabení a Dukla opět urvala vítězství 1:0. Následoval postup do baráže a o měsíc později oslavy extraligového postupu!

Poslední zkušenost ze sedmého rozhodujícího mače je poměrně čerstvá. Ve čtvrtfinále play-off Chance Ligy 2021 dokázala Dukla otočit sérii proti Litoměřicím z 1:3 na zápasy k výhře 4:3. Rozhodujcí sedmý zápas ovládli červenožlutí dne 30.3.2021 vítězstvím 3:1.

Bilance rozhodujících zápasů: 8 výher, 2 porážky, skóre 24:12.

Třikrát velká euforie panovala v kabině Dukly po třech výhrách ve finále na ledě Kladna. Právě na kladenský led se nyní přesouvá bitva o to, kdo získá klíč k otevření postupové brány! Foto: Nela Dittrichová

Aktuální program finále play-off Chance Ligy

7. zápas: čtvrtek 29. dubna 2021:

Rytíři Kladno – HC Dukla Jihlava (17:00, ČT sport); stav série 3:3