Tisková konference Dukly: Úspěšná sezona bohužel bez fanoušků i třešničky na dortu

04.05.2021 / Redakce

Sezona 2020/2021 nebyla pro A-tým Dukly úplně příjemná. Hráči byli dvakrát v karanténě kvůli pozitivnímu nálezu na Covi-19, po druhém jeho prodělání byla sezona přerušena a někteří jihlavští hokejisté si dokonce museli vydělávat v civilním zaměstnání. Ve čtvrtfinále proti Litoměřicím otáčela Dukla nepříznivý stav série z 1:3 na 4:3 a ve finále byla kousek k vyřazení silného (hokejově i zákulisně) Kladna. Na posezonní tiskové konferenci se sešli k hodnocení jednatel klubu Bedřich Ščerban, hlavní trenér Viktor Ujčík i kapitán týmu ze závěru sezony Tomáš Čachotský.

Hodnocení sezony 2020/2021:

Bedřich Ščerban: Sezona byla parádní, skvělá. Trošku jsme smutní z toho, že se nám nepovedlo sebrat třešničku z dortu v podobě postupu, ale na tým jsem hrdý a řekl jsem to klukům po závěrečném zápasu. Na to, jak byla sezona složitá, kostrbatá a na to, co jsme museli překonávat, odvedl tým neskutečnou práci. Tým ukázal, že charakter, srdce a vůle je hodně vysoko v pořadí potřebných vlastností pro dosažení úspěchu. Hráčům jsem fandil a přál jsem jim, aby vybojovali postup, protože by si zasloužili extraligu hrát. Nepovedlo se nám to pro letošek a nyní už se soustředíme na další sezonu. Věřím tomu, že v budoucnu se nám postup povede.

Viktor Ujčík: Ze sportovního hlediska sezona úspěšná byla. Co se týče emocionálního hlediska, protože fanoušci jsou důvod, proč hokej hrajeme, tak jsme si sezonu určitě tolik neužili, jako s lidmi na stadionech. Když se daří, vždy se to užívá lépe s lidmi. Tohle nás hrozně mrzí. Snad se tenhle stav zlepší a zase budeme mít zpětnou vazbu z tribun. I vzhledem k tomu, jak nás lidi vyprovázeli a vítali, tak bylo vidět, jak hokejem žijí a my jsme si to chtěli užívat s nimi.

Tomáš Čachotský: Prostě nám kousek chyběl. Ale kdyby mi v lednu někdo řekl, že budeme hrát 29. dubna sedmý zápas finále play-off, tak bychom to určitě brali. Ze sportovního hlediska šlo o super sezonu a je velká kaňka na tom, že na stadionech nemohli být lidi. Chyběli nám a určitě chyběla atmosféra i lidem, kteří se dívali u monitorů.

O finálové sérii proti Kladnu:

Bedřich Ščerban: Opět se prokázalo, že hokej je v Jihlavě fenomén. Měsíc to tu neuvěřitelně žilo a chtěl bych lidem poděkovat za podporu, za chorea, jaké nachystali, za příjezdy i odjezdy. Chci poděkovat i Horáckému divadlu Jihlava, které se při sedmém zápasu nasvítilo do barev Dukly. Celou sérii jsem prožíval velmi emotivně. Byl jsem často hodně nervózní. Chodil jsem o přestávce kolečka kolem stadionu, abych spálil adrenalin. Byla to fantastická série a moc jsem si jí užíval.

Viktor Ujčík: Kladno vyhlásilo, že jediným jeho cílem je postup do extraligy a samozřejmě jsme mu to chtěli co nejvíce znepříjemnit. Pomohl nám postup 4:0 na zápasy proti Vsetínu, kde zápasy byly hodně vyrovnané a překlopily jsme je na svou stranu. Sestavu na zápasy proti Kladnu dělal spíše doktor než já nebo Karel Nekvasil. Nebylo moc z čeho vybírat, kluci toho měli plné zuby a hlavní roli hrály obstřiky s doktorem... Kluci se opravdu moc rvali a proto mě to fakt mrzí, k postupu chybělo kousek. Mrzí mě nejvíce první zápas tady u nás, jelikož jsme vedli v sérii 2:0 a ve třetím utkání nás Kladno přejelo výsledkem 2:5. Tento zápas jsme jim odevzdali a možná nás v závěru stál postup do extraligy.

Tomáš Čachotský: Z mého pohledu rozhodl čtvrtý a šestý zápas, které jsme mohli uhrát. Ten třetí se nám vyloženě nepovedl a to jsou dny, kdy prostě nevyjde nic. Kdybychom čtvrtý a hlavně šestý zápas vyhráli, tak bychom sérii dotáhli do konce. Bohužel vždy na konci troška chyběla a proto jsme nebyli úspěšní tak, jak bychom chtěli," myslí si Tomáš Čachotský.

O zviditelnění partnerů během finálové série:

Bedřich Ščerban: V pondělí 3.5. jsme zahájili oslovení partnerů na novou sezonu a i z prvních reakcí jsou si partneři vědomí, jak úžasná sezona se povedla. Navíc jsme měli velký prostor v televizních přenosech a zviditelnění partnerů bylo enormní. Dosah a rozsah byl vysoký. Požádal jsem o přesná čísla záznamů o sledovanosti. Dařilo se a věřím tomu, že díky konstantní a stabilní stavbě partnerů nemám o budoucnost strach. Samozřejmě byl bych rád, aby se partnerům dařilo a naplnili jsme v rozpočtu vyšší mety, ale to nezáleží vzhledem k epidemické situaci jen na nich.

O fanoušcích v závěru sezony:

Viktor Ujčík: Pro kluky a pro nás to bylo velké povzbuzení, co se fanoušků týče. Když nemohli do hlediště, tak se nás snažili vyprovodit a přivítat při cestě do Kladna a zpět. Bylo to velmi milé, hráče to nakoplo a povzbudilo. Fanoušci jim tímto dodali spoustu psychických i fyzických sil k pokračování série a k tomu být úspěšný.

Tomáš Čachotský: Jejich podporu jsme v kabině vnímali. Věděli jsme, že v tom nejsme sami a hráli jsme i za ně. Je jen strašná škoda, že nemohli být na stadionu. Protože zápasy mohly být vyprodané a užili bychom si utkání daleko více, než nyní.

O změnách v kádru, přestupním období nebo Maksimu Zhukovovi:

Bedřich Ščerban: Naše webové stránky jsou velmi aktuální a už nyní na nich najdete sestavu, tak jak je aktuálně jasná na příští sezonu. Jednání pokračují a fanoušky budeme seznamovat s výsledky dalšího jednání. Některé další hráče sami nedomluvíme, i když s nimi máme předběžnou domluvu – jako třeba s Maksimem Zhukovem. Musíme počkat na finální domluvu s Torontem, které musí rozhodnout o tom, kde bude Maks hrát. Byl pod smlouvou Maple Leafs, které ho kompletně platilo a může si nyní rozhodnout, kam ho dá. Byl u nás jako na farmě. Ale Toronto bylo spokojené s tím, jaký Maksim udělal progres a existuje možnost, že pokud by ho nechali v ČR, tak by ho nechali u nás. Maks tady byl také spokojený. Ale někdy člověk neví. V NHL je to byznys a oni musí rozhodnout. Maksimovi končí smlouva v Torontu a jednat bychom mohli, ale NHL je priorita a v případě, že bude mít z jiného klubu nabídku a podepíše, tak se jednání dostane do úplně nové roviny a budeme zase úplně na začátku.

Viktor Ujčík: Obrana se nám hodně ztenčila, spousta kluků odešla a právě v obraně nás čeká hodně práce. Někoho jsme oslovili a věříme, že to dopadne dobře a tým budeme mít co nejdříve pohromadě. Není třeba ale panikařit, jelikož třeba i z extraligových týmů někdo vypadne a bude si hledat angažmá. Počkáme si tak, aby v týmu byla kvalita.

Bedřich Ščerban: Hráčský trh je hodně vyšponovaný a i kluby, co jsou ohrožení sestupem, tak jsou schopní investovat na dluh hodně peněz do hráčů. Trh je pokřivený, protože českých hráčů není tolik a cena kolikrát neodpovídá výkonu. Do toho já se dostat nechci. Vyjednávání jsou složitější než kdykoliv předtím. Z extraligy přímo jeden tým sestupuje, z Chance Ligy půjdou dolů čtyři týmy. Tlak na vyhnutí sestupu je velký i za cenu vysokých investic do hráčů.

Viktor Ujčík: Jsem rád, že se kádr nerozpadl úplně a kostra zůstala. V play-off jsme se ale přesvědčili, že obrana je základ a z ní se musí vycházet. Chceme se prezentovat agresívním hokejem s pohybem a napadáním. Ale jak člověk nemá dobrou obranu, je to nepříjemné a právě na obranu se musíme ve skladbě kádru nyní zaměřit.

Letní příprava 2021

Viktor Ujčík: 20. května začíná první fáze letní přípravy a kluci by byli asi takoví nespokojení a netrpěliví, kdyby bylo volno delší dobu. Asi by se doma nudili a vznikaly by z toho nějaké rodinné problémy (smích). Nechceme je nechat nudit. Začínáme ve čtvrtek 20. května a první dva dny budou takové volnější, abychom je připravili na to, že se tělo bude nějak hýbat. Poté začne šestitýdenní přípravný blok, jenž máme vyzkoušený z loňska. Do něj se nevejde herní blok, jelikož hráči sérii s Kladnem zbytečně natahovali (směje se). Budeme končit 2. července a pak hráči dostanou dva týdny volno. Poté se začneme chystat na led. Chceme chodit ale i v suché přípravě dvakrát týdně na led a udržovat se, což je lepší, než led úplně vynechat a začít s ním až ve druhé fázi přípravy. Místo herních tréninků a basketu budou tréninky na ledě.

Tomáš Čachotský: Cítím se skvelě a když se v sezoně déle hraje, tak se nemusí absolvovat tak dlouhá příprava. Pro mě osobně je to lepší. Plánuji začít o něco dříve, když se ostatní budou flákat (smích). Nemám s tím žádný problém.

Dukla 2021: Posezonní tisková konference HC Dukly Jihlava

Autor videa: Tomáš Lysý