Dukla posiluje Danielem Kowalczykem obranné řady, v klubu naopak končí gólman Jan Brož

11.05.2021 / Tomáš Lysý

Pohyby na hráčském trhu pokračují i v druhém květnovém týdnu. Po příchodu obránce Jána Nika a angažmá útočníka Filipa Helta hlásí Dukla další posilu. Obranné řady A-týmu vyztuží dvacetiletý obránce Daniel Kowalczyk, který minulou sezonu hrál za Kometu a za Karlovy Vary. „Dukla patří na vrch tabulky Chance Ligy a chce zabojovat o postup. Zvolil jsem Jihlavu, jelikož jsem pořád ještě stále mladý. Věřím že se mi podaří v Jihlavě hokejově rozvíjet a posunout se dále,“ hlásí někdejší mládežnický reprezentant.

„Když probíhalo finále Chance Ligy, tak jsem ještě nevěděl, že půjdu do Jihlavy. Tato možnost se mi naskytla několik dnů zpátky. Ale samozřejmě jsem Duklu ve finále sledoval. Spoustu kluků z Dukly znám, s některými hráči jsem hrál v juniorských týmech, proti některým hokejistům jsem nastupoval. Takže jsem sledoval a fandil jsem jí,“ hlásí zlínský rodák a odchovanec tamního hokeje.

Syn někdejšího skvělého obránce Pavla Kowalczyka už ve třinácti letech hrál za tým Beranů do 16 let a v sezoně 2015/2016 oblékl hned v patnácti případech dres reprezentace do 16 let (2+1). Také další ročník, který byl pro Duklu postupový, začal ve Zlíně, ale v průběhu sezony se přesunul do Komety. V dresu Brňanů došel až do finále extraligy staršího dorostu, nastupoval i za juniory a byl pevnou součástí národního týmu U-17.

Daniel Kowalczyk po podpisu smlouvy v Dukle spolu s jednatelem klubu Bedřichem Ščerbanem. Foto: Vladimír Šťastný

V sezoně 2017/2018 nastupoval za stejné mládežnické týmy Komety. V rámci národního týmu se dostal do osmnáctky, za kterou odehrál 16 zápasů (1+2). Poprvé si také okusil dospělý hokej, když v jednom utkání naskočil za Třebíč. O rok později byl oporou juniorky Komety a zapsal další dva starty za nedalekou Horáckou Slavii.

Ročník 2019/2020 se Danielu Kowalczykovi povedl. V A-týmu Třebíče nosil na dresu velké „A“ jako asistent kapitána a vstřelil svojí první branku v seniorské kategorii. Navíc byl kapitánem juniorky Komety, za kterou nasbíral 36 bodů (9+27) ve 29 zápasech.

Přípravné období před nedávno skončenou sezonou strávil v Karlových Varech, ale poté se přesunul opět do Komety, za kterou si připsal premiérový start v Tipsport extralize ledního hokeje. Následoval jeho přesun do Třebíče, kde v 19 utkáních dvakrát přesně mířil a třikrát na gól nahrál. Na konci sezony se opět přesunul do Karlových Varů. Za Energii nastoupil do 18 utkání (včetně čtyři zápasů v play-off) a vstřelil premiérovou branku v nejvyšší soutěži. Nyní již bude sbírat nové zkušenosti v Dukle Jihlava, ve které si zvolil na dres číslo 23.

Daniel Kowalczyk

Narozen: 23.6.2000
Věk: 20
Post: Obránce
Výška/váha: 190 cm/97 kg
Držení hole: Levá
Poslední sezona
HC Energie Karlovy Vary: 18 zápasů (4 v play-off), 1 bod (1+0), 12 trestných minut
SK Horácká Slavia Třebíč: 19 zápasů, 5 bodů (2+3), 8 trestných minut
HC Kometa Brno: 1 zápas, 0 bodů

Jan Brož

V Dukle naopak nebude působit gólman Jan Brož, se kterým nedošlo k dohodě ohledně smlouvy. Čtyřiadvacetiletý hokejista přišel do Dukly před sezonou 2013/2014 jako starší dorostenec, když předtím působil v mládežnických týmech Třebíče nebo Havlíčkova Brodu. V A-týmu dostal poprvé šanci v posledním kole postupové baráže 2017 na ledě Pardubic, kde rozhodně nezklamal a podal dobrý výkon.

Během jihlavské extraligové sezony 2017/2018 si udělal dobré jméno v druholigových Moravských Budějovicích. V ročníku 2018/2019, po sestupu Dukly z extraligy, vytvořil stabilní gólmanskou dvojici se Švédem Niklasem Lundströmem a později i s Davidem Honzíkem. V průběhu další sezony si oproti švédskému parťákovi vybojoval post jedničky Dukly a nastoupil do 47 zápasů včetně dvou v play-off, které bylo následně zrušeno vinou pandemie koronaviru.

Nedávno skončený ročník začal v Dukle v gólmanské dvojici s Tomášem Fučíkem a postupem času dostával více zápasového vytížení než jeho parťák. V závěru sezony a během celého play-off (vyjma čtvrtého utkání čtvrtfinále v Litoměřicích) kryl záda ruské brankářské posile Dukly Maksimu Zhukovovi.

Do brankoviště Dukly Jihlava nastoupil Jan Brož k 93 utkáním a třináctkrát vychytal čisté konto. Dukla děkuje Honzovi za odvedené služby a přeje hodně štěstí v životě i v další hokejové kariéře.

Aktuální soupiska HC Dukly Jihlava:

Brankáři: Filip Maláč
Obránci: Vlastimil Bilčík, Filip Dundáček, Adam Dvořák, Filip Eliáš, Daniel Kowalczyk, Lukáš Mareš, Martin Matějíček (z juniorky), Ján Niko
Útočníci: Vítězslav Brož, Richard Cachnín, Kevin Coufal (z juniorky), Tomáš Čachotský, Patrik Čermák, Jiří Fronk, Tomáš Harkabus, Tomáš Havránek, Filip Helt, Jakub Illéš, Miroslav Juda, Peter Lichanec, Jan Nevšímal (z juniorky), Filip Seman, Josef Skořepa, Matěj Zadražil