Byl schválen nový hrací systém Chance Ligy. Počítá se s předkolem, může sestoupit až pět týmů

13.05.2021 / Tomáš Lysý

AKTUALIZOVÁNO | Ve čtvrtek 13. května proběhlo jednáni o novém hracím systému Chance Ligy pro sezonu 2021/2022. Druhá nejvyšší česká hokejová soutěž bude se sedmnácti týmy, jenž se střetnou tříkolově každý s každým. V základní části bude v plánu 51 kol a celkem 48 utkání pro každý tým. Play-off bude realizováno s předkolem, dále bude následovat čtvrtfinále, semifinále a finále. Vítěz Chance Ligy vyzve v baráži o postup do nejvyšší soutěže druhý nejhorší tým extraligy. Chance Liga bude následující sezonu sestupová a o patro níž může jít až pět týmů – poslední tři týmy sestoupí přímo, do druhé ligy spadne i poražený ze série play-down, zatímco jeho vítěz bude muset hájit prvoligovou příslušnost v baráži. Máme se tak na co těšít!

Jihlava, Vsetín, Poruba, Přerov, Vrchlabí, Litoměřice, Slavia, Třebíč, Sokolov, Prostějov, Ústí nad Labem, Havířov, Frýdek-Místek, Benátky, Kolín, Šumperk a Kadaň. Tato sedmnáctka týmů, kterých se bude týkat nadcházející soutěžní ročník Chance ligy, jednala videokonferencí o novém hracím modelu druhé nejvyšší české hokejové soutěže. Výsledek v krátkosti? Tříkolová základní část, předkolo, čtvrtfinále, semifinále, finále, baráž o extraligu, čtyři sestupující do druhé ligy přímo a baráž o Chance ligu. Podrobnosti uvádíme níže.

Schválený hrací systém Chance ligy pro sezonu 2021/2022:

Základní část se bude hrát systémem třikrát každý s každým. Jelikož je lichý počet účastníků, tak základní část čítá 51 kol, což znamená 48 utkání pro každý tým. Vždy v každém kole bude mít jeden tým volno.

Rozlosování (nasazení týmů) neproběhne, ale bude se brát podle umístění v loňském ročníku. Dukla Jihlava má tedy číslo 1, Vsetín číslo 2 atd.

Play-off bude realizováno s předkolem. První až šestý tým projde přímo do čtvrtfinále, sedmý až desátý tým si zahrají předkolo o zbylá dvě volná čtvrtfinálová místa. Tedy sedmý tým proti desátému a osmý proti devátému v sérii na dvě vítězná utkání. Čtvrtfinále se bude hrát na tři vítězné zápasy, semifinále a finále na čtyři vítězná utkání.

Vítěz Chance ligy pro sezonu 2021/2022 má právo vyzvat v baráži o extraligu čtrnáctý tým (tedy druhý nejhorší tým) Tipsport extraligy ledního hokeje (nejhorší tým extraligy sestupuje přímo do Chance ligy). Baráž o extraligu se bude hrát na čtyři vítězná utkání a její vítěz bude mít právo účasti v Tipsport extralize ledního hokeje sezony 2022/2023.

Sestupový klíč Chance ligy bude pořádně těžký, jelikož o patro níže může jít až pět týmů. Družstva umístěná po základní části na 15. a 17. místě, tedy poslední tři týmy tabulky po základní části, sestoupí přímo do druhé ligy.

Týmy na 12. a 13. místě po základní části sehrají sérii play-down na čtyři vítězná utkání. Poražený tým sestupuje přímo do druhé ligy, vítěze čeká baráž o Chance ligu s vítězem druhé ligy. Baráž bude hrána na čtyři vítězné zápasy.

Ze sedmnácti týmů sezony 2021/2022 sestoupí přímo čtyři celky do druhé ligy, naopak do Chance ligy přímo spadne jeden tým z extraligy. Bez ohledu na výsledku baráže o extraligu nebo baráže o patro níže se bude hrát soutěžní ročník Chance ligy 2022/2023 se čtrnácti týmy.