Hokejová ikona Stanislav Neveselý slaví 85. narozeniny

17.05.2021 / Vladimír Šťastný, Tomáš Lysý

Stanislav Neveselý – nejúspěšnější hokejový trenér v historii Dukly Jihlava a kouč reprezentace tehdejšího Československa, který prošel i zahraničními trenérskými štacemi, se v pondělí 17. května dožívá význačného životního jubilea – 85 let. Muž, který spojil svůj profesní i soukromý život s Jihlavou, dosáhl jako trenér na všechny typy medailí. Od mistra republiky, přes zlato z mistrovství světa, po olympijské stříbro. Vrcholem pak byl zisk zlaté medaile z olympijských her v Naganu, kde působil jako manažer reprezentačního výběru České republiky.

Stanislav Neveselý se narodil 17. května 1936 v Břilicích u Třeboně v jižních Čechách. Jako mladičký hokejový útočník nastupoval v letech 1959-1964 za tým TJ Spartak Praha Sokolovo (Sparta Praha), od roku 1964 působil v Dukla Jihlava jako hráč i jako hrající asistent trenéra. Asistentem legendárnímu trenérovi Jaroslavu Pitnerovi byl dlouhých osmnáct sezon až do roku 1982. „O můj příchod do Jihlavy se zasloužil Jaroslav Pitner, který v Dukle trénoval. On tady byl jako trenér sám, neměl žádného asistenta. V té době ho lákali už k národnímu mužstvu. Tady to bylo tehdy opravdu v plenkách, nebyl masér, nebylo tu nic. Já se už tehdy zúčastňoval trenérských seminářů. Pitner si zjistil, kdy budu na fakultě promovat, a dal mi nabídku, abych šel do Jihlavy. Já jsem tady ještě tři roky hrál a dělal jsem mu zároveň hrajícího asistenta. Pitner trénoval národní mužstvo, a to mělo tehdy hodně akcí i přes léto, kdy se trénovalo. Tak jsem do toho vlétl rovnýma nohama,“ řekla trenérská legenda v rozhoru pro redakci Dukly před pěti roky při příležitosti trenérových osmdesátých narozenin.

Stanislav Neveselý na lavičce Dukly Jihlava během sezony 1972/1973. Foto: Archiv Dukly Jihlava

Od sezony 1982/83 byl přímo hlavním trenérem Dukly po dalších pět sezon. Po celou dobu působení v srdci Vysočiny získal s hokejovým fenoménem tehdejšího Československa osm mistrovských titulů v pozici asistenta trenéra a tři tituly v pozici hlavního kouče.

V jihlavské Dukle tak byl Stanislav Neveselý hned u jedenácti mistrovských titulů z dvanácti možných. Nejhezčí byl pro něj ovšem hned ten první titul. „Samozřejmě, že ten první. To je jasná věc. Všechny tituly ale byly hezké. Byly to tituly, kdy odcházela stará garda. Končili hráči Jarda Holík, Honza Klapáč, Jirka Holík, Honza Hrbatý, Honza Suchý, Láďa Šmíd. Hokejová veřejnost pak očekávala, že Dukla Jihlava ztratí takový ten punc a dobré výsledky a výkonnost. Podařilo na to ale navázat. Přišli hráči z okolí. Olda Válek, Gusta Žák, nesmím zapomenout na Miloše Nováka, který byl rodilým Jihlavákem, přišel Karel Dvořák. S tímto obměněným mužstvem se nám podařilo udělat titul v roce 1982, 1983, 1984 a 1985. Měl jsem slušný přehled o osmnáctkách a dvacítkách. Byli tady Petr Klíma, Petr Rosol, kterým bylo devatenáct let, když přišli na vojnu. Tihle mladí kluci, sice to byli rošťáci, ale měli talent a udrželi výkonnost týmu. Klíma byl dobrý už před vojnou, ale v Litvínově byl takový přetlak útočníků, že se těžko dostával do sestavy. Tady v Jihlavě mladí dostávali šanci hrát v základní sestavě hned. A využili toho. Vyvrcholilo to v roce 1985. Ať se to vezme z kterékoliv strany, tenhle rok byl vrcholem,“ pokračoval ve vzpomínání Stanislav Neveselý v roce 2016.

Stanislav Neveselý prohlíží jeden z plakátů mistrovských týmů Dukly Jihlava. Pamatuje je zcela jistě dobře. Vždyť s Duklou získal téměř všechny mistrovské tituly. Na fotografii sedící čtvrtý zleva. Foto: Archiv Dukly Jihlava

Od roku 1980 působil jako asistent trenéra u reprezentačního výběru Československa po boku Karla Guta a Luďka Bukače. Od další sezony byl asistentem pouze Luďkovi Bukačovi. Jejich spolupráce vyvrcholila na jaře roku 1985 již zmiňovaným ziskem titulu světových šampionů z mistrovství světa v Praze, kde jádro týmu tvořili hráči mistrovské Dukly Jihlava.

Stanislav Neveselý a Luděk Bukač spolu získávali úspěchy na lavičce národního týmu. Foto: Archiv Dukly Jihlava

Ze zahraničních angažmá Stanislava Neveselého třeba zmínit roční působení ve švýcarském Klotenu (1987/88) a německém Freiburgu (1992/93). V sezoně 1999/2000 vedl chorvatskou reprezentaci do dvaceti let. Závěr své trenérské kariéry prožil na lavičce týmu krajského přeboru – HC Moravské Budějovice (2006/07 a 2008/09).

Úspěšnějšího trenéra, jenž je Stanislav Neveselý, Dukla nezná. A byl také u největšího úspěchu národního týmu České republiky. Od roku 1991 působil jako sportovní manažér české hokejové reprezentace. S ní dosáhl právě na olympijských hrách v japonském Naganu na doposud jediné zlaté medaile z olypiád pro hokejový tým ČR.

Stanislav Neveselý se tradičně účastní významných hokejových akcí nejen na jihlavském stadionu. Památná je jeho fotografie se svým „hokejovým synem“ Oldřichem Válkem z Dne Mistrů 2010. Spolu se potkali také před rokem a čtvrt, kdy Oldřich Válek slavil v CZ LOKO Aréně své šedesáté narozeniny, na kterých legendární trenér nemohl chybět. A kdo jiný než Oldřich Válek by měl legendárnímu trenérovi popřát k 85. narozeninám.

„Kdo by to byl řekl, že už je to více než 43 let, co jsem jako mladík nastoupil, co by záklaďák, na vojnu do jihlavské Dukly. Po pár týdnech seznamování se s novým prostředím jsem se zařadil po bok slavných jmen jako Jarda Holík, Pepík Augusta, Honza Suchý, Honza Hrbatý, abych si vydobyl místo v sestavě a pro příští sezonu zkusil být oporou jihlavského týmu. V té době vedla Duklu vynikající trenérská dvojice a já nikdy nezapomenu, co mi ten mladší z nich tenkrát řekl: „Olinku, ta Třebíč se na tobě podepsala. Ty máš tu zamrzlou pubertu, no... S tebou bude ještě práce.“

Ale proč to říkám. Ten člověk, který tuto větu vyslovil, se mi na dlouhá léta stal nejen trenérem, ale i druhým otcem. Dobře vím, že takových, jako jsem byl já, měl ve své trenérské kariéře spoustu a všem odevzdával to nejlepší ze svého já. Ale pro mě, který vyrůstal jen s babičkou, byl něco víc. Vždycky věděl, kdy vynadat. Kdy povzbudit a pochválit. A jak říkával – doma také nejsi s manželkou pořád jenom na líbánkách. Vlastně to byl on, který se nejvíc zasloužil za to, jakou jsem měl hokejovou kariéru a za to mu patří můj velký dík.

A o kom to vlastně mluvím? No přece o našem Standovi Neveselým, který se v těchto dnech dožívá významného životního jubilea. Milý trenére, Stenly, jak jsme Vám všichni říkali, samozřejmě, že nevyjádřím všechno, co k Vám cítím. Ale popřeju Vám všechno nejlepší do dalších let, hodně přátel a všech nejbližších, kteří jsou kolem Vás. Taky to potřebné zdraví a optimismus, ať jste s námi minimálně do stovky. Za všechno, co jste pro mě udělal – a nejen pro mě, ale i všechny ostatní kluky, kteří prošli Vašima rukama – smekám pomyslný klobouk. Rozdávejte dál všem svou radost a chuť do života. To Vám z celého srdce přeju já, skoro syn, Olda Válek.“

Autor videa: Oldřich Válek

Hokejový otec a syn – legendárního trenéra Stanislava Neveselého objímá jeho dlouholetý svěřenec Oldřich Válek během akce Den Mistrů 2010. Foto: Archiv HC Dukla Jihlava

Celá organizace HC Dukly Jihlava přeje panu Stanislavu Neveselému všechno nejlepší k význačnému životnímu jubileu, hodně zdraví a štěstí a další prožité roky s jeho milovaným hokejem.

Stanislav Neveselý ve svém živlu – jeho trenérský proslov při akci Den Mistrů 2010. Foto: Archiv Dukly Jihlava