Jednání kolem Maksima Zhukova vypadají velice dobře, prozradil Petr Jaroš

20.06.2021 / Vladimír Šťastný

Stejně jako v předchozích letech, probíhá letní příprava brankářů akademie klubu HC Dukla Jihlava a gólmanů A-týmu odděleně od ostatních hráčů. O předsezonním drilu maskovaných mužů pohovořil šéftrenér gólmanů Dukly Petr Jaroš a host gólmanských tréninků Jan Radosta z Hockey Talant Academy Telč.
V A-týmu již nepokračuje gólman David Marek, který byl v klubu na zkoušce a jeho try-out byl ukončen.

V přípravě gólmanů nehledejme letos nějaké odlišnosti, oproti předchozím přípravám. „Vše probíhá podobně, jako v minulosti. Snažíme se držet podobný scénář. Kluci trénují v pondělí, úterý a ve čtvrtek dvakrát denně, ve středu máme ranní a dopolední dvojfázi, kdy jsme nejprve v Teniscentru, potom jdeme na písek do Vodního ráje na beachvolejbal,“ začal vyprávění trenér brankářů Petr Jaroš. Strážci klecí navíc využívají po otevření bazénové části Vodního ráje i regeneraci.

„V pátek chodí mladí brankáři na tréninky se svými týmy a gólmani z A-týmu mají individuální tréninky, protože to jsou již profíci a musí se učit o sebe starat sami. Protože každý hráč je jiný, má různé fyzické dispozice a ví o svých nedostatcích a slabinách a naopak o svých silných stránkách, tak k tomu jim slouží páteční tréninky, aby na sobě zapracovali sami,“ dodal čtyřiačtyřicetiletý kouč.

Gólmani si během čtvrtečních tréninků proti sobě zahrají i kolektivní sporty. Foto: Tomáš Lysý

Dá se vůbec společný trénink skloubit, aby byl prospěšný pro kluky, které dělí větší věkový rozdíl? „Již jsme si na tento styl zvykli a funguje nám to. Když je v pondělí a ve čtvrtek posilovna, tak kluci mají své váhy i opakování podle kategorií a věku. Honza Dršata (trenér gólmanů Akademie v Dukle Jihlava – pozn. red.) si hledí svých chlapců, dorostenců a juniorů, já se věnují áčkovým gólmanům,“ doplnil Jaroš.

Novinkou letošní přípravy je přizvání kouče gólmanů z Hockey Talent Academy Telč Jana Radosty. „My jme ho oslovili proto, že přes léto pracuje s gólmany, kteří hrají na nejvyšší úrovni, viděli jsme s Honzou Dršatou jeho práci a hodně se nám to líbilo. To jsou mladí kluci, kteří se své práci věnují na sto procent, tak jako my gólmanům na ledě. Jsou to odborníci a my se chceme posouvat kupředu, proto jsme jeho služeb využili. Jeho práce posune dopředu jak kluky gólmany, tak i nás trenéry,“ vysvětlil Petr Jaroš, který v minulých letech pracoval i s gólmany českého reprezentačního výběru.

Důležitou stránkou výchovy gólmanů je i utužování přátelství mezi brankáři, k tomu slouží různá setkání a Teambuildingy. Něco podobného zorganizoval Petr Jaroš před play off 2021, kdy pozval Makse Zhukova, Tomáše Fučíka a Jana Brože ke společné akci. Plánuje se na letošní léto něco podobného? „Je pravda, že nyní to bude již schůdnější, než poslední měsíce, kdy to díky koronavirovým opatřením bylo složitější. Měli jsme v plánu několik akcí, ale opatření nám to nedovolily. Je možné, že ještě něco vymyslíme, třeba by se dalo jet společně na ryby. Myslím, že stmelování kolektivu je důležité.“

Utužování gólmanské party před play-off 2021. Foto: Petr Jaroš

Petr Jaroš při Teambuildingu před play off prozradil, že největším jedlíkem mezi gólmany byl Maksim Zhukov. Nyní je na pořadu dne otázka, co Maxim a Dukla v nadcházející sezoně? „Jsem s Maximem v kontaktu několikrát týdně. Buď si píšeme, nebo si voláme. Myslím, že všechny jednání okolo něj vypadají velice dobře a doufám, že vše dopadne taky dobře. Věřím, že nejenom náš tým, ale i fanoušci se na něho mohou těšit a že začneme novou sezonu v plné parádě,“ nastínil Petr Jaroš.

Novou tváří letošních gólmanských tréninků Dukly je již zmíněný mladý trenér Jan Radosta. Je studentem Managmentu sportu a trenérství, je kondičním specialistou se zaměřením na lední hokej a expertem na práci s tréninkovým systémem na rozvoj rychlosti Fieldpower. Díky svým vynikajícím fyzickým předpokladům je výborným demonstrátorem všech cvičení a nyní tedy spojil své síly s Petrem Jarošem. „Před letní přípravou mě kontaktoval Honza Dršata, se kterým se znám z dřívější doby, kdy trénoval i mě. Říkal, že viděl mojí práci na Instagramu a líbila se mu, takže mě zavolal a domluvili jsme se,“ vysvětlil dvacetiletý kouč.

V čem byl trénink jihlavských gólmanů s Janem Radostou odlišný od jiných tréninků? „Trénink byl zaměřený na plyometrii (sada cvičení, ve které svaly vyvíjejí maximální sílu v krátkých časových intervalech s cílem zvýšení výkonu, především rychlosti a síly – pozn. red.) a na odrazovou sílu – výbušnost. V Hockey Talent Academy se této disciplíně věnujeme především s hráči do pole. Zde jsem cviky přispůsobil brankářům, aby si taky zkusili něco nového,“ vysvětlil Jan Radosta, který přijede do Jihlavy na tréninky gólmanů ještě v několika následujících týdnech.

Petr Jaroš a Jan Radosta o přípravě gólmanů 2021

Autor videa: Tomáš Lysý