Jihlavští hokejisté nastoupí ve výročním utkání na Slavii v retro dresech

30.09.2021 / Tomáš Lysý

Od 5. ledna 2017 ležely ve skříni skladu A-týmu ladem a čekaly na svou další šanci. Nyní, po čtyřech letech a téměř devíti měsících k tomu, jdou opět na scénu. Řeč je o speciálních šitých retro dresech Dukly Jihlava, které hráči A-týmu oblékli naposled 4. ledna 2017 v rámci výročních oslav osmdesáti let nejvyšší české hokejové soutěže. Nyní přichází další historický moment – HC Slavia Praha slaví 120 let existence, oslavy si pražský klub naplánoval na zápas 7. kola doma proti Dukle Jihlava a jihlavský klub rád vyhověl sešívaným s žádostí o obléknutí retro dresů! Pokud chcete speciální zápas vidět, přijďte v sobotu 2.10.2021 od 17 hodin na zimní stadion Eden. Vstupenky jsou v prodeji zde.

Slavia Praha sice měla „kalendářní“ 120. výročí již loni, jenže vlivem pandemie koronaviru se nemohlo hrát s diváky na stadionech. Proto byly slávistické oslavy přeloženy na letošní sezonu.

Dukla Jihlava nastoupí v dresech, které jsou věrnou kopií druhé zlaté éry klubu. V sezonách 1981/82 – 1984/85 totiž jihlavští hokejisté získali čtyři mistrovské tituly po sobě. A-tým Dukly oblékl tyto „hadrové“ dresy nejprve dne 13.12.2014 při příležitosti oslav 90. výročí kladenského hokeje. Na tehdejší zápas by Jihlava nejraději zapomněla, jelikož soupeři podlehla na jeho ledě před vyprodaným stadionem 0:4. Ze současného kádru mohou zápas pamatovat útočníci Tomáš Čachotský a Filip Seman.

Branku Dukly Jihlava tehdy hájil Lukáš Sáblík, dnes trenér gólmanů Dukly a specialista náboru malých Dukláků. Po jeho boku je zachycen obránce Zdeněk Čáp. Foto: Josef Poláček

„Čagy a Semiš“ určitě pamatují i druhý zápas v těchto nádherných historických dresech. Dukla se totiž během sezony 2016/2017 zapojila do již zmiňovaných oslav 80. let nejvyšší české hokejové soutěže a 4. ledna 2017 sehrála první třetinu zápasu proti Ústí nad Labem též v těchto retro-dresech (stejně jako soupeř). Úvodní perioda ve speciální sadě dresů tehdy vyšla jihlavským hokejistům na jedničku, jelikož ve třetí minutě vedli po gólech Davida Březiny, Šimona Szathmáryho a Jiřího Říhy 3:0 a nakonec vyhráli 4:0. "To jste mi radši neměli říkat, že jde o hadráky. Když spadnu, tak dres nasákne vodou a bude těžší než já," směje se útočník Dukly Tomáš Havránek při dotazu na speciální retro sadu.

Filip Seman spolu s Tomášem Čachotským obleče speciální retro-dres již potřetí. Foto: Tomáš Buksa

Jiří Říha tehdy zapsal dvě branky, díky kterým se později stal obráncem-rekordmanem v počtu branek v Chance lize. Foto: Tomáš Buksa

Také Slavia Praha samozřejmě oblékne retro dresy. Jde o repliky ze sedmdesátých let, které svou podobou odkazují na historické dresy, se kterými hráli slávističtí hokejoví průkopníci a nastoupila v nich mj. i česká reprezentace ve svém prvním mezinárodním vystoupení v roce 1909 na turnaji ve francouzském Chamonix.

Součástí sobotního zápasu je také doprovodný program, který zahrnuje i předzápasový ceremoniál. Na plochu zimního stadionu v Edenu nastoupí více než dvacítka hokejových osobností, mezi nimiž nechybí ani bratři Jindřich a Antonín Mickové, kteří jsou neodmyslitelně spjatí i s Duklou Jihlava.

V této barevné kombinaci odehrají jihlavští hokejisté speciální zápas k oslavám 120. výročí založení HC Slavie Praha. Zleva Peter Lichanec, Tomáš Čachotský, Tomáš Havránek a Filip Seman. Foto a grafika: Tomáš Lysý

Světlá kombinace dresů Dukly ze sezony 1981/1982, ve kterých slavili jihlavští hokejisté osmý mistrovský titul. Foto: Archiv Dukly Jihlava.