Gólman Maksim Zhukov si vyzkouší extraligu. Zachytá si ve dvou utkáních za Spartu

28.10.2021 / Tomáš Lysý

V play-off Chance ligy 2021 ukázal, že na nejvyšší českou soutěž určitě má. Brankář Maksim Zhukov byl jednou z hlavních postav tažení Dukly vyřazovací částí. I přes nabídky z jiných a vyšších soutěží se rozhodl pokračovat v Jihlavě. Nyní si mladý Rus poprvé vyzkouší Tipsport extraligu ledního hokeje v dresu Sparty Praha. „Součástí dohody o příchodu Maksima k nám byl i slib, že mu pomůžeme, zajistíme zápasy v TELH. Formou střídavých startů plníme dohodu,“ sděluje a informuje jednatel Dukly Bedřich Ščerban, že slovo plní. Se střídavými starty musel souhlasit i Mountfield HK, kam měl rodák z Kaliningradu také vyřízené střídavé starty.

Maksim Zhukov loni udivil celou českou hokejovou obec. V uplynulé sezoně na něj Dukla dlouho čekala, ale po příchodu si rychle vybojoval pozici jedničky. Ačkoliv v základní části odchytal pouze část zápasů, stal se v hlasování manažerů týmů Chance Ligy druhým nejlepším gólmanem základní části soutěže za Pavlem Jekelem. Hlasování manažerů v play-off bylo ještě jasnější. Jedenáct z osmnácti lídrů klubů zvolilo za jedničku právě Maksima Zhukova. Jeho výkony zejména v play-off byly totiž famózní a i díky jeho formě byla Jihlava prakticky 30 minut od postupu do extraligy.

Pro aktuální sezonu se Dukle podařilo Maksima udržet. Jeho novým parťákem se stal Adam Wolf a spolu s talentovaným Filipem Maláčem tvoří pevnou brankářskou trojici A-týmu. Ruský brankář samozřejmě pošilhával i po nejvyšší české hokejové soutěži. Jihlava tak vyřídila střídavé starty dvaadvacetiletého brankáře do Mountfieldu HK. Nyní se na dvě utkání objeví v pražské Spartě. „Jedná se o výchovný proces ke zlepšení výkonnosti našich brankářů. A zároveň jde o ohodnocení Maksimovi práce. V minulé sezoně ukázal, že chytat umí a je další krok v jeho kariéře. Pomůžeme Spartě, ale hlavně pomůžeme sobě, Dukle, aby byl Maks v závěru sezony silnější,“ sděluje šéftrenér gólmanů Dukly Petr Jaroš.

Nejedná se o první jihlavskou gólmanskou výpomoc Spartě, v postupové sezoně 2016/2017 si za pražský velkoklub zachytal i Jakub Škarek. „Součástí dohody o příchodu Maksima k nám byl i slib, že mu pomůžeme, zajistíme zápasy v TELH. Formou střídavých startů plníme dohodu,“ prozrazuje Bedřich Ščerban.

Maksim Zhukov v letošní sezoně:

Zápasy: 12 utkání
Bilance: 8 výher – 4 porážky
Procentuální úspěšnost: 91,10%
Průměr obdržených branek: 2,47
Zákroky/počet střel celkem: 297/326
Čistá konta: 1

Pár obrázků gólmana Dukly Maksima Zhukova z letošní sezony. Maksi, přejeme hodně štěstí v nejvyšší soutěži. Foto: Markéta Křížová, Nela Dittrichová, Karel Švec