Do Dukly přichází obránce Vojtech Zeleňák z Bratislava Capitals

14.11.2021 / Tomáš Lysý

Dukla hlásí vyztužení defenzívy. Klub totiž dokázal bleskově angažovat obránce Vojtecha Zeleňáka, který byl po smutném ukončení sezony týmu Bratislava Capitals bez angažmá. „Potřebujeme posílit obranu. Vojtech by nám v tom měl pomoct. Jde o statného, vysokého a fyzicky dobře vybaveného obránce. Mezinárodní transfer se podařilo vyřídit během jediného, pátečního, dne. Bylo to hektické, ale klaplo to,“ těší jednatele Dukly Bedřicha Ščerbana. Ve hře jsou i další možné příchody.

Vojtech Zeleňák je odchovancem košického hokeje, kde byl až do konce sezony 2012/2013. Jako patnáctiletý hrál za výběr U-18. Následoval jeho přesun do Přerova, kde na sebe upozornil dobrými výkony jak v mladším dorostu (bod na zápas), tak v dorostu starším. Statného beka si vyhlédla Sparta, kde hrál také v dorostu, juniorce a poprvé okusil dres národního týmu Slovenska do 17 a 18 let.

Za mládežnické výběry Sparty hrál i v další sezoně, na reprezentační úrovni měl funkci zástupce kapitána slovenské U-18 na mistrovství světa. V ročníku 2016/2017 poprvé okusil seniorský hokej. Do čtyř zápasů naskočil za Litoměřice a dalších osmnáct utkání odehrál v Benátkách nad Jizerou (0+1).

Po tomto ročníku se vrátil na Slovensko. V domácí extralize nastupoval za Zvolen (a také za jeho juniory) a slovenský tým do 20 let. Dostal se i do finálního výběru juniorského mistrovství světa, kde nastoupil do pěti utkání. Další rok už byl pravidelnou součástí A-týmu Zvolena, za který nastoupil do 50 zápasů (1+4) a v dalších devět přidal v play-off.

Ročník 2019/2020, který byl ovlivněn pandemií koronaviru, odehrál v dresu mateřských Košic. V loňské sezoně nastupoval ve slovenské extralize za Michalovce a Trenčín. Letos zkusil druhé angažmá v zahraniční soutěži, ovšem ve slovenském týmu. Hájil totiž barvy týmu iClinic Bratislava Capitals v mezinárodní Ice Hockey League (dřívější EBEL). Během čtrnácti zápasů zapsal bod za asistenci, ovšem v minulém týdnu zasáhly klub tragické údálosti. Nejprve po srdečním kolapsu zemřel útočník Boris Sádecký. O dva dny později spáchal sebevraždu generální manažer týmu Dušan Pašek mladší. Po tragédiích, kterým se zdráhal hokejový svět uvěřit, ukončil iClinic Bratislava Capitals sezonu.

Vojtech Zeleňák

Narozen: 12. ledna 1998
Věk: 23 let
Post: Obránce
Držení hole: levá
Výška/váha: 196 cm / 102 kg

„Jsme dále domluveni na příchodu jednoho mladého ruského obránce. Ale opakuje se situace z loňska. Fanoušci si jistě pamatují na Maksima Zhukova a trable s jeho příchodem, které způsobila pandemie koronaviru. Tohle jsou věci, které neovlivníme. Musíme proto čekat,“ prozrazuje jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban a tím, že za normální situace už by mladý Rus oblékal jihlavský dres.

Dukla ale jedná i o dalších příchodech vzhledem k aktuální zdravotní situaci kádru. „Máme zraněné hráče. Proto máme v týmu i nějaké hráče na try-out. Je na trenérech, jak se rozhodnou,“ uzavírá Bedřich Ščerban s tím, že informace ke zraněným a nemocným hráčům podá klub v průběhu týdne na webu a sociálních sítích.