Dukla platí pokuty za své fanoušky

10.11.2021 / KLUB

Pouhý měsíc a půl běží nový ročník Chance ligy a klub HC Dukla Jihlava již třikrát pykal za chování několika svých fanoušků. Disciplinární komise Českého svazu ledního hokeje musela během září a října řešit nevhodné chování příznivců jihlavského klubu, kteří se dvakrát provinili porušením řádů na domácím stadionu a jednou ve Vrchlabí.

Vhazování předmětů na led a použití pyrotechniky na stadionu, to jsou provinění malé části jihlavských fanoušků. Ti svým jednáním v danou chvíli svému klubu nepomohli, naopak obrali klubovou pokladnu o celkem deset tisíc korun.

„My si podpory diváků skutečně moc vážíme. Po loňském roce si to strašně uvědomujeme a užíváme si to. Během zápasů ji vnímáme a v kabině o tom byla opakovaně řeč. Vážně děkujeme! Faktem ale je, že ty potrestané skutky nám nepomáhají, v dané situaci nic neřeší a jsou prostě jen na škodu. Prosím, buďte s námi, podpořte Duklu, ale s rozumem,“ reaguje na divácké tresty kapitán Dukly Josef Skořepa.

Prvním přestupkem jihlavských diváků bylo vhazování předmětů (kelímek a baseballová čepice) na ledovou plochu v domácím utkání proti Přerovu 22. září. Jelikož se jednalo o první porušení disciplinárního řádu v letošní sezoně, vyfasovala Dukla za tento prohřešek od disciplinární komise napomenutí a k úhradě částku 1.000 Kč jako správní poplatek. Každý další přestupek se však trestá již finančními pokutami. Tak tomu bylo i po utkání ve Vrchlabí, kde hrála Dukla hned o tři dny později 25. září. Početná skupina jihlavských příznivců o sobě dávala celý zápas slyšet a povzbuzovala vzorně svůj tým až do vítězného konce, nicméně zkrat jednoho fanouška, který krátce po skončení utkání zapálil přímo na stadionu v sektoru hostů dýmovnici, zapříčinil další pokutu ve výši 5.000 Kč a samozřejmě i správní poplatek 1.000 Kč. Podle disciplinárního řádu totiž za chování svých fanoušků na venkovních stadionech zodpovídá klub, ke kterému fanoušci patří.

Od letošní sezony jsou však všechny extraligové a prvoligové stadiony povinně vybaveny novým monitorovacím kamerovým systémem, díky kterému se vedení klubu podařilo identifikovat strůjce ohňové a kouřové show. Jelikož se jednalo o částku převyšující hranici trestného činu, byl fanoušek Dukly ještě před podáním trestního stíhání na Policii ČR kontaktován, a vyzván k náhradě škody. To také viník učinil. „Jsem rád, že se k tomu tento zjištěný fanoušek postavil čelem a pokutu Dukle nahradil,“ sdělil hlavní pořadatel domácích zápasů Dukly Vladimír Šťastný. Třetí incident ze strany domácích fanoušků přišel v domácím zápase s Prostějovem 11. října, kdy na led dopadl zapalovač. Za tento přestupek vyfasovalo vedení Dukly pokutu 2.000 Kč plus správní poplatek 1.000 Kč. „Touto cestou vyzývám hrdinu, který vhodil na led červený zapalovač, aby se přihlásil na sekretariátu klubu a pokutu 3.000 Kč uhradil,“ doplnil Šťastný.

Hokej se hraje pro lidi a vedení klubu má zájem, aby na tribunách byli fanoušci Dukly. Nicméně je třeba, aby nadále nedocházelo k porušování Disciplinárního řádu. Klub nese za chování fanoušků zodpovědnost, jak při domácích, tak i venkovních zápasech a zbytečné pokuty zatěžují rozpočet klubu. „Je k zamyšlení, že doposud byl letos Disciplinární komisí Českého svazu ledního hokeje ze všech extraligových a prvoligových klubů třikrát trestán pouze klub HC Dukla Jihlava. Jednou se jednalo o vhazování předmětů na led v Kolíně, za což Středočeši vyfasovali podmínku. Na ostatních stadionech k porušení řádu nedošlo. Dukla je tedy letos v tomto ohledu premiantem. Pojďme společně toto nelichotivé postavení změnit a ať se o Dukle napříště píše jen v tom nejlepším světle,“ zakončil pracovník Dukly pro bezpečnost Vladimír Šťastný.

Vedení všech českých sportovních svazů, Český svaz ledního hokeje nevyjímaje, v posledních letech tvrdě bojuje za vymýcení negativních jevů ze sportovních stadionů. Vhazování předmětů na led, potyčky mezi diváky jednotlivých klubů, pyrotechnika, nesportovní pokřikování na soupeře a na rozhodčí, to jsou hlavní přestupky proti novému disciplinárnímu řádu ČSLH, který platí od roku 2017. „K přísnění došlo na základě podnětu klubů a zkušeností z posledních let. Kluby přicházely s tím, že chtějí, abychom postihovali neslušné fandění, vulgarity v hledišti nebo pyrotechniku,“ řekl tehdy k novele řádu ředitel Extraligy Josef Řezníček.